TV tipy: Kultovní Ritchie a komediální Scorsese

Vydáno: 02.08.2013 07:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Naše první srpnová televizní nabídka udělá radost těm, kteří vyhledávají méně známé až raritní filmy, jenž se tak často nevysílají. Najdete v ní třeba herecký debut Jasona Stathama nebo opomíjenou komedii Martina Scorseseho.
Východ-Západ (Est-Ouest) (pátek 2. 8., ČT2, 21.50 - 23.50)

Plakát filmu Východ-Západ / Est-OuestU nás téměř neznámé koprodukční evropské romantické drama se zabývá poměrně atraktivním tématem návratu ruských válečných emigrantů do vlasti a následného rozčarování. Režírující Régis Wargnier poměrně zdařile zkombinoval typicky evropské prostředky s těmi hollywoodskými a výsledek je strhující a skoro po celou dobu zajímavý. V hlavních rolích excelují Oleg Menšikov, Catherine Deneuve a Sandrine Bonnaire. Jedinou zásadnější chybou na cizojazyčného Oscara nominovaného snímku budiž určitá rozvleklost a místy pomalé tempo.

Synopse: V roce 1946 startuje Stalin v SSSR propagandistickou kampaň, v níž slibuje ruským emigrantům žijícím na Západě amnestii a šanci na nový a lepší život. Mladý lékař Alexej (Oleg Menšikov) se této výzvy chytne a společně s francouzskou manželkou Marií (Sandrine Bonnaire) a synkem se vrací domů. Jenže přivítání je úplně jiné, než čekali.

Zajímavost: Dva hlavní ruští herci nehovořili francouzsky a své role se naučili foneticky.

Originální trailer filmu Východ-Západ / Est-Ouest
Surfařka (Soul Surfer) (sobota 3. 8., Nova, 20.20 - 22.15)

Plakát filmu Surfařka / Soul SurferŽivotopisné drama režiséra a scenáristy Seana McNamary nepřináší nic nového, je dost předvídatelné a v podstatě jde o další hollywoodskou "limonádu". Jenže tvůrci se podařilo přes spousty klišé, patosu a kýčovitých záběrů a momentů stvořit tak roztomilou oslavu života a žití, že si většinu diváků získá na svou stranu. Výborný je i casting, v němž hraje prim AnnaSophia Robb, kterou doplňují mimo jiné spolehliví Dennis Quaid a Helen Hunt a objeví se dokonce i velmi dobrý (!) Kevin Sorbo. Ideální zábava na víkendový večer.

Synopse: Talentovaná mladá surfařka Bethany Hamilton (AnnaSophia Robb) přijde při útoku žraloka o ruku a její slibná kariéra je v troskách. Přes nepřízeň osudu se děvče pokouší vrátit zpět na prkno, překonat nastalý strach z vody a získat znovu smysl života.

Zajímavost: Dívka držící krabici ve scéně, kdy surfařka dává v Thajsku jídlo obětem tsunami, je skutečná Bethany.

Oficiální trailer filmu Surfařka / Soul Surfer
Ve službách legie (Savior) (sobota 3. 8., Nova Cinema, 21.50 - 23.45 / neděle 4. 8., 03.00 - 06.00)

Plakát filmu Ve službách legie / SaviorOpomíjené válečné drama spoléhá hlavně na neotřepané téma bosenského konfliktu, silné emoce a snahu o realismus. Režírující Predrag Antonijević se vskutku nebojí několika naturalistických a sugestivních záběrů, které dotváří ponurou atmosféru a znázorňují krutost jakýchkoli bojů. Tvůrci sbírají body i tím, že se soustředí spíše na životy civilistů a vojáci jako takoví jsou tu pouze okrajově. Ze známých tváří se objeví Dennis Quaid, Nastassja Kinski a Stellan Skarsgård. Škoda jen několika zbytečných líbivých momentů a hollywoodských klišé.  

Synopse: Americkému vojákovi Joshuovi (Dennis Quaid) zahynou žena se synem při bombovém útoku spáchaném muslimy. Okamžitě vezme spravedlnost do svých rukou, vtrhne do nejbližší mešity a všechny postřílí. Přítel, který tragédii nestačil zabránit, ho před jistým trestem zachrání tím, že s ním vstoupí do cizinecké legie a odjíždí do Srbska, kde hoří závažný konflikt.

Zajímavost: Rozpočet filmu byl tak nízký, že natočení v Africe nemohlo být realizováno, tudíž je vypůjčeno z mnohem slavnější Smrtící epidemie.

Originální trailer filmu Ve službách legie / Savior
Deník venkovského faráře (Journal d´un curé de campagne) (sobota 3. 8., ČT2, 23.30 - 01.25)

Plakát filmu Deník venkovského faráře / Journal d'un curé de campagneFrancouzské drama vyniká zejména náročnou a neobvyklou narativní strukturou. Režírující Robert Bresson totiž vycházel z knižní předlohy, tudíž se snažil jí co nejvíce přiblížit a zachovat pokud možno stejné schéma. Z toho pramení i největší problém filmu, kterým je přílišná doslovnost a někdy zbytečná přítomnost vypravěče. Jinak jde ale o formálně vytříbené dílo s překrásnou kamerou, jež dokonale pracuje se světlem a stínem, depresivní atmosférou, skvěle napsanými postavami a intenzivním spirituálním přesahem, který nenechá v klidu ani ateisty. Záležitost pro filmové fajnšmekry.

Synopse: Mladý venkovský farář z Ambricourtu (Claude Laydu) bojuje jak svůj vnitřní boj, tak i proti nemravnosti šlechty a hloupým vesničanům. Jeho jediným přítelem je starý a zkušený farář z Torcy (Adrien Borel), který však trpí rakovinou a může jíst jen chleba a víno. V posledních chvílích svého života tak pomáhá příteli nalézt hlubší smysl víry.

Zajímavost: Rukopis ve filmu patří samotnému režisérovi.

Ukázka z filmu Deník venkovského faráře / Journal d´un curé de campagne
Wendy a Lucy (Wendy and Lucy) (neděle 4. 8., ČT2, 21.35 - 22.55)

Plakát filmu Wendy a Lucy / Wendy and LucyNízkorozpočtové road movie je typickou ukázkou nezávislé kinematografie. Režírující Kelly Reichardt až dokumentaristicky sleduje osudy hrdinů, které jsou tím pádem hodně realistické a je možné se s nimi ztotožnit. I přes krátkou stopáž není tempo nijak strhující, v čemž spočívá jedno z úskalí snímku. Tím dalším může být určitá komornost daná právě malými náklady. Na druhou stranu je tu famózní Michelle Williams v titulní roli, díky níž se hlušší místa snáze překonají. A nechybí ani potřebný a dost možná i politický přesah.

Synopse: Wendy (Michelle Williams) cestuje přes celé USA společně se svou fenkou Lucy. Jejich cílem je Aljaška, kde chce dívka pracovat. V jednom městečku se jí však porouchá auto a hlavně se ztratí její milovaný pes. Wendy se tedy rozhodne zůstat, dokud Lucy nenajde. V průběhu následujících dní si tak uvědomí mnoho životních pravd a je postavena před závažná rozhodnutí.

Zajímavost: Williams v rámci přípravy na roli spala několik dní v autě a v průběhu natáčení si nemyla vlasy, nestříhala nehty, neholila nohy a nelíčila se.

Oficiální trailer filmu Wendy a Lucy / Wendy and Lucy
Ripleyho hra (Ripley´s Game) (neděle 4. 8., Nova Cinema, 21.40 - 23.40 / pondělí 5. 8., 00.40 - 02.25)

Plakát filmu Ripleyho hra / Ripley's GameBritsko-italský thriller doplácí zejména na osobu režisérky Liliany Cavani. Ta sice dostala k dispozici relativně inteligentní scénář, jenže vše pojala příliš béčkově. To znamená, že napětí tu moc nenajdete a ani akce není bůhvíjak zajímavá. Nepotěší ani místy televizní vzhled. Nad vodou drží snímek již zmiňovaný příběh, který je dobře vystavěný, několik nápaditých scén, hudba legendárního Ennia Morriconeho a hlavně démonický a charismatický John Malkovich v hlavní roli. Víceméně slušná večerní žánrová jednohubka.

Synopse: Bohatý Američan Tom Ripley (John Malkovich) žije v nádherné vile na italském venkově. Za maskou znalce umění se ale skrývá zločinec, který nezná emoce. Jeho další obětí by měl být chudý rámař Jonathan (Dougray Scott) umírající na leukémii, který Toma nedávno urazil. A ani závažná choroba ho neodradí ve spáchání hrozného činu.

Zajímavost: Postavu Toma Ripleyho stvořila Patricia Highsmith, která mu věnovala celkem pět románů.

Originální trailer filmu Ripleyho hra / Ripley´s Game
Sbal prachy a vypadni (Lock, Stock and Two Smoking Barrels) (pondělí 5. 8., Prima Family, 23.25 - 01.30)

Plakát filmu Sbal prachy a vypadni / Lock, Stock and Two Smoking BarrelsČerná kriminální komedie režiséra a scenáristy Guye Ritchieho je skrz naksrz nasáklá suchým britským humorem a baví po celou dobu. Perfektně vystavěný, ač nijak zamotaný a veskrze jednoduchý scénář, je výtečně napsaný a postavám, které jsou povětšinou vlastně záporné, nelze nefandit. K tomu si připočtěte pro tvůrce typickou klipovitou režii, zběsilé tempo, vynikající hudbu a kameru a dostanete parádní a zároveň kvalitní oddechovku. V hlavních rolích upoutají Jason Flemyng, Jason Statham nebo Dexter Fletcher. Není co dodat.

Synopse: Eddy (Nick Moran) je vynikající karbaník. Sto tisíc liber, které dal s kamarády dohromady, by mohl za večer až několikanásobně rozmnožit. Jenže narazil na sobě rovné a za několik hodin prohrál šest set tisíc liber. Do týdne tak musí sehnat zbytek peněz, nebo on a jeho přátelé přijdou o prsty a možná i něco víc. Jenže i v tak velkém městě, jakým je Londýn, se taková suma shání poměrně těžko.

Zajímavost: Film byl debutem Jasona Stathama.

Originální trailer filmu Sbal prachy a vypadni / Lock, Stock and Two Smoking Barrels
 

Doba temna (L´Age des ténébres) (pondělí 5. 8., ČT2, 23.30 - 01.10)

Plakát filmu Doba temna / L'âge des ténèbresKanadské komediální drama je především říznou a místy hodně krutou satirou na současnou společnost, která se vzájemně odcizuje a upřednostňuje individuální zájmy. Režisér Denys Arcand si nebere servítky a až mrazivou pravdu servíruje někdy hodně tvrdě a bez předchozí přípravy. (Ne)výhodou budiž i to, že každý se ve filmu najde. V hlavní roli exceluje Marc Labrèche, který se s náročnou úlohou popral báječně. Ona svéráznost je i hlavním záporem filmu, jenž rozhodně není pro každého.

Synopse: Jean-Marc (Marc Labrèche) žije nudný úřednický život, který ho pomalinku ubíjí a semílá ve své stereotypnosti. Když je mu nejhůř, uchýlí se k vlastním představám, v nichž hrají prim krásná děvčata. Jedna jménem Véronica (Diane Kruger) se mu ale zjevuje až nebezpečně často.

Zajímavost: Několik scén bylo natočeno na montrealském Olympijském stadionu, kterému se přezdívá "The Big O".

Originální trailer filmu Doba temna / L´Age des ténébres
Galimatyáš (Micmacs á tire-larigot) (úterý 6. 8., Nova Cinema, 22.05 - 00.05 / středa 7. 8., 02.50 - 06.30)

Plakát filmu Galimatyáš / Micmacs à tire-larigotTrumfem zdánlivě tuctové francouzské krimikomedie je režírující Jean-Pierre Jeunet, který opět vizuálně exceluje a na odlehčený žánr předvádí vskutku netradiční a atraktivní záběry. Nemá problémy ani s potřebnou atmosférou a svěžím tempem, díky němuž vše poměrně rychle uteče. Kladem jsou i dobře vybraní a příjemní herci, z nichž utkví v paměti zejména Dany Boon. Odvrácenou stranou filmu jsou překombinovaný scénář a záměrné přehrávání, které je chvílemi dost otravné. 

Synopse: Bazil (Dany Boon) nemá štěstí na zbraně. Nejprve vybuchla mina v marocké poušti, která z něho udělala sirtoka. Posléze se mu po letech trefila do hlavy zbloudilá střela, jež ho pro změnu drží na pokraji náhlé a rychlé smrti. Věčný optimista a snílek se ale nenechá zastrašit a chce se zbrojnímu průmyslu pomstít. 

Zajímavost: Jeuneta inspirovala ke vzniku filmu návštěva restaurace, kam často chodívali obchodníci se zbraněmi, kteří měli dle jeho slov příjemné tváře.

Oficiální trailer filmu Galimatyáš / Micmacs á tire-larigot
Po zavírací době (After Hours) (středa 7. 8., Nova Cinema, 21.40 - 23.35 / čtvrtek 8. 8., 00.20 - 02.00)

Plakát filmu Po zavírací hodině / After HoursMéně známá položka ve filmografii slavného Martina Scorseseho balancuje mezi temným thrillerem a komedií, vzhledem ke jménu tvůrce je ale spíše tím prvním. Děj je dost absurdní, takže udrží pozornost celou dobu, vše je navíc přesně a skvěle vypointované, takže nechybí ani překvapení na závěr. Řada přijde i na fantastické kamerové exhibice, které k legendárnímu režisérovi patří. O malinko horší je to s herci, kterým chybí charisma a zejména Griffin Dunne není příliš výrazný a o moc lépe na tom není ani Rosanna Arquette. Každopádně máme co dělat s tuzemskou (nejen) televizní raritou.

Synopse: Osamělý newyorský úředník Paul Hackett (Griffin Dunne) žije osamělý a poněkud nudný život. Ten mu změní setkání se záhadnou dívkou Marcy (Rosanna Arquette), od které získá telefonní číslo. Okamžitě ji zavolá a ona ho pozve do sochařského ateliéru své kamarádky. Kdyby věděl, co bude následovat, přál by si, aby Marcy nikdy nepotkal. 

Zajímavost: Kvůli věrohodnějšímu zobrazení pocitu paranoie nařídil Scorsese Dunneovi omezit sexuální a spánkovou činnost.

Originální trailer filmu Po zavírací době / After Hours
 



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY