Soundtrack: Světová válka Z

Vydáno: 30.06.2013 12:00 - Alžběta Fridrichová | foto: facebook tvůrce

Celosvětový bestseller Marca Brookse se konečně dočkal velkého plátna. Atrakce letošního léta Světová válka Z se představuje ve velkolepém zpracování doplněném o hudbu Marca Beltramiho.
Americký skladatel italského původu Marco Beltrami není v branži filmové hudby žádným nováčkem. Do povědomí vstoupil v roce 1994 filmem Death Match a od té doby si získal mnoho příznivců a dokonce i dvě nominace na Oscara (za snímky 3:10 Vlak do Yumy a Smrt čeká všude). Je považován za jednoho z autorů, který svou hudbu utápí do truchlivých melodií a hororových motivů. Podle toho vypadá i jeho filmografie, kde na první pohled zaujme Vřískot, Terminátor 3: Vzpoura strojů nebo Žena v černém.

A při pohledu na zákázky letošního roku je jasné, že mu to filmoví tvůrci prostě baští. Skládat během jednoho roku pro šest snímků, to už vyžaduje trochu zkušeností, talentu i odvahy.  Krom Smrtonosné pasti nebo marvelovky Wolverine uplatní svůj jedinečný smysl pro napětí právě třeba ve Světové válce Z nebo v debutu spisovatele Stephena Kinga Carrie.

Brad Pitt ve filmu Světová válka Z / World War ZWorld War Z OST je jedním z nejagresivnějších Beltramiho soundtracků vůbec. Čtyřiačtyřicetiminutovou přestřelku mezi jednotlivými nástroji otevře skladba Philadeplphia, která už na úvod naznačí, jakým směrem se bude celý soundtrack ubírat. Útočný tón, jakým promlouvají smyčce, doplňuje lehká elektronika, s níž Beltrami pracuje hojně, ale vždycky s maximální rozvahou. Na jedničku navazuje v půlce alba skladba Ninja Quiet, v níž jsou posíleny perkuse (Beltrami využívá i netradiční zvuk kostí divokých prasat, narážejících jedna na druhou).

Soundtrack staví do kontrastu výrazně bojovné motivy ve skladbách Zombies In Coach nebo The Salvation Cates s neklidnými tracky jako Wales, které ovšem drží dynamiku na uzdě, čímž dostanou posluchačovo napětí na maximum. 

Marco Beltrami - Like A River Around A Rock

Beltrami představuje hned několik nápadných témat, z nichž to nejpovedenější vynikne zejména v bohaté orchestraci v závěru skladby Like A River Around A Rock. Vedle typicky akčních skladeb se na albu nachází i klidnější, nikoli však optimističtější písně, jejichž nejvýraznějším zástupcem je The Lane Family. Beltrami se ani zde nevzdává syntezátorů a uvážlivě mísí zvuk klasických nástrojů s elektronickými rify. Skladba ubíhá v pomalejším tempu v doprovodu klavírů a houslí.

Marco Beltrami  prostě ví, jak takový materiál zvládnout. Soundtrack není zbytečně roztahaný, a tak za tu třičtvrtě hodinu ani nestačí nudit. Beltrami svou hudbou přesně vystihl chaos a nejistotu, což jen posiluje dojem z filmu. The World War Z OST je tedy zdařilý, ale když se to vezme kolem a kolem, vlastně nijak zvlášť výrazný soundtrack, k němuž byste se znovu a znovu vraceli. Přesto je zajímavé si ho poslechnout. 


Album: Marco Beltrami - World War Z OST
Celkový čas: 44:04
Skladby: Philadelphia // The Lane Family // Ninja Quiet // Searching For Clues // Nj Mart // Zombies In Coach // Hand Off! // No Teeth No Bite // The Salvation Gates // Wales // Like A River Around A Rock.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Až po filmu (pavel.korelus, 01.07.2013 13:35) Reagovat

    Mám Beltramiho moc rád, ale Světová válka Z mě doopravdy zaujala až po filmu. Je to (jako vždy) kvalitně odvedená práce, jenže z prvního poslechu jsem byl zmatený, těžko jsem hledal motivy, kterých jsem si všiml až v kině. Těším se na jeho Carrie a Wolverina, ale už by to chtělo taky něco méně hororového a temného, něco ve stylu mých nejoblíbenějších In the Electric Mist, Three Burials of Melquiades Estrada nebo Flight of the Phoenix.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY