Box Office: Vymítání démonů vyděsilo Ameriku

Vydáno: 22.07.2013 07:00 - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Hororová novinka Jamese Wana V zajetí démonů po dvou týdnech sesadila z první příčky hitový animák Já, padouch 2. V první desítce se také umístily další novinky tohoto týdne jako Red 2 nebo R.I.P.D.
Vera Farmiga ve filmu V zajetí démonů / The ConjuringHned čtyři ambiciózní novinky se tento víkend vřítily do amerických kin, přičemž ani jedna z nich neměla jistý úspěch. V žádném případě nešlo vyloženě o blockbustery, zároveň ani o nějaké malé, nízkorozpočtové filmy. Nejlépe z celé čtveřice nakonec dopadl děsivý horor Jamese Wana V zajetí démonů, který otevřel za hodně silných jednačtyřicet milionů, čímž do kapsy strčil i takovou Očistu z předchozích týdnů.

Což je u snímku, který stál pouhých dvacet milionů, obří úspěch, v němž režisér opět potvrzuje status jednoho z nejzručnějších hororových tvůrců současnosti - možná až tak, že je ho škoda pro něco tak spotřebního jako je Rychle a zběsile 7. V zajetí démonů oslnil již atmosferickými trailery a ponurými plakáty, a i když vypráví naprosto tuctový příběh o "strašidelném domě", dokázal americké diváky nalákat do kin na pořádně nervydrásající podívanou. Není divu, když se o filmu potichu mluví jako o nové žánrové klasice, která v lecčem připomíná kultovního Vymítače ďábla. Zasloužený úspěch.

Na druhou pozici se od minulých dvou týdnů propadl nečekaně hitový animák Já padouch 2, který si svou infantilní povahou a žvatlajícími mimoni dokázal podmanit davy dokonce více než pixarovská Univerzita pro příšerky. Dalších pětadvacet milionů do kapsy toho je jen důkazem. Třetí tento víkend skončila druhá novinka - animák Turbo - tomu se však svým dvěma sequelovým kolegům vyrovnat nepodaří. Báchorka o superrychlém hlemýždi, jenž se ve stylu Aut účastní závodů, nedokázala malé děti s rodiči bohužel nahnat do kin, a to hlavně díky odfláknuté promo kampani. Jedenadvacetimilionový výsledek je rozhodně slabým odvarem letošních úspěšných animáků.

Mary-Louise Parker, Bruce Willis, John Malkovich ve filmu  / Red 2S dvaceti miliony se na čtyřce usadila unylá prázdninová sandlerovka Machři 2, kde většina vtipů pramení z bouchání do koulí a močení jelenů. Primitivní komedii na paty pořádně zašlapala další novinka v podobě komiksového sequelu Red 2. Důchodcovská sebranka v čele s Helen Mirren, Anthony Hopkinsem a Brucem Willisem se vydala na svou druhou misi a je z toho téměr totožný výsledek jako v případě prvního dílu. Film si může na začátek na konto připsat více než osmnáct milionů (jednička otevřela o tři miliony více), což sice není kdovíjaká suma, ale při osmdesátimilionovém rozpočtu si na sebe film za pár týdnů vydělá. Teď jen, jestli se to za takovou cenu vůbec vyplatilo natáčet...

Šestka patří ambicióznímu megablockbusteru Pacific Rim - Útok na Zemi, u něhož jsou tržby trochu zklamáním. Obří rubačka mezi monstry a roboty měla sice jednu z nejpromakanějších kampaní roku, diváky však směs kovošrotu a východní estetiky do kina nějak nenalákala. Z toho hlediska by bylo opravdu velkým zázrakem, kdybychom se v budoucnu dočkali sequelu.

Jeff Bridges, Ryan Reynolds ve filmu R.I.P.D.- URNA: Útvar Rozhodně Neživých Agentů / R.I.P.D.Na sedmém místě s pouhými dvanácti miliony skončila fantasy komedie R.I.P.D. Na slabém otvíráku se jednak podepsala odfláknutá kampaň s jedním trailerem, o kterém skoro nikdo nevěděl, a také naprosto zdrcující kritické ohlasy, jenž film už rovnou pasují na to nejhorší, co letos vzniklo. Natrikovanější verze Mužů v černém, která stála sto třicet milionů, tak poprávu směřuje do sbírky letošních propadáků. A nejspíš již definitivně pohřbívá kariéru Ryana Reynoldse i režiséra Roberta Schwentkeho.

Desítku uzavírají komediální Drsňačky, zombie velkofilm Světová válka Z a poslední pixarovka. Příští týden bude zřejmě patřit jen jedinému filmu - a to Wolverineovi. Rosomákově misi do Japonska se postaví jen nová allenovka Jasmíniny slzy a indie komedie The To-Do List. Bude Logan mezi ostatními komiksovými adaptacemi jen třetí do party?

BOX OFFICE: VÍKEND OD 19.07.2013

1. V zajetí démonů 41,5 mil. (novinka)
2. Já padouch 2 25,1 mil.
3. Turbo 21,5 mil. (novinka)
4. Machři 2 20 mil.
5. Red 2 18,5 mil. (novinka)
6. Pacific Rim - Útok na Zemi 15,9 mil.
7. R.I.P.D.- URNA: Útvar Rozhodně Neživých Agentů 12,7 mil. (novinka)
8. Drsňačky 9,3 mil.
9. Světová válka Z 5,2 mil.
10. Univerzita pro příšerky 5 mil.

Všechny tržby jsou vedeny v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY