Festivalové ozvěny: Noir film a San Sebastian

Vydáno: 14.08.2013 07:00 - Jana Bébarová | foto: Twentieth Century-Fox

Již za týden startuje Noir Film Kokořín, první noirový festival v Česku. Festival v San Sebastianu oznámil první soutěžní tituly. Novinka Spikea Jonzeho zakončí festival v New Yorku.
NOIR FILM KOKOŘÍN
Už jenom týden zbývá do začátku historicky prvního českého noirového festivalu. Jak jsme již anoncovali dříve, Noir Film Kokořín láká na téměř dvě desítky snímků, z toho drtivou většinu klasických amerických noirů. Mezi jednotlivými sekcemi budou například zastoupeny adaptace hard-boiled románů Raymonda Chandlera (Hluboký spánek), Jamese M. Caina (Pošťák zvoní vždy dvakrát a obě verze Mildred Pierce), Dashiella Hammetta (Maltézský sokol a Skleněný klíč) a Davida Goodise (Temná pasáž).

Prostor dostanou i rané noirové snímky Marilyn Monroe, a to Klepáním se neobtěžuj, v němž se herečka představila v roli psychicky narušené dívky se sebevražednými sklony, a Asfaltová džungle a Niagara, v nichž se objevila v typické poloze koketující krásky. Půvabné ženy budou centrem tří dalších noirů s ženskými protagonistkami, které jejich jména nesou ve svém názvu: Gilda se sexuální bohyní Ritou HayworthMildred Pierce s hvězdnou Joan Crawford a Premingerova Laura s božskou Gene Tierney, které bude věnována i speciální projekce barevného noirového melodramatu s názvem Smrtelný hřích.

Ozvláštněním v programu budou dva československé a jeden český "noir", jmenovitě detektivka Martina Frič13. revír, Brynychovo psychedelické drama o protektorátním honu na Židy ...a páty jezdec je Strach a konečně chandlerovská parodie Mazaný Filip v režii Václava Marhoula.

V rámci doprovodného programu se můžete těšit na večerní koncerty na hradě. Více informací najdete zde.

MFF BENÁTKY

Romantické drama A Promise francouzského režiséra Patrice Leconteho bylo dodatečně přidáno do line-upu benátského festivalu. Snímek podle románu Stefana Zweiga, ve kterém se objeví Alan Rickman či Rebecca Hall, bude v Benátkách uváděn ve světové premiéře, leč mimo soutěž.

Benátský festival proběhne od 28. srpna do 7. září. Více informací najdete zde.

SAN SEBASTIAN FILM FESTIVAL
Mezi tituly, které budou usilovat o Zlatou mušli na 61. ročníku filmového festivalu bude novinka Rogera MichellLe Week-End o páru britských učitelů, kteří se po dlouhých letech vrací do Paříže, kde kdysi strávili své líbanky, a nyní se zde pokouší oživit své manželství. V hlavních rolích se představí Jim Broadbent, Lindsay Duncan a Jeff GoldblumSnímek Jonathana Teplitzkyho The Railway Man vycházející ze skutečného příběhu britského vojáka v japonském zajetí během druhé světové války pro změnu uvede Colina Firtha, Nicole Kidman, Jeremyho Irvinea a Stellana Skarsgårda.

V prozatímním výběru se rovněž objevil nový snímek francouzského režiséra Bertranda Taverniera, politická satira Quai d'Orsay, která je adaptací stejnojmenného komiksu od autorské dvojice Lanzac & Blain. Již potřetí bude v San Sebastianu uvádět svůj snímek mexický režisér Fernando Eimbcke, tentokráte příběh matky a jejího patnáctiletého syna během letní dovolené s názvem Club Sándwich.

Po čtrnácti letech, co zde vyhrál Zlatou mušli, se na španělský festival rovněž vrací Francouz François Dupeyron se snímkem Mon âme par toi guérie (My Soul Healed by You) o malém chlapci vyrovnávajícím se se ztrátou matky. 
Ženy bude v soutěži zastupovat venezuelská režisérka Mariana Rondón se snímkem Pelo Malo (Bad Hair), jehož protagonistou je opět malý chlapec, který touží po tom mít rovné vlasy na fotce ve školní ročence.

Další tituly sansebastianské soutěže budou teprve oznámeny. Festival se uskuteční od 20. do 28. září. Více informací najdete zde.

NEW YORK FILM FESTIVAL
Na světovou premiéru nového filmu Spikea Jonzeho se mohou těšit návštěvníci newyorského filmového festivalu. Film s prostým názvem Her láká na hvězdné obsazení: vedle Joaquina Phoenixe, Amy Adams a Rooney Mara si v něm zahrály i Olivia WildeScarlett Johansson. Programový ředitel newyorského festivalu Kent Jones o snímku prozradil jen to, že pojednává o osamělých lidech a umělé inteligenci. Jonzeho film situovaný v Los Angeles blízké budoucnosti newyorský festival oficiálně zakončí.

51. ročník newyorského filmového festivalu se uskuteční od 27. září do 13. října. Více informací najdete zde.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY