Preview: Star Trek: Do temnoty

Vydáno: 04.05.2013 17:30 - Jakub Brych | foto: facebook tvůrce

Se Star Trekem nám to tentokráte půjde trochu z kopce. J.J. Abrams tlačí na pilu a fandové nestíhají hltat našlapané trailery. No a my si teď trochu zrekapitulujeme, co nám druhé dobrodružství Enteprise přinese.
Loni to byl Prometheus, letos nám továrna na sny servíruje hned dva nadupané sci-fi spektákly. Ať už se víc těšite na Star Trek nebo na Elysium , stěžovat si rozhodně nemůžete. Zvláště první jmenovaný se se svými ukázkami pouští na poli epičnosti tam, kam se člověk dosud nevydal...
J.J. Abrams je teď tak trochu nekorunovaným králem sci-fi. Se svým prvním Star Trekem vystřihl vynikající podívanou a perfektně restartoval zemdlelou značku. Má za sebou televizní projekty, Super 8, Monstrum a jen tak mimochodem si teď na opasek vedle "trekkie" skalpu pověsil i ten možná ve vědecko-fantastických vodách nejcennější - Star Wars. Tenhle člověk má momentálně tak trochu monopol na podívané s lasery a vesmírnými loděmi a je to dobře, protože ukázal, že tenhle žánr mu prostě jde. Na druhou stranu to ale vyvolává menší znepokojení, protože Abrams má teď na bedrech pořádně velkou tíhu a sledují ho nelítostné pohledy zástupů zarytých fandů.
Zatím mu to ale šlape na výbornou. Ukázky na Star Trek: Do temnoty patří k tomu nejlepšímu, co se letos na trailerové půdě urodilo, a co do velkoleposti jim konkuruje vlastně jenom Snyderův Muž z oceli. Nechat Enterprise spadnout z oblohy a havarovat přímo uprostřed města je prostě něco, co se každý den nevidí...
Jak k tomu ale vlastně dojde? Po návratu domů posádka Enteprise zjišťuje, že Hvězdná flotila čelí novému nepříteli, který pochází přímo z jejích řad. Když dojde k útoku na flotilu přímo na Zemi, vydává se Enteprise po stopách toho, kdo je na něj zodpovědný.
Jinými slovy - vydává se dopadnout Benedicta Cumberbatche, který v novém Star Treku plní úlohu hlavního záporáka. Jeho postavu zahaluje poměrně hutný oblak tajemna, jelikož jeho identita je pořád trochu předmětem sporů. Oficiálně se jeho postava jmenuje John Harrison a je jedním z nejlepších agentů flotily. Není jasné, proč a jak se vydal na křížovou výpravu proti své planetě, díky čemuž fantazie fanoušků samozřejmě pracuje na plné obrátky. Nejrozšířenější drb praví, že Cumberbatch ve skutečnosti hraje Khana, nejslavnějšího záporáka Star Treku, který zatápěl Kirkovi ve filmu Star Trek II: Khanův hněv z roku 1982.

Featurette k filmu Star Trek: Do temnoty
Khan je geneticky vyšlechtěný člověk, který ve všech ohledech předčí běžnou populaci. V původním seriálu byl vyhoštěn na odlehlou planetu a po patnácti letech se vrátil, aby se flotile a Jamesi Kirkovi pomstil. Dodnes je považován za jednoho z nejlepších filmových antagonistů a Benedict Cumberbatch, jehož postava říká, že "je lepší ve všem", by do tohohle popisu docela pasoval. Přinejmenším to zavání silnou inspirací (i když prvky podobné Khanově postavě měl i Nero v prvním Abramsově Star Treku...).
Karl Urban se zase v jednom rozhovoru zmínil, že Cumberbatchova postava je Gary Mitchell, což byl voják flotily, který při jisté nehodě získal "nadpřirozené schopnosti", ale to byl pravděpodobně jen nějaký raný nástřel. Nejpravděpodobnější varianta prostě je, že John Harrison je "něco jako Khan" a zbývá už jen zjistit, jak se sakra dostal k takovému arsenálu (v čele s ultra nabušenou lodí dvakrát tak velkou jako Enteprise).
Druhá otázka pak je, jak tohle Kirk a spol. přežijí ve zdraví (pokud vůbec). Tolik destrukce, deprese, porážek a zoufalých průpovídek ani v dnešní "darkknightovské" době jen tak v žádné trailerové kampani neuslyšíte a Chris Pine upřeně zírá tak často, že by ho člověk z fleku obsadil do remaku Stmívání. Právě tohle je asi jediná slabina všech ukázek - kam až lze v patosu zajít? Není to trochu moc? Jak to bude fungovat ve filmu? Nebude to snad jako Temný rytíř povstal, že ne? Těmhle otázkám jsem se osobně neubránil.
Ale dost černých vizí, Star Trek: Do temnoty zatím vypadá báječně. Abrams předhazuje samý vynikající materiál (viděli jste nedávný klip?) a přesvědčuje, že tentokrát rozhodně bude na místě zajít si na jindy nevítané 3D. První recenze navíc hovoří velmi pozitivně, tudíž je určitě na co se těšit. Tak za měsíc v kině...
Film Star Trek: Do temnoty má v českých kinech premiéru 6. června 2013.


Originální trailer #3 filmu Star Trek: Do temnoty


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY