Trailer: Prasák se představuje v (ne)cenzurované podobě

Vydáno: 24.08.2013 15:01 - | foto: facebook tvůrce

Za dva měsíce do českých kin dorazí Prasák. Jeden z nejchválenějších britských filmů tohoto roku, který je adaptací knihy autora Trainspottingu, se dočkal i mládeži přístupné verze upoutávky.
James McAvoy ve filmu  / FilthPrasák ve své reklamní kampani pracuje s národními specifiky, ale rozhodně nejde o tzv. herritage film, což je označení pro cyklus snímků povětšinou adaptujících klasickou předlohu a s nostalgickým nádechem idealizujících dobu minulou s jejími konvenčními hodnotami. Nerežíruje ho totiž Joe Wright, ale u nás nepříliš známý John S. Baird - a nejde o adaptaci Jane Austenové, ale Irvina Welshe, kultovního autora Trainspottingu či Acid House. Do současného Skotska zasazený příběh vypráví o na drogách, alkoholu a sexu závislém zkorumpovaném policistovi (James McAvoy), jenž vyšetřuje případ, který jeho problémy spíše prohlubuje. Znalce díla Irvina Welshe nejspíš nepřekvapí, že protagonista je zároveň vypravěčem, jenž má projít změnou k lepšímu. 

Než/pokud se tak stane, bude si užívat braní drog, pití alkoholu, nadávání, souložení i násilí, což jsou atributy, na kterých propagace Prasáka staví především. A je tomu tak i v případě upoutávky, která je určena pro širokou veřejnost. V ní je vše výše jmenované přítomno, ale cenzurováno - vypípáno, zakryto černým obdelníkem s názvem filmu. V tzv. "red band" (mládeži nevhodných, od osmnácti let přístupných) trailerech protagonista sebeuvědoměle oslovoval diváky a byl představován v tom nejhorším možném světle. 

vyberteV "PG" (mládeži přístupný, doporučen rodičovský dohled) teaseru nás oslovuje ženský hlas vyjmenovávající, co vše se nesmí ukázat, zatímco tak podvratným způsobem činí a vrší jednu atrakci obscenit za druhou. Vskutku nápaditý přístup, svou ironičností upomínající na trailery k Femme Fatale (rychloposuvem přehrátý celý film s výzvou, aby se divák podíval znovu) či Mechanickému pomeranči (rapidmontáž mezititulků s bulvárními nápisy).

Snímek, který kritici označují za jeden z nejlepších britských a vyzdvihují především herecký výkon Jamese McAvoye, má premiéru ve Skotsku 27. září, ve Velké Británii o týden později a u nás 24. října. Níže se podívejte na všechny verze upoutávek a do galerie na nové fotografie z filmu. Samozřejmě jenom pokud je vám 18+. Do diskuze se můžete zapojit níže, pro ni věkové omezení neplatí.


Přístupná upoutávka na Prasáka.

Nepřístupná upoutávka na Prasáka.

Nepřístupná upoutávka č. 2 na Prasáka.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY