Recenze: Wolverine - Loganův drsný výlet do Japonska

Vydáno: 24.07.2013 18:12 - Vratislav Šálek | foto: Twentieth Century Fox

Drsňák Logan aka Wolverine si to podruhé namířil do kinosálů a slibuje temnější a osobitější podívanou než před pár lety. Režie se chopil James Mangold a děj se přesunul do Japonska. Dočkal se "Wolvie" konečně pořádné sólovky?

WolverineRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 24.07.2013 18:12. Drsňák Logan aka Wolverine si to podruhé namířil do kinosálů a slibuje temnější a osobitější podívanou než před pár lety. Režie se chopil James Mangold a děj se přesunul do Japonska. Dočkal se "Wolvie" konečně pořádné sólovky? Hodnocení: 3
Wolverine
The Wolverine
Sci-Fi / Fantazie / Akční / Dobrodružný
USA, 2013 , 126 min.

Režie: James Mangold
Scénář: Mark Bomback, Scott Frank
Kamera: Ross Emery
Herci: Hugh Jackman, Tao Okamoto, Rila Fukushima, Hiroyuki Sanada, Svetlana Khodchenkova, Brian Tee, Hal Yamanouchi, Will Yun Lee, Ken Yamamura, Famke Janssen, Nobutaka Aoyagi, Seiji Funamoto, Shinji Ikefuji, Qyoko Kudo, Nobuaki Kakuda

Česká premiéra: 25.07.2013

Hodnocení: 6/10
Wolverine hodnocení na Kinobox.cz: 68.98 %
Ač je léto teprve ve své polovině, poslední velký komiksový film letošního roku přichází do kin právě na konci července. Jde samozřejmě o další sólovku nejslavnějšího člena oblíbených X-Menů, Logana aka Wolverina. Ten už se tedy před lety jedné dočkal, jenže kvalitativně ani komerčně nešlo o bůhvíjaký úspěch. Oči fanoušků se tedy upřely na aktuální kousek s prostým názvem Wolverine a doufaly, že si napraví reputaci.

Hugh Jackman ve filmu Wolverine / The WolverineDrtivá většina příběhu je zasazena do Japonska, kam se Wolverine přesune, protože voják, kterého kdysi zachránil, umírá a chce se s ním rozloučit. Původně rychlá návštěva se ale mění v trvalejší pobyt, neboť Logan truchlící pro ztrátu milované Jean Grey zjistí, že místní Jakuza jednak touží zabít vnučku umírajícího přítele a ten by také zároveň rád vyrobil někoho podobného Wolverinovi, protože ho fascinuje jeho zázračná schopnost rychlého uzdravování. Čeká ho tu tedy poměrně dost práce.

Jestli vám nástin děje přijde i v těch málo větách komplikovanější, vězte, že takový je celý film. Příběh je všechno, jen ne přímočarý a jednoduchý. To by vlastně až tak nevadilo, kdyby byl jiným způsobem vyprávěn a možná atraktivněji natočen. Ono je super, že James Mangold se snaží pokračovat v duchu filmových X-Menů a stvořit další inteligentní komiksovou adaptaci, jenže na to jaksi nemá prostředky.

Wolverine tu minimálně polovinu filmu není za drsňáka, ale de facto za zlomeného hrdinu, který si vyčítá smrt milované ženy a nejraději by zemřel také, jeho nesmrtelnost mu to však neumožňuje. Musí se ale nechat, že díky charismatu Hugha Jackmana psychologické momenty víceméně fungují, i když mu scénář předepisuje se tvářit ztrápeně, nebo rozzlobeně. Nic víc. Žel bohu je právě Wolverine jedinou hlouběji propracovanou postavou, která se tu objeví.

Hugh Jackman ve filmu Wolverine / The WolverineOstatní už na tom tak dobře nejsou a působí dosti ploše. Chybí tu zejména výraznější "záporák", který by hlavnímu hrdinovi házel klacky pod nohy. Je jich tu sice vícero, ale ani jeden nevyčnívá a ke konci už vlastně není tak úplně jasné, kdo na které straně stojí. Jestliže nejvíc měla "Wolviemu" zatápět jistá Viper, dostala na to příliš málo prostoru, ačkoli Svetlana Khodchenkova, jež ji ztvárňuje, je v rámci možností výtečná. 

Přitom režírující James Mangold nedělá nic zásadně špatně. Stále ještě atraktivního asijského prostředí dovede umně využít a proti celkové atmosféře nelze mít větších námitek. Ani akce, která rozhodně není nikterak drsná a slibovaně "erková", nepatří k nejhorším a natočena je sice nenápaditě, ale přehledně a se slušnou choreografií, která hojně využívá japonských samurajských mečů. Horší je to po stránce efektů.

Wolverine určitě nebyl levný film, proto nepříjemně překvapí, jak tu je většina věcí digitálních. Medvěd, který se objeví v úvodu, je viditelně CGI a o moc lépe na tom není ani největší akční scéna odehrávající se na slavném Šinkanzenu. I na té je nepříjemně poznat počítačový původ. V ní jako v jediné výrazněji režijně selhává Mangold, neboť mnohdy neukáže to, co by bylo potřeba a někdy zase naopak zabírá postavy z přílišné blízkosti, tudíž lze rozpoznat přítomnost dublérů.

Fotografie z filmu Wolverine / The WolverineVýsledek ale nejvíce trpí absencí jakéhokoli zapamatovatelného momentu a finálního osudového střetu, který tu prostě není, ač se o něj tvůrci moc a moc snaží. K nevýraznému dojmu přispívá i zvýšená přítomnost asijských herců, kteří pro Evropany vypadají dost stejně, takže není vyloučeno, že se vám budou nějakou chvilku plést. Od prvních minut zkrátka film plyne v jednom tempu, ze kterého příliš nevystoupí.

Wolverine nakonec podle mého soudu není vyloženě špatný film, jen doplácí zřejmě na několikeré přepsání scénáře (z původně zamýšleného umístění děje do druhé světové války zbyl jen krátký prolog) a strašlivě rutinní režii a je jen důkazem toho, že X-Men budou vždy zajímavější jako celek než sólový příběh jakéhokoli jejich člena. A co si budeme nalhávat, bez přítomnosti Jackmana by to bylo mnohem horší.

P. S: 3D je úplně zbytečné a po celou dobu takřka neviditelné.

P. P. S.: Neodcházejte ze sálu před koncem titulků.

Oficiální mezinárodní trailer filmu Wolverine 


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY