Sexy a krvavý, takový má být nový joint režiséra Oldboye

Vydáno: 17.08.2013 18:30 - | foto: Universal Pictures

Spike Lee vysál peníze na svůj nový joint o lidech závislých na krvi. Včera, pět dní před skončením měsíčního deadlinu, získal od uživatelů komunitního severu Kickstarter přes milion a čtvrt dolarů.
Spike Lee - první infografika k jeho připravovanému projektuKickstarter byla původně stránka určená pro začínající filmaře, kteří nemají dostatek peněz na vznik svého projektu, a tak žádají o finanční podporu uživatelů, jež odmění různými dárky, účastí na natáčení či pozvánkou na předpremiéru. Poslední dobou se k tomuto komunitnímu serveru ale přidávají osobnosti, které jsou mediálně známé, což se stává předmětem časté kritiky, protože se tím jde proti původnímu záměru "podpory potřebných". K Zachu Braffovi, který chystá další indie romanci se sebou v hlavní roli, a tvůrcům kultovního seriálu Veronica Mars, kteří pro studio testovali divácký zájem o vznik celovečerní filmové verze, se přidal Spike Lee.

Ten pět dnů před deadlinem získal víc jak jeden a čtvrt milionů dolarů na "zábavný, sexy a krvavý" film o lidech, kteří jsou závislí na krvi, ale nejde o upíry. Afroamerický filmař, jenž nedávno dokončil předělávku jihokorejského revenge thrilleru Old Boy, v legraci dodal, že nemá jít o remake upírské blaxploatace Blacula. Další podrobnosti ale s výjimkou obsazení hlavní role, které se ujme seriálová herečka Zaraah Abrahamsová, tají, protože je přesvědčen, že nedostatek informací je pro divácký prožitek z thrilleru klíčový.

Zatímo debutanti většinou spoléhají na atraktivnost námětu, zaběhlé značky spojované s určitým typem produkce - Zach Braff a Spike Lee - na Kickstarteru spoléhají především na své jméno a odezvu ze strany vybudované fanouškovské základny. Lee se ovšem stejně jako Braff a autoři Veronicy Mars dočkal kritiky za své zapojení se do komunity, protože není začátečník a navíc svou přítomností nepřímo obírá ostatní, kteří peníze získávají obtižněji, zatímco on si vše může zaplatit ze svého.

Na to reagoval videem, ve kterém vysvětlil, že idea Kickstarteru je pouze na internet přenesená běžná praxe z minulosti, s níž má své zkušenosti (jeho debut Ona to musí mít vznikl díky pomoci ostatních, Malcolm X byl dokončen stejně tak). A že dal vlastní peníze do předolboysovského snímku Red Hook Summer a dobře patnáct let se věnuje podpoře filmařů na newyorské škole, na které vybraným studentům financuje jejich absolventské snímky.

Snad si Spike Lee výsledným dílem, které vypadá jako společenskokritická žánrovka po vzoru Spojence a Buffalo Soldiers: Odvaha a přátelství, získá část svých fanoušků zpět. Jeho veřejná aktivita - ať už kritizuje Eastwooda či Tarantina kvůli rasismu, nebo se připojuje na Kickstarter - totiž jeho mediální image příliš neprospívá.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY