Disney trestá osamělého jezdce Bruckheimera

Vydáno: 09.08.2013 09:00 - | foto: facebook tvůrce

Společnost Disney chce mít větší kontrolu nad pátými Piráty z Karibiku, a tak po producentovi Jerry Bruckheimerovi, který je s komerčně velmi úspěšnou sérií spojen od počátku, požaduje snížení rozpočtu a vzdání se možnosti finálního střihu.
Fotografie z filmu Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna / Pirates of the Caribbean: On Stranger TidesVedení společnosti si rozhodně nemůže stěžovat na nedostatečné zisky, když má peníze z komiksových adaptací Marvelu a disponuje právy na franšízu Hvězdných válek. Odborníci zabývající se studiem, jehož titulková znělka nás zavádí do království, navíc zjistili, že nepříliš úspěšné blockbustery účtuje spolu s další zábavou v podobě atrakcí v parcích a přidružených výrobků, a tak není nikdy doopravdy ztrátové. Co tedy má odůvodňovat rozhodnutí v případě snížení rozpočtu pátých Pirátů z Karibiku z plánovaných 250 na "pouhých" 200 milionů dolarů a odejmutí Bruckheimerova práva na finální sestřih?

Nejspíš jde o snahu zamezit nadfinancovanosti letních velkorozpočtových filmů, které si v kinech nevedly podle očekávání. Pokračování Trona v kinech ve Spojených státech utržilo jenom o dva miliony víc, než byl rozpočet, John Carter celosvětově utržil jenom něco málo přes třicet milionů svých produkčních nákladů. A letošní Osamělý jezdec, kterého produkčně zaštítil právě Jerry Bruckheimer, je víc jak měsíc od svého uvedení v široké distribuci v černých číslech. Je přitom nutné mít na paměti, že film se stává ziskovým až poté, co v kinech utrží minimálně víc jak dvounásobek svého rozpočtu, protože skoro polovinu si berou kinaři a výdaje jdou ještě dalším smluvním stranám. Ovšem proč takové rozhodnutí zrovna u pirátské série, která navzdory závratným nákladům za třetí díl (300 milionů) celosvětově utržila skoro čtyři miliardy dolarů?

Johnny Depp ve filmu Osamělý jezdec / The Lone RangerBruckheimerovi příštím rokem končí s Disneym smlouva, a tak mocenské vyjednávání o jejím prodloužení či sepsáním nové s lepšími podmínkami začalo o něco dříve. Myšák Mickey si silovou strategii dovolit může, protože franšíza stoji na jméně Johnnyho Deppa, nikoliv Jerryho Bruckheimera, jehož jméno kvůli "rozkmotření" s Michaelem Bayem nemá tu patinu, jakou mělo v 90. letech. A v Hollywoodu debutující duo norských režisérů, Joachim Rønning a Espen Sandberg, které bylo nominováno na Oscara za převážně na moři se odehrávající biografické drama Kon-Tiki, nemá při vyjednávání moc šancí. I Robu Marshallovi, režisérovi čtvrtého dílu Pirátů z Karibiku s podtitulem Na vlnách podivna, byla Disneym odejmuta možnost finálního sestřihu.

10. července 2015, kdy čtvrté pokračování pirátské série připluje do kin, uvidíme, kdo nakonec tuhle přetahovanou vyhrál a jak se plánované snížení rozpočtu podepsalo na právě vznikajícím scénáři, který bude muset být o něco málo megalomanský. Dávali byste přednost přístupu Disneyho, nebo jste na Bruckheimerově straně?


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY