Festivalové ozvěny: filmové klasiky na Kokoříně a ve Varech

Vydáno: 26.06.2013 07:00 - Jana Bébarová | foto: facebook tvůrce

Srpnový noirový festival na Kokoříně uvede nesmrtelné klasiky, jako jsou Gilda, Mildred Pierce či Pojistka smrti. Filmové klasiky nebudou chybět i na festivalu ve Varech, který začíná za dva dny.
NOIR FILM KOKOŘÍN

Barbara Stanwyck, Fred MacMurray ve filmu Pojistka smrti / Double IndemnityPojistka smrti s Barbarou Stanwyck jako zákeřnou femme fatale zahájí historicky první ročník českého noirového festivalu, který se koncem srpna uskuteční na hradě Kokořín a v jeho okolí. Klíčový snímek nejen klasického noirového cyklu, ale i filmografie Billyho Wildera bude promítán ve středu 21. srpna ve 21.15 na nádvoří hradu Kokořín. Z noirových klasik nebude chybět ani caper film Asfaltová džungle v režii Johna Hustona, který je zatím prvním potvrzeným filmem v sekci věnované hollywoodské sexbombě Marilyn Monroe. Sekce "Ženského noiru" kromě Laury představí i slavnou Mildred Pierce s Joan Crawford v roli podnikavé matky samoživitelky a nestárnoucí Gildu s nepřekonatelnou Ritou Hayworth.

Výběr dosud zveřejněných titulů (je známo již 14 z 18 promítaných filmů) doplňuje v malebném San Franciscu se odehrávající adaptace Davida Goodise Temná pasáž v ústředních rolích s dvojicí Humphrey Bogart a Lauren Bacall a dva barokní noiry z pozdní fáze jeho klasického období - The Big Combo, které budou moci návštěvníci zhlédnout v sobotní půlnoční projekci, a Líbej mne až k smrti, kterým bude Noir Film Kokořín v neděli 25. srpna odpoledne oficiálně ukončen.

Více informací o prvním českém noirovém festivalu najdete zde.

MFF KARLOVY VARY

Fotografie z filmu Cesta do pravěku / Cesta do pravěkuFilmové klasiky nebudou tradičně chybět ani na karlovarském festivalu, který startuje již tento pátek 28. června. Sekce "Návraty k pramenům" zahrnuje celkem patnáct titulů, z toho zhruba polovinu českých/československých filmů. Vedle čerstvě digitálně restaurovaných Všech dobrých rodáků Vojtěcha Jasného se jedná o nově rekonstruovaný mysteriózní film Jana Stanislava Kolára z roku 1921 Příchozí z temnotTheodorem Pištěkem a Anny Ondrákovou v hlavních rolích, dále Zemanovu Cestu do pravěku či novovlnný Pytel blech Věry Chytilové. Ve výběru je i dokumentární film Václava Táborského Zablácené město zachycující život na jednom pražském sídlišti počátku 60. let či psychologické drama slovenského režiséra Petera Solana Kým sa skončí táto noc odehrávající se v luxusním baru ve Vysokých Tatrách.

Na své si přijdou i fanoušci Alfreda Hitchcocka - ve Varech bude totiž v téže sekci uveden jeho němý snímek Světový šampion, který je melodramatem o milostném trojúhelníku ženy a dvou profesionálních boxerů, z nichž jeden je hrdinčiným snoubencem. Jeho projekce bude doprovozena živou hudbou specialisty na hudbu k němým filmům Neilem Brandem. Sekce rovněž zahrne digitálně zrestaurovanou verzi hollywoodského antiwesternu Nebeská brána v režii Michaela Cimina a v hlavních rolích s Krisem Kristoffersonem, Christopherem Walkenem a Isabelle Huppert, jehož skandální neúspěch vedl k bankrotu studia United Artists.

Harry Dean Stanton ve filmu  / Harry Dean Stanton: Partly FictionUveden zde bude i slavný rumunský protiválečný snímek Les oběšených ve své době oceněný cenou za režii v Cannes či neobyčejný portrétní dokument Harry Dean Stanton: zčásti fikce přibližují známého amerického herce v intimních okamžicích, prostřednictvím ukázek z některých z jeho 250 filmů či amerických folkových songů v jeho neopakovatelném podání.

Kompletní program 48. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech najdete zde.






NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY