Zlatou palmu vyhrály lesbičky z filmu Život Adele

Vydáno: 27.05.2013 12:42 - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Od včerejšího večera jsou známy výsledky nejprestižnějšího filmového festivalu v Cannes. Z francouzské riviéry si odnáší Zlatou palmu lesbické drama Život Adele, ochuzeni nezůstali ani bratři Coenové.
Canneskému festivalu se podrobněji budeme věnovat až ve středečních Festivalových ozvěnách, ale není od věci si alespoň v rychlosti shrnout oceněné snímky letošního šestašedesátého ročníku. Porota v čele s předsedou Stevenem Spielbergem udělila prestižní ocenění Zlatou palmu francouzskému snímku La vie d'Adèle (Život Adele, v angličtině jako "Blue is the Warmest Color") tuniského režiséra Abdellatifa Kechiche.
Tříhodinové lesbické drama, které upoutalo hlavně mistrným budováním příběhu, explicitními sexuálními scénami a skvostnými hereckými výkony, bylo pasováno na favorita soutěže ihned po první projekci. Spielberg se k němu vyjádřil takto: "Pro mě je tento snímek skvělým milostným příběhem, který nechal všechny cítit se jako mouchy na stěně, které byly poctěny, aby mohly sledovat tento příběh hluboké lásky a hlubokého žalu."
Druhé hlavní ocenění, čili Velkou cenu poroty, získal favorizovaný snímek bratří Coenů Inside Llewyn Davis - portrét folkového muzikanta vyprávěný s typickým coenovským nadhledem a absurditou. Mezi dalšími oceněnými byl například japonec Hirokazu Koreeda, který získal Cenu poroty za snímek Like Father, Like Son, nebo čínský scenárista Jia Zhangke za film Touch of Sin.
V hereckých kategoriích uspěl herec Bruce Dern za výkon v americké dramedii Nebraska Alexandera Paynea a francouzská herečka Bérénice Bejo za ztvárnění hlavní role ve filmu The Past íránského režiséra Asghara Farhadiho, tvůrce festivalového hitu Rozchod Nadera a Simin.
KOMPLETNÍ VÝSLEDKY:
Zlatá palma
La vie d'Adèle (Život Adele) - Abdellatif Kechiche
Velká cena poroty
Inside Llewyn Davis (V kůži Llewyna Davise) - Joel and Ethan Coen
Cena poroty
Like Father, Like Son (Jaký otec, takový syn) - Hirokazu Koreeda
Nejlepší režie
Amat Escalante - Heli
Nejlepší scénář
Jia Zhangke - Touch of Sin (Dotek hříchu)
Nejlepší herec
Bruce Dern - Nebraska
Nejlepší herečka
Bérénice Bejo - The Past (Minulost)
Nejlepší krátký film
Safe (Bezpečí) - Mun Pchjong-kong
Nejlepší kamera
Anthony Chen - Ilo Ilo

Originální trailer filmu Život Adele


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY