Severské filmové čtvrtky ovládnou kino Evald

Vydáno: 02.05.2013 12:30 - Simona Knotková | foto: facebook tvůrce

Patříte k příznivcům severské kinematografie? Potom je přesně pro vás určený nový projekt kina Evald, který vám každý měsíc přinese jeden ze snímků aktuální severské kinematografie.
Nový projekt nazvaný "Severské filmové čtvrtky" připravuje pražské kino Evald ve spolupráci se Skandinávským domem. Každý první čtvrtek v měsíci si filmoví fanoušci budou moci zajít na vybraný snímek ze současné severské kinematografie, který dosud nebyl v českých kinech uveden. Projekt startuje už ve čtvrtek 2. května v 19:00, a to uvedením norského dramatu Vzpoura v Kautokeinu.
Film natočený v roce 2008 pod režijní taktovkou Nilse Gaupa se inspiroval událostí z roku 1852, ke které došlo v severonorské farnosti Kautokeino - proti místní správě tehdy povstalo přes padesátku Sámů. Děj na plátně také přiblíží, co celému vzbouření předcházelo. Ve filmografii režiséra, který je sám sámského původu, se bude jednat už u druhou filmovou sondu do osudů tohoto nejstaršího laponského etnika (prvním byl roku 1987 Stopař).
Snímek bude promítán v originálním znění s českými titulky. Ještě před ním návštěvníky čeká stručný úvod o Sámech a jejich kultuře. Zájemci se více informací mohou dozvědět na oficiálních stránkách Skandinávského domu.

Originální trailer filmu Vzpoura v Kautokeinu


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY