TV tipy: Skuteční i digitální psi, obří dinosauři a Strážci

Vydáno: 28.06.2013 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

První prázdninový televizní výběr nabízí překvapivě zajímavé kousky, které by neměly uniknout divácké pozornosti. Hitem je zřejmě premiéra komiksových Strážců. Tentokráte ale nechybí ani skuteční a digitální psi a obří dinosauři.
Hačikó - příběh psa (Hachiko: A Dog´s Story) (pátek 28. 6., Nova Cinema, 20.00 - 21.45 / sobota 29. 6., 15.30 - 17.05)

Plakát filmu Hačikó - příběh psa / Hachiko: A Dog's StoryPřekvapivě vydařené drama je sice slzopudné a v podstatě jde o prvoplánovou citovou "ždímačku", jenže režírující Lasse Hallström vše natočil tak kouzelně, že si většinu diváků získá na svou stranu. K tomu přispívá i sympatický zvířecí představitel, jehož si zamilujete během chvíle. Jeho nejznámějším lidským společníkem tu je solidní Richard Gere. Škoda jen, že si tvůrci nedali více záležet na scénáři, v němž se toho moc nestane. 

Synopse:  Profesor Parker Wilson (Richard Gere) má oddaného psa jménem Hačikó, který ho každé ráno doprovází na nádraží a odpoledne se tam vrací, aby ho přivítal. Jednoho dne však Parker zemře a na stanici se už nikdy nevrátí. To ale Hačika a neodradí a ten na něho celých devět let čeká na stejném místě.

Zajímavost: Skutečný Hachiko se narodil v Japonsku v roce 1923. 

Originální trailer filmu Hačikó - příběh psa 
Velká země (The Big Country) (pátek 28. 6., Barrandov, 22.15 - 01.25)

Plakát filmu Velká země / The Big CountryKlasický western nikam nespěchá a je typickou ukázkou svého žánru. Režírující William Wyler jede přesně podle daných schémat, z nichž se neodkloní ani o píď a servíruje divákům možná malinko kýčovitý příběh plný nádherných záběrů divokých plání, přestřelek a osudové lásky. Pomalé tempo může být ubíjející, neboť stopáž je vskutku zbytečně přetažená. V hlavní roli se objeví jistý Gregory Peck, jehož doplňují třeba Jean Simmons, Charlton Heston nebo Oscarem oceněný Burl Ives. Pro fandy "kovbojek" jasná volba.

Synopse:  Bývalý námořní kapitán James (Gregory Peck) příjíždí na Západ se svou snoubenkou (Carroll Baker), která je zároveň dcerou nejmocnějšího muže v kraji a majitele obrovského ranče Henryho (Charles Bickford). James se budoucímu tchánovi zamlouvá, jenže se odmítá bránit proti násilí. A to ani ve chvíli, kdy Henryho konkurent Rufus (Burl Ives) vyvolá otevřenou válku o vodu. Málokdo ale ví, že James je statečnější než všichni zdejší muži dohromady.

Zajímavost:  Snímek je považován za historicky první pacifistický western.

Oficiální trailer filmu Velká země
Bolt - pes pro každý případ (Bolt) (sobota 29. 6., Prima Family, 11.15 - 13.20)

Plakát filmu Bolt - pes pro každý případ / BoltOscarem oceněný animovaný snímek sice pochází ze studia Disney, částečně ho ale popírá. Režírující dvojka Chris Williams a Byron Howard se totiž do značné míry vyhýbá klišé, šetří sentimentem a nastoluje strhující a svěží tempo, které vydrží až do konce. Humor navíc není infantilní, ale situační a nikdy ne prvoplánový. Animace je výtečná a hrdinové sympatičtí. Tady se zkrátka pobaví celá rodina. Jen škoda, že v televizi neuslyšíte hvězdně obsazený původní dabing. 

Synopse:  Bolt je superpes, jehož život je plný dobrodružství, nebezpečí a nástrah, které ale vždy bez problémů překoná, protože je hrdinou televizního seriálu. Co se ale stane, když se shodou náhod ocitne v New Yorku, kde chce vypátrat svou majitelku a hereckou partnerku a myslí si, že všechny superschopnosti jsou jeho přirozeností?

Zajímavost:  Jde o první disneyovský animák natáčený přímo ve 3D.

Originální trailer filmu Bolt - pes pro každý případ
Jurský park  (Jurassic Park) (sobota 29. 6., Nova, 20.20 - 22.35)

Plakát filmu Jurský park / Jurassic ParkUkázkový hollywoodský velkofilm Stevena Spielberga byl svého času z hlediska triků přelomový. Dnes už doba pokročila, přesto v některých momentech snímek stále bere dech. Díky zkušené režii filmařského veterána si pak divák příliš nevšimne ani bídného scénáře, nelogičností a velké předvídatelnosti a soustředí se spíše na opulentní vizuální stránku a dobrodružnou atmosféru. V hlavních rolích se objeví Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum, Richard Attenborough a Samuel L. Jackson. Ideální víkendová zábava.

Synopse:  Skupina vědců se pokouší vytvořit park s žijícími prehistorickými zvířaty. Celý projekt podporuje milionář John Hammond (Richard Attenborough), který před slavnostním otevřením pozve na návštěvu své blízké. Problém nastane ve chvíli, kdy jeden ze zaměstnanců ukradne vzorky embryí a při útěku vypne bezpečnostní systém. Tím pádem se obří dinosauři dostávají do volné přírody.

Zajímavost:  Ve filmu se objevuje padesát trikových záběrů, což bylo na svou dobu nevídané.

Originální trailer filmu Jurský park 
Mechanik zabiják (The Mechanic) (sobota 29. 6., Nova, 22.35 - 00.10)

Plakát filmu Mechanik zabiják / The MechanicNenáročná akční jednohubka z dílny rutinéra Simona Westa stojí a padá s charismatem Jasona Stathama v titulní roli. Mimo něj se tu ještě objeví kupříkladu Ben Foster a Donald Sutherland. Předností filmu jsou i poměrně slušné napětí, několik zajímavých vražd a takřka výborná akce v jeho druhé polovině. Jinak jde o lehce nadprůměrný kousek, který vyplní potřebný čas.

Synopse:  Arthur Bishop (Jason Statham) patří mezi nejlepší "mechaniky" - elitní zabijáky s výjimečným talentem čistého odklízení cílů. Když je ale zavražděn jeho rádce a kamarád Harry (Donald Sutherland), ztrácí Bishop nezaujatost a vydává se na cestu za pomstou. Tu mu poněkud komplikuje Harryho syn Steve (Ben Foster), jenž by se rád přiučil něco z jeho řemesla.

Zajímavost:  V samotném závěru zachytí bezpečnostní kamera na čerpací stanici postavu Arthura a zobrazí se datum 28. ledna 2011, což je zároveň den světové premiéry snímku.

Originální trailer filmu Mechanik zabiják 
Zatmění  (L´Eclisse) (neděle 30. 6., ČT2, 00.35 - 02.35)

Plakát filmu Zatmění / L'eclisseItalsko-francouzské drama režiséra a scenáristy Michelangela Antonioniho je zcela záměrně chladné a divácky odcizené, tudíž i obtížně přístupné. Snímek plně odpovídá době svého vzniku, což znamená, že je v něm plno dlouhých a pro někoho nudných záběrů s jen velmi těžko uchopitelnou atmosférou. Ani tempo není bůhvíjak strhující. V hlavních rolích se objevují Alain Delon a Monica Vitti. Pokud se vám podaří nahlédnout pod povrch snímku, vaše dojmy mohou být hodně silné.

Synopse:  Vittoria (Monica Vitti) se rozešla s dlouholetým přítelem a navázala známost s mladým a dravým burzovním makléřem (Alain Delon). Fascinuje ji jeho chuť do práce, schopnost obchodovat i zábavnost. Jenže brzy si uvědomí, že jeden druhému se nejsou schopni přiblížit a oba jsou citově vyprázdnění.

Zajímavost:  Antonioni dostal nápad na natočení filmu při fotografování slunce ve Florencii.

Originální trailer filmu Zatmění 
Strážci (Watchmen) (neděle 30. 6., Nova, 21.55 - 00.50)

Plakát filmu Strážci - Watchmen / WatchmenAdaptace údajně nezfilmovatelného komiksu klasika Alana Moorea doplácí právě na to, že se snaží postihnout mnohovrstevnatost předlohy. Režírující Zack Snyder boduje hlavně výbornou vizuální stránkou, výtečnými efekty a trefným soundtrackem, který sází na povedené melodie a známé hity. Selhává naopak v nulové psychologii postav, nevyrovnané akci, místy se neubrání samoúčelnosti, zbytečné brutalitě, přehnanému užívání tzv. zpomalovaček a přetažené stopáži. Plusem může být i nepříliš známé obsazení, z něhož nikdo nevyčnívá. Rozhodně zajímavá záležitost.

Synopse:  Superhrdina Komediant je zavražděn, jeho smrt ale nikoho nezajímá, protože svět má v roce 1985 úplně jiné starosti. Studená válka je v plném proudu a reálně hrozí přerůst v jaderný konflikt. Maskovaní hrdinové už dávno nejsou považováni za zachránce lidstva a pouze živoří na okraji společnosti. Výjimkou je umíněný Rorschach (Jackie Earle Haley), jenž za Komediantovým skonem vidí rozsáhlé spiknutí a pokouší se přemluvit bývalé kolegy k návratu do akce.

Zajímavost: Původní komiks je dosud jediným, který získal prestižní literární cenu Hugo.

Originální trailer filmu Strážci / Watchmen
Ti druzí (The Others) (středa 3. 7., ČT2, 21.55 - 23.40)

Plakát filmu Ti druzí / The OthersVýtečný horor dokazuje, že nejlepší žánrovky jsou ty, které kladou důraz na atmosféru, zručnou řemeslnou stránku a rezignují na efekty a litry krve. Alejandro Amenábar, jenž film nejen režíroval, ale také napsal a složil si k němu hudbu, moc dobře ví, jak diváka vyděsit a daří se mu to takřka dokonale. Navíc vymyslel i zajímavý a napínavý příběh, který baví po celou dobu. Do hlavní role obsadil Nicole Kidman, jež se mu odvděčila bravurním a mrazivým výkonem. Tenhle kousek nikdy neomrzí.

Synopse:  Na konci druhé světové války čeká Grace (Nicole Kidman) s dvěma dětmi na manželův návrat. Děti však trpí alergií na sluneční světlo a z toho důvodu je jejich rozlehlý dům potemnělý. V zšeřelých zákoutích ale kromě rodinných příslušníků číhá také něco mnohem nebezpečnějšího.

Zajímavost:  Nemoc, jíž děti trpí, se odborně nazývá xeroderma pigmentosum a na světě ji má pouze několik tisíc lidí.

Originální trailer filmu Ti druzí 
Nádherná posedlost (Magnificent Obsession) (čtvrtek 4. 7., ČT2, 14.05 - 15.50)

Plakát filmu Nádherná posedlost / Magnificent ObsessionMelodrama ze zlaté éry Hollywoodu balancuje na hraně pohádky a nabízí klišovitý a v dalších letech mnohokrát viděný příběh, který nikoho nepřekvapí. Režírující Douglas Sirk ho ale naštěstí nebere příliš vážně a dodává mu odlehčenou atmosféru, která funguje. Do hlavní role obsadil na Oscara nominovanou Jane Wyman, která možná z dnešního pohledu působí dost naivně, ale přesně to po ní tvůrce zřejmě chtěl. Škoda jen, že veskrze příjemnému výsledku chybí náznak kritckého rozměru.

Synopse:  Lehkovážný a bohatý playboy Bob Merrick (Rock Hudson) je zachráněn před utonutím právě v okamžiku, kdy nesobecký a obětavý doktor Phillips umírá po autonehodě. Kromě všech spolupracovníků po něm zůstává také krásná vdova Helen (Jane Wyman), která Boba zaujme. Jenže ona s ním nechce mít nic společného. 

Zajímavost:  Roli Boba odmítl Jeff Chandler, protože scénář považoval za příliš "sladký".

Originální trailer filmu Nádherná posedlost 
Malý velký bojovník (Da bing xiao jiang) (čtvrtek 4. 7., Fanda, 20.20 - 22.00)

Plakát filmu Malý velký bojovník / Da bing xiao jiangDobrodružný snímek patří k tomu lepšímu, co v posledních letech natočil slavný Jackie Chan, který se v tomto případě proměnil i v autora scénáře. Akční scény jsou pořád výborné, ač je na nich už vidět postupující věk hlavní hvězdy. Režírující a u nás prakticky neznámý Sheng Ding vsadil na pomalejší tempo, promyšlenou vizuální stránku, perfektní kostýmy a vzhledem ke jménu titulního představitele typickou situační komiku. Nepříjemně překvapí snad jen to, jak moc ideologické je celkové vyznění filmu.

Synopse:  V nejtemnějším období čínské historie mezi sebou vedli nemilosrdní vládci bitvy, které nebraly ohledy na lidské životy. Po jednom takovém celodenním boji armád států Liang a Wei zůstali naživu pouze dva muži - starý bojovník z Liang (Jackie Chan) a mladý generál armády Wei (Leehom Wang). Bojovník zraněného generála zajme a doufá, že jeho vydáním si zajistí cestu domů. Jenže všechno je mnohem komplikovanější, než si oba myslí.

Zajímavost:  Ve filmografii Jackieho Chana jde o devadesátý devátý film.

Originální trailer filmu Malý velký bojovník 


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Filmy (Vojtěch Koutník, 28.06.2013 16:23) Reagovat

    Nemohli byste, prosím, začít v této sekci uvádět, jestli bude film vysílán v původním znění? Velice bych to ocenil

    • Re: Filmy (filmserver.cz, 28.06.2013 21:20) Reagovat

      Děkujeme za připomínku, ale to, zda se film vysílá v původním znění, už v programu uváděné není a momentální trendy bohužel velí tomu, že drtivá většina filmů chodí dabovaná. Jedinou stanicí, kde by se mohly objevit titulky, je ČT2. Nicméně pokud budu vědět, zda film poběží s titulky, rozhodně to v synopsi zmíním. Snad jsem odpověděl dostatečně. Ještě jednou děkujeme za připomínku a zachovejte nám přízeň.

  • Četa (David, 29.06.2013 00:21) Reagovat

    Docela se divím, že ve vašich tipech chybí Četa a 12 opic. Nebál bych se dokonce použít slovo kultovní ve spojení s nimi. Jasně, jsou to vaše tipy, takže si tam můžete dát cokoliv ale překvapilo mě to :)

    • Re: Četa (filmserver.cz, 29.06.2013 01:25) Reagovat

      Dobrý den,
      chybí tam pouze proto, že jsem o nich psal už dříve, když se v televizi objevily, takže to je jediný důvod. Psát stále o tom samém už se mi moc nechce a myslím, že to není ani čtenářsky atraktivní. Moc díky za přízeň a názory

      • Re: Četa (David, 29.06.2013 10:19) Reagovat

        Aha, tak to jsem nevěděl, díky za vysvětlení :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY