Preview: Béčkový řezník Machete se vrací

Vydáno: 18.08.2013 17:30 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Fanoušci Roberta Rodrigueze a speciálně jeho nového hrdiny Macheteho v podání jedinečného Dannyho Treja se už dlouho těší na pokračování. Dobrá zpráva: konečně se již brzy dočkáme nových Macheteho zabijáckých kousků!
Poté, co již téměř dva roky víme o tom, že se Machete vrátí hned ve dvou přímých pokračováních, se na podzim konečně dočkáme. Nejdříve tedy na řadu přijde dvojka s názvem Machete zabíjí, která je už konečně hotová a čeká na svou premiéru a poté by měl ještě následovat třetí díl, který má zatím pracovní název Machete Kills Again... In Space! (Machete zabíjí znovu…ve vesmíru!).

Fotografie z filmu Machete zabíjí / Machete KillsSympatický desperádo Machete s ještě sympatičtějším hereckým představitelem Dannym Trejem, který, jak se zdá, konečně „na stará kolena“ prorazil na pozici hlavního tahouna filmu po dlouhé řadě vedlejších rolí, se tedy vrací. Nejdříve pár již známých faktů, která napoví, o čem pokračování bude. Machete (patrně na dočasném odpočinku) se vrací na scénu, neboť ho volá „matička USA“, která znovu potřebuje jeho služby. Tentokrát ho do zbraně povolává dokonce sám prezident v podání Charlie Sheena (v titulcích bude uveden a představen svým rodným jménem Carlos Estevez, které na rozdíl od staršího Emilia ale nepoužívá), aby zastavil vůdce drogového kartelu, potažmo miliardáře (Mel Gibson) se speciální armádou superzabijáků a s plánem na (jak jinak!) ovládnutí světa přes satelitní zbraň (trojka se má proto odehrávat ve vesmíru). 

Filmy Roberta Rodrigueze jsou ještě mnohem víc než ty od jeho filmařského kolegy a kamaráda Quentina Tarantina takovým malým světem sama pro sebe. Rodriguez je filmařský samorost a selfmademan, který si točí „na koleně“ doslova to, co chce a jak chce. Filmařskou svobodu a nezávislost mu může leckdo závidět, zvláště tvoří-li v hollywoodském ovzduší a v zaběhnutých pravidlech studiového systému. Toho je tento filmový nadšenec ušetřen a jeho filmy dýchají právě tvůrčí svobodou a radostí, o které se může spoustě jiných jen zdát. Na druhé straně jediné omezení, které Rodriguezova tvorba skýtá, je sama postava režiséra, jenž je alfou i omegou svých projektů. Jinými slovy, Rodriguez se nikam filmařsky neposouvá a tvrdošíjně zůstává na svém oblíbeném filmovém písečku, kde ho to prostě baví. To může i nemusí být jeho slabinou, záleží na úhlu pohledu. Ale zpátky k filmu.

Danny Trejo, Michelle Rodriguez ve filmu Machete zabíjí / Machete KillsZápletka je neoriginální (ta ale spolu s příběhem u Rodrigueze nikdy nebyla na prvním místě) a jakoby vypadlá z nějaké bondovky. Ale, jak říkají Američané, „who cares!?“. Hlavní je, abychom se dobře bavili. A to myslím splní dvojka Machete měrou vrchovatou. Jak už bývá u druhých pokračování zvykem, jsou ne-li vydařenější než originály, pak většinou spektakulárnější, což potvrzují i slova režiséra: „Odezva diváků na postavu Machete byla ohromující. Je to skutečný superhrdina a pokračování bude ještě velkolepější a ambicióznější než jednička“. Zkrátka musí nabídnout to samé (minimálně) jako první díl, ale v mnohem velkolepějším podání a navíc ještě přidat něco, co v jedničce nebylo. Takže co je u Machete zabíjí staré a co nové?

Tím starým a nepochybně tím hlavním, proč vůbec Rodriguez Machete vrací na scénu, je charismatický a dosud víceméně herecky nevyužitý Danny Trejo. Rodriguez by těžko mohl najít vhodnějšího představitele a ošlehanější tvář pro svého béčkového akčního hrdinu, který je na hony vzdálen všem těm akčním „supermanům“ ze staré akční školy v čele se Slyem Stallonem a Arniem Schwarzeneggerem z osmdesátých let a dokonce ještě dál má k akčním „video“ ikonám typu Van Damme, Seagal či Norris. Trejo si už těžko vybuduje jejich hvězdný či polohvězdný status, ale o to víc je jeho postava i on sám sympatický a divácky chytlavý. Jinými slovy, Machete je jen obyčejný a v zásadě dobrácký chlapík od vedle, který to prostě holt jen dobře umí s nástrojem, kvůli kterému získal svojí  přezdívku. 

Amber Heard, Danny Trejo ve filmu Machete zabíjí / Machete KillsVedle něj se vrací ještě Michelle Rodriguez, Jessica Alba a Rodriguezův další oblíbenec, kaskadérský veterán a příležitostný herec Tom Savini, s kterým se poprvé spojil v upírském akčňáku Od soumraku do úsvitu. Kdo se naopak nevrací, a je to možná škoda, je Lindsay Lohan, jejíž April v jedničce spolu s její mámou June (úžasná jména!) byly obě lahůdkově zábavné jako zdrogovaná dvojka „klisniček“ a nástroj pomsty v Macheteho rukou. Zoufat ale nemusíme, protože nové herecké přírůstky nám dají na tento drobný „nedostatek“ rychle zapomenout. 

Předně je tu Mel Gibson jak megapadouch numero Uno. Dávno pryč jsou již doby, kdy Mel na plátně ztvárňoval jen lehce vyšinuté, ale v jádru sympatické hrdiny, jako byl Martin Riggs a plakátově heroické hrdiny typu Williama Wallaceho ze Statečného srdce. Poté co Gibson plnil dlouhé dny a týdny titulky bulváru si nyní režiséři tohoto „padlého hrdinu a velkého hříšníka“ s chutí obsazují do rolí padouchů, které si náležité užívá. Můžeme se na něj těšit i v připravovaných Expendables 3, ale mnoho nám už napoví jeho role zde. Jenže Gibson není tím jediným lákadlem na nového Machete

Stačí očima prolétnout herecké obsazení a je jasné, že se máme na co těšit. Rodriguez rozšířil tentokrát především ženskou část obsazení a nabídl i několik hereckých perliček jako je obsazení popové divy s pokerovou tváří Lady Gaga a nebo teen hvězdičky ze střední Vanessy Hudgens. V mužské části castingu zase zaujme vracející se dřívější Rodriguezův kmenový herec Antonio Banderas nebo Cuba Gooding, Jr. Samozřejmě Charlie Sheen aka Carlos Estevez a jeho ironické obsazení do role US prezidenta, to bude také lahůdka. Myslím, že dalších řečí netřeba a nezbývá než si ještě chvíli počkat na již dlouho očekávanou (a mimochodem už jednou odloženou) premiéru.

Machete zabíjí má v českých kinech premiéru 24. října 2013.

 

Originální trailer k filmu Machete zabíjí


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY