Téma: Z Baker Street do vesmíru

Vydáno: 05.06.2013 18:00 - Natálie Bergerová | foto: facebook tvůrce

Britské impérium vrací úder a posílá do boje svou nejsilnější hereckou zbraň: Benedicta "Sherlocka" Cumberbatche. Je Holmesem pro generaci YouTube, záporákem ve Star Treku a byl i v kůži Frankensteina. A to není zdaleka všechno...
Benedict Cumberbatch v seriálu <b>Sherlock</b>Nejslavnějším Benediktem býval papež. Když ale pomineme pozemského správce katolíků, který navíc na svatou stolici rezignoval, v posledních několika letech září jiná hvězda jménem Benedict: britský herecký úkaz Cumberbatch. Tenhle šestatřicetiletý Brit si během pár měsíců získal slávu, pozornost Hollywoodu a zástupy fanynek, které se hrdě nazývají cumberbitches. Vděčí za to titulní roli v seriálu z dílny BBC Sherlock, který se stal nejen diváckým hitem, ale i globálním kultem. Překlopil totiž starého dobrého Sherlocka Holmese do 21. století.

V postmoderní verzi doyleovské klasiky ze současného Londýna je Holmes géniem se smartphonem v ruce, vysoce funkčním sociopatem s nezapomenutelnou tváří. Cumberbatch v jediném díle vymazal všechny předchozí verze včetně povedeného Downeyho kousku, jako by jiný Sherlock nikdy neexistoval. Kulometná "ale" v Cumberbatchově podání je něco navíc, zdá se, že hraje očima a mimické svaly má i v zorničkách podivně modrých očí. Jeho Sherlock v sobě má vedle nevyhnutelné dávky spratkovství i jistou aristokratičnost, privilegovanost britské vyšší třídy, s níž se člověk rodí, něco, co se člověk nenaučí pilováním bezchybného akcentu a nejdražším oblekem od Paula Smithe.     

Ani na to nepotřeboval své výjimečné herecké schopnosti. Cumberbatch se totiž jako příslušník vyšší střední třídy narodil: dědeček byl válečným hrdinou z námořnictva a on sám patří k absolventům prestižní chlapecké internátní školy Harrow, kam chodil Winston Churchill nebo potomci lordů a šejků. Jako rozmazlený jedináček z herecké rodiny (rodiče jsou úspěšní filmoví a televizní herci) proto publikum neoblomí srdceryvným příběhem o tom, jak po nocích pucoval stoly nebo spal s deseti zoufalci na cimře. Dokonce i jeho cesta k herectví byla přímočará: po střední škole, kde byl cennou posilou dramatického kroužku a kde získal umělecké stipendium, následovala univerzita v Manchesteru, kde vystudoval drama.

Benedict Cumberbatch ve filmu Jeden musí z kola ven / Tinker Tailor Soldier SpyZajímavější kapitolou byl jen jeho „gap year“, což je v Británii tradice tzv. roku na zkušenou mezi střední školou a univerzitou. Strávil ho v Indii, v buddhistickém klášteře, kde učil mnichy angličtinu. Není známo, zda se tam učil i meditovat, ale v hereckém povolání se buddhistický přístup může hodit, zejména když popáté prohrajete finální castingový rozstřel na roli, po níž jste celý život toužili. V začátcích kariéry používal herecký pseudonym svého otce Carlton, protože Cumberbatch mu připadalo příliš dlouhé a nevhodné jako jméno na plakáty. Po půl roce bez práce změnil agenta a na jeho doporučení se vrátil k vlastnímu příjmení. Pomohlo to. Trošku.                                                                    

Aby vás však nemátla chlapecká tvář a mediální neokoukanost - Cumberbatch si na svých patnáct minut slávy musel téměř patnáct let počkat. Průlomem nebyla ani nominace na cenu BAFTA v roce 2004 za hlavní roli ve filmu Hawking, ani vedlejší role v dramatu Joe Wrighta Pokání, ani celá řada zásadních divadelních a televizních rolí. Hvězdná hodinka přišla až se Sherlockem, který z neznámého Angličana udělal přes noc superhvězdu a k jeho vlastnímu údivu i nový sexsymbol. Sexsymbol, který v sobě nese něco znepokojivého (zvláště, když s oblibou hraje génie nebo sociopaty) a má daleko k metrosexuálním hezounkům se sladkým kukučem. Za tenhle veřejný úspěch zaplatil soukromou cenu: skončil jeho dvanáctiletý partnerský vztah s herečkou Olivií Poulet, kterou potkal během studií na univerzitě, což pochopitelně posedlost jeho fanynek po svobodném idolovi ještě zvýšilo.                                                          

Benedict Cumberbatch ve filmu  / HawkingPracovně však nemohlo být lépe: nabídky začaly doslova pršet z nebe. Následovala mj. role v brilantním špionském dramatu podle předlohy Johna LeCarré Jeden musí z kola ven. Ale i Hollywood si Cumberbatche (BBC prodala Sherlocka do 180 zemí) všiml. Vytěžil z toho spolupráci se Stevenem Spielbergem na filmu Válečný kůň, propůjčil hlas drakovi Šmakovi v Jacksonově Hobitovi a momentálně temně září jako záporák v Abramsově Star Treku. A čeká ho další zajímavá výzva, kvůli které se nechal odbarvit na blond. V biografickém dramatu The Fifth Estate ztělesní kontroverzního Juliana Assange, zakladatele Wikileaks. 

S barvou na vlasy má ostatně bohaté zkušenosti - pro roli Sherlocka jde pokaždé znovu na černo. Bez ohledu na aktuální odstín vlasové pokrývky je Benedict momentálně mužem na roztrhání. Připravuje řadu filmových, divadelních a televizních projektů (mj. Crimson Peak s Guillermem del Torem), na hvězdném žebříčku trůní v čele všech herců (http://pro.imdb.com/people/), japonské fanynky vyvádějí jako v šedesátých letech po příletu Beatles a už několikrát byl v seriálu Simpsonovi, což je neomylným popkulturním potvrzením hvězdného statutu. Cumberbatchovo herectví je navzdory divadelním kořenům poměrně minimalistické, často (i vzhledem k postavám, které hraje) chladné a precizní. Přesto však působí intenzivně - Benedicta si publikum všimne, třebaže na scéně kdesi vzadu v rohu jen tak postává. Říká se tomu charisma a buď je, nebo není. On sám by ho mohl prodávat méně šťastným kolegům.                                                                              

Benedict Cumberbatch ve filmu Star Trek: Do temnoty / Co bude dál? Bleskový vzestup po dlouhém, kvalitním, ale nevýrazném období nápadně připomíná kariéru jiného modrookého Brita, Daniela Craiga, kterého před špionskými eskapádami také vlastně nikdo neznal. A právě Benedict by za pár let mohl jít v Craigových bondovských stopách a dát novou tvář (po Sherlocku Holmesovi) další britské ikoně. Na Harryho Pottera už je přeci jen moc starý. A kdo ví, třeba za několik desítek let zamíří z Baker street do Downing street, sídla britských premiérů, a vystřihne si i toho Churchilla.

5 rolí Benedicta Cumberbatche, které byste měli vidět, až zajdete na Star Trek:

Hawking (2004) První nominace na BAFTU za titulní roli geniálního fyzika Hawkinga v době jeho doktorských studií na univerzitě v Cambridge, kdy se Hawkingovo zdraví začalo prudce zhoršovat.

Stuart: život pozpátku (2007) V televizním snímku podle skutečného příběhu o přátelství mezi bezdomovcem Stuartem (Tom Hardy) a spisovatelem Alexandrem se Cumberbatch ohlíží zpět na život svého kamaráda, bezdomovce a alkoholika, který v dětství zažil traumatickou událost.

Sherlock (2010) Netřeba nic dodávat. Televizní diamant. Pokud jste to ještě neviděli, zavřete se doma a pusťte si všech šest dílů najednou. A pak znovu.

Jeden musí z kola ven (2011) Špionské drama ze sedmdesátých let dalo dohromady výkvět anglické herecké školy: Garyho Oldmana, Colina Firtha, Toma Hardyho, Marka Stronga a Cumberbatche, jehož charakter, tajemná pravá ruky hlavní postavy, je jedním z klíčových prvků filmu. 

Parade's End / Konec přehlídky (2012) Britská minisérie se odehrává v edvardiánském období do konce první světové války, v době, kdy se tradiční hodnoty staré dobré Anglie střetávají s modernou a klid s válečnou vřavou. Cumberbatch hraje mladého anglického aristokrata, muže mezi dvěma odlišnými ženami.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Děkuji moc za úžasný článek! Přesto budu pu... (Tammii, 05.06.2013 18:32) Reagovat

    Děkuji moc za úžasný článek! Přesto budu puntičkář a dodám že Sherlock je vysílaný od roku 2010, ne od roku 2007 :))

    • Re: Děkuji moc za úžasný článek! Přesto budu pu... (martin.bubrin, 05.06.2013 18:35) Reagovat

      To máte pravdu, nejspíše šlo o nějaký překlep. Každopádně díky za upozornění :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY