TV tipy: Dinosauři, Kubrick a opomíjené filmy

Vydáno: 05.07.2013 12:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Letní vysílací schéma je v televizích v plném proudu a to znamená, že přednost dostávají hlavně reprízy osvědčených hitů. Přesto se v programu dají najít i zajímavé a jen zřídka vysílané filmy, které by neměly zůstat přehlédnuty.
Salvador (Salvador) (pátek 5. 7., ČT2, 21.40 - 23.40)

Plakát filmu  / SalvadorDruhý režijní počin Olivera Stonea sice zůstává ve stínu jeho mnohem slavnějších děl, to ovšem neznamená, že by byl nějak výrazně slabší. I zde se soustředí na silné téma střetu jedince se závažnou politickou a společenskou realitou a nabízí několik silných a syrových záběrů. Výtečnou řemeslnou stránku a výpravu doplňuje fantastický a na Oscara nominovaný James Woods v titulní roli. Nebýt pomalejšího rozjezdu a delší stopáže, byl by dojem ještě mnohem intenzivnější.

Synopse: Novinář Richard Boyle (James Woods) informuje v roce 1980 o občanské válce v Salvadoru. V průběhu bojů se dokonce stává svědkem zavraždění arcibiskupa Romera (José Carlos Ruiz), což v něm podnítí rozhodnutí vrátit se domů. Jenže v nastalé situaci to nebude nikterak lehké.

Zajímavost: V průběhu natáčení byl v Salvadoru zabit jeden z poradců štábu.

Originální trailer filmu Salvador / Salvador
Olověná vesta (Full Metal Jacket) (pátek 5. 7., Nova Cinema, 21.45 - 23.50 / sobota 6. 7., 01.40 - 03.30)

Plakát filmu Olověná vesta / Full Metal JacketVálečné drama geniálního Stanleyho Kubricka se řadí mezi nejzásadnější díla s vietnamskou tématikou. Tvůrce tu bravurně zachytil degradaci osobnosti, která v tak dlouhém boji přichází a servíruje divákovi několik působivých a silných momentů. Ač je první polovina odehrávající se ve výcvikovém táboře pro mnohé lepší, i druhá je výtečná, i když možná malinko zdlouhavá. V hlavních rolích se objeví Matthew Modine, Vincent D'Onofrio nebo R. Lee Ermey. Potěšující je i fakt, že s největší pravděpodobností bude snímek uváděn v původním znění.

Synopse: Inteligentní voják přezdívaný Vtipálek (Matthew Modine) přichází do vojenského výcvikového střediska v Jižní Karolíně, kde se má připravit na boje ve Vietnamu. V táboře velí sadistický instruktor Hartman (R. Lee Ermey), který své svěřence psychicky i fyzicky týrá. Jenže válečná realita je ještě mnohem horší.

Zajímavost: Full Metal Jacket, jak zní originální název filmu, je slangový výraz pro tzv. celoplášťovou střelu.

Originální trailer filmu Olověná vesta / Full Metal Jacket
Dívka s pomeranči (Appelsinpiken) (sobota 6. 7., ČT2, 17.25 - 18.45)

<b>Appelsinpiken</b>Evropské koprodučkní romantické drama má díky severskému prostředí výtečnou atmosféru. Ruku v ruce s ní pak jdou nádherná kamera a perfektní herecké obsazení, jemuž jasně vévodí Annie Dahr Nygaard, kterou si nelze nezamilovat. Režírující Eva Dahr zkrátka dělá, co se dá, neboť ví, že příběh je předvídatelný a nejde příliš do hloubky. Na víkendové odpoledne ale ideální oddechová záležitost.

Synopse: Georg (Mikkel Bratt Silset) žije v Oslu se svou matkou. K šestnáctým narozeninám dostane dopis od otce, který ten napsal těsně před smrtí, když bylo Georgovi šest let. Tentýž den se mladík chystá na cestu do hor a dárek si bere s sebou. A možná právě otcova posmrtná slova ho přimějí oslovit Stellu (Emilie K. Beck), kterou ve vlaku potkal.

Zajímavost: Snímek je adaptací stejnojmenné knihy Josteina Gaardera.

Originální trailer filmu Dívka s pomeranči / Appelsinpiken
Buráci (The Goonies) (sobota 6. 7., Nova Cinema, 18.00 - 20.00 / neděle 7. 7., 09.30 - 11.25)

Plakát filmu Rošťáci / The GooniesRodinný dobrodružný snímek vděčí za své kvality osobě režírujícího Richarda Donnera. Ten se totiž vyhl přehnané naivitě a vsadil spíše na povedenou akci, odlehčenou atmosféru a zajímavý příběh plný fantaskních prvků. Nechybí nezbytné napětí a potřebné vtipné hlášky. V hlavních rolích se objeví Sean AstinJosh Brolin, Jeff Cohen a další. S odstupem času zamrzí snad jen typicky "osmdesátkový" vzhled filmu a přílišná "uřvanost" ústředních postav.

Synopse: Klučičí parta z malého přímořského města zcela náhodou objeví stopy vedoucí ke starému pirátskému pokladu. Neváhá tedy a vydává se ho hledat do podzemních jeskyní. Pokud by vše byla pravda, mohl by cenný úlovek zachránit jejich domy před zbouráním. Jenže v podzemí číhá velké nebezpečí a kluci navíc nejsou jediní, kteří o tajemném pokladu vědí.  

Zajímavost: V drtivé většině byl film natáčen chronologicky.

Originální trailer filmu Buráci / The Goonies
Ztracený svět: Jurský park (The Lost World: Jurassic Park) (sobota 6. 7., Nova, 20.20 - 22.40)

Plakát filmu Ztracený svět: Jurský park / The Lost World: Jurassic ParkNeméně velkolepé pokračování dinosauřího dobrodružství za předchůdcem o hodně zaostává a je na něm znát, že pouze recykluje už jednou použité nápady. Režírující Steven Spielberg je ale natolik zkušený, že veškeré akční scény a monumentání záběry fungují přesně tak, jak mají, takže se divák moc nenudí. Samozřejmě ale nesmí přemýšlet, protože potom by objevil nepříjemně mnoho logických lapsů a nesmyslů. Dost toho zachraňuje i spolehlivý casting, v němž nechybí Jeff Goldblum, Julianne Moore, Pete Postlethwaite nebo Richard Attenborough. Jde zkrátka o typicky hollywoodskou zábavu, která splní svůj účel.

Synopse: Když byl před čtyřmi lety Jurský park zničen, zdálo se, že je s dinosaury konec. Celou dobu ovšem existoval utajený ostrov Isla Sorna, kde byli prehistoričtí tvorové chováni bez ohrad a dohledu. Jelikož je místo náhodně objeveno, je nutno učinit potřebné kroky. Proto milionář John Hammond (Richard Attenborough) povolává Iana Malcolma (Jeff Goldblum) a žádá ho, aby vedl záchrannou výpravu. Motivací mu má být i bývalá přítelkyně Sarah (Julianne Moore), jež už na ostrově pátrá.

Zajímavost: Z celkové stopáže se dinosauři objeví ve dvaadvaceti minutách filmu.

Oficiální trailer filmu Ztracený svět: Jurský park / The Lost World: Jurassic Park
Drakova kletba (Curse of the Dragon) (sobota 6. 7., Nova Cinema, 23.45 - 01.20 / neděle 7. 7., 03.10 - 06.00)

Plakát filmu Drakova kletba / The Curse of the DragonV našich končinách takřka neznámý dokument potěší všechny fanoušky akční legendy Bruce Leeho. Režírující dvojka Tom Kuhn a Fred Weintraub tu dala prostor pro vzpomínky jeho rodiny a přátel a neopomněla ani kolegy a obdivovatele, mezi nimiž promluví třeba Chuck NorrisJean-Claude Van Damme nebo James Coburn. Někomu bude možná vadit, že tvůrci se věnují pouze filmové tvorbě slavného "bojovníka" a rezignují na pohled do soukromí, to ovšem na slušné kvalitě nic moc nemění.

Synopse: Dokument sleduje celý pohnutý život Bruce Leeho - od narození přes trnitou cestu do Hollywoodu, mnoho úspěchů až po mnoha mýty opředenou smrt. Snaží se také odhalit a objasnit velký vliv akční legendy na podobu často opovrhovaného žánru.

Zajímavost: Snímek se částečně věnuje i tragické smrti Bruceova syna Brandona.

Ukázka z filmu Drakova kletba / Curse of the Dragon
Oko bere (21) (neděle 7. 7., Nova, 22.20 - 00.30 / pondělí 8. 7., Nova Cinema, 00.35 - 02.35)

Plakát filmu Oko bere / 21Solidní kriminální drama možná chtělo být něčím víc, nakonec je ale pouze slušnou žánrovkou. Jinak režijní rutinér Robert Luketic se zde překonal a nabídl několik fungujících montáží, záběrů a bezproblémovou a odlehčenou atmosféru. Pomohlo mu i obsazení, v němž vynikají standardně dobrý Kevin Spacey a charismatický Jim Sturgess, které doplňují ještě třeba Kate BosworthLaurence Fishburne. Celkový dojem pak dost sráží zbytečně natahovaný závěr, který se mění v nepodařenou moralitku.

Synopse: Ben (Jim Sturgess) je stydlivý a geniální student, který řešení problému s financováním svého vzdělání našel v hazardních hrách. Jeho schopnosti mu zajistí nabídku členství ve skupině, která každý víkend pod falešnou identitou odjíždí do Las Vegas, kde si v kartách přichází na slušné peníze. Celou akci zaštiťuje svérazný matematik Micky Rosa (Kevin Spacey), jenž ve spolupráci s podobně nadanými lidmi vymyslel způsob, jak herní systém pokořit. Všechno se ale jednou prozradí.

Zajímavost: Herci se v rámci autenticity dva týdny učili od profesionála hrát blackjack.

Oficiální trailer filmu Oko bere / 21
Oněgin (Onegin) (pondělí 8. 7., ČT2, 22.00 - 23.45)

Plakát filmu Oněgin / OneginBritsko-americká adaptace jedné z největších světových literárních klasik dopadla velmi dobře, za což vděčí hlavně úctě k předloze a citlivé režii debutující Marthy Fiennes. Ta kladla důraz zejména na precizní kameru, romantickou atmosféru a naštěstí se vyhnula přílišnému zjednodušení postav a celého příběhu. Pohlídala si i obsazení klíčových rolí, které svěřila Ralphu Fiennesovi, Liv Tyler a Tobymu Stephensovi. Škoda jen, že některé dialogy nezní přirozeně a působí jako ze soap opery.

Synopse: Znuděný mladík Evžen Oněgin (Ralph Fiennes) tráví svůj čas na večírcích petrohradské smetánky. Po smrti strýce odjíždí na zděděný statek, kde se mimo jiné seznámí s krásnou Taťánou (Liv Tyler), která je jím naprosto okouzlena a otevřeně mu vyzná lásku. On ji však chladně odmítne. Když se po letech znovu setkají, uvědomí si Oněgin svou chybu a pokusí se ji napravit.

Zajímavost: Martha Fiennes je setrou Ralpha, k filmu navíc složil hudbu další sourozenec Magnus.

Originální trailer filmu Oněgin / Onegin
Zapomeň na Paříž (Forget Paris) (středa 10. 7., Smíchov, 01.50 - 08.20)

Plakát filmu Zapomeň na Paříž / Forget ParisV našich končinách méně známá romantická komedie je zřejmě nejvýraznějším režijním počinem Billyho Crystala. Ten tu zaujme jak ty, kteří už viděli mnoho žánrovek a nic je nepřekvapí, tak i ty, kteří podobné filmy nevyhledávají. Plusové body sbírá i tím, že příběh se odehrává částečně v prostředí basketbalu, což potěší hlavně mužského diváka. Chemie mezi ním a Debrou Winger poměrně funguje a dialogy jsou v rámci možností inteligentní a vtipné. Na druhou stranu mu někteří vyčítají, že jich je zbytečně moc. Takový kousek by nicméně zasloužil mnohem lepší vysílací čas.

Synopse: Mickey (Billy Crystal) pracuje jako profesionální basketbalový rozhodčí, který píská zápasy po celé zemi a svůj život vyplňuje krátkodobými známostmi. Když mu zemře otec, jehož posledním přáním bylo být pohřben ve Francii, kde bojoval za války, ujímá se Mickey zařízení pohřbu a převozu ostatků do francouzské metropole. Tam se ale dozví, že rakev se ztratila. Vzteky bez sebe odmítá opustit letiště a žádá napravení situace. Jedná při tom s Američankou Ellen (Debra Winger), která mu nabídne, že ho později doprovodí na pohřeb. Je tedy jasné, že Mickey jí není úplně lhostejný.

Zajímavost: Debra Winger se od tohoto filmu objevila v hlavní roli až v roce 2001.

Originální trailer filmu Zapomeň na Paříž / Forget Paris
Psáno ve větru (Written on the Wind) (čtvrtek 11. 7., ČT2, 14.05 - 15.45)

Plakát filmu Psané ve větru / Written on the WindRomantické melodrama je určeno příznivcům klasického Hollywoodu, neboť zub času se na něm už hodně podepsal a neznalému divákovi bude zřejmě připadat směšné. Režie Douglasa Sirka je na svou dobu výborná, z dnešního hlediska ale utahaná a nezajímavá. Opulentní a syté barvy však omámí i po letech. Kýčovitý příběh nenabízí vůbec nic nového, na druhou stranu ale ukazuje, kde braly inspiraci později úspěšné seriály. V titulních rolích uvidíte Rocka Hudsona a Lauren Bacall, které ale zastínili Oscarem oceněná Dorothy Malone a na stejnou cenu nominovaný Robert Stack. Tip pro fajnšmekry.

Synopse:  Kyle Hadley (Robert Stack) je až příliš požitkářským synem texaského magnáta Jaspera Hadleyho (Robert Keith), který si bere krásnou ženu (Lauren Bacall). Tu ovšem tajně miluje jeho nejlepší přítel Mitch (Rock Hudson), jehož pro změnu pronásleduje Kyleova nymfomanická sestra Marylee (Dorothy Malone).

Zajímavost:  Sirk chtěl otevřeně ukázat, že Kyle je gay, což ale kvůli tzv. Haysovu kódu nebylo možné. Přesto je několikrát naznačeno, že Kyle Mitche miluje.

Originální trailer filmu Psáno ve větru / Written on the Wind


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY