Recenze: Iron Man 3

Vydáno: 29.04.2013 17:21 - Kateřina Hejdová | foto: facebook tvůrce

Není zábava jako zábava, není mánie jako mánie. Třetí pokračování Iron Mana přináší do kin vtipnou a efektní podívanou o výjimečně kladném maniakovi a poselství, že každý z nás si své démony tvoří sám. Návštěvnické rekordy láme od prvních dnů v kinech. Naprosto právem.

Iron Man 3Recenzoval/a Kateřina Hejdová dne 29.04.2013 17:21. Není zábava jako zábava, není mánie jako mánie. Třetí pokračování Iron Mana přináší do kin vtipnou a efektní podívanou o výjimečně kladném maniakovi a poselství, že každý z nás si své démony tvoří sám. Návštěvnické rekordy láme od prvních dnů v kinech. Naprosto právem. Hodnocení: 4
Iron Man 3
Iron Man 3
Sci-Fi / Fantazie / Akční / Dobrodružný
USA, 2013 , 130 min.

Režie: Shane Black
Scénář: Drew Pearce, Shane Black, Stan Lee, Don Heck, Larry Lieber, Jack Kirby, Warren Ellis, Adi Granov
Kamera: John Toll
Hudba: Brian Tyler
Herci: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Don Cheadle, Guy Pearce, Rebecca Hall, Jon Favreau, Ben Kingsley, James Badge Dale, Stephanie Szostak, Paul Bettany, William Sadler, Dale Dickey, Ty Simpkins, Miguel Ferrer, Xueqi Wang

Česká premiéra: 02.05.2013

Hodnocení: 8/10
Iron Man 3 hodnocení na Kinobox.cz: 79.09 %
Jak podstatnou část Iron Manovy osobnosti tvoří jeho brnění? Základní otázka třetího pokračování slavného marvelovského komiksu o geniálním průmyslníkovi hovoří vlastně za vše. Během svého filmového života zažil tenhle plechový superhrdina doby největší slávy a zbožštění, ale i zklamání a kritiky na vlastní adresu. Ve třetí části se hrdinský život Iron Mana uzavírá - skončí tím i dosavadní život Tonyho Starka, který ochranný oblek stvořil a ochraňoval v něm celý svět?
Komiksová klasika v režii nově příchozího Shanea Blacka (jenž vystřídal poněkud unylého Jona Favreau) hýří inteligentním humorem, který se u podobných akčních spektáklů nevyskytuje moc často. Aby také ne, když tvůrce napsal scénáře k akčním klasikám devadesátých let jako Smrtonosná zbraň nebo Poslední skaut, které stály na vyváženém mixu humoru, hlášek a akce.
Jeho nadhled a ironii navíc dokonale zrcadlí výkony hlavních představitelů Roberta Downey Jr., Gwyneth Paltrow či Bena Kingsleyho, kteří působí dojmem sehraného hereckého týmu. Formát 3D (po dlouhé době s českými titulky) navíc dovolí pořádně si vychutnat skvělé akční scény plné vnitřní dynamiky a samozřejmě opulentní trikové stránky, na které se rozhodně nešetřilo - třeba když Tony Stark vyhlásí prostřednictvím médií otevřenou válku teroristovi Mandarinovi a následuje útok na Starkovo honosné pobřežní sídlo. V momentě, kdy se dům nakloní nad hladinu moře, instinktivně máte tendenci uhnout nebo alespoň schovat nohy pod sedačku.
Iron Man 3 je prostě dokonalou show. Na nic jiného si ostatně ani nehraje a v rámci svého subžánru se bez debat zařadí mezi absolutní špičku, ladně navazující na známý styl předchozích marvelovek, včetně vyvážených Avengers. Dokonce ani americké superhrdinství a adorace Ameriky tu nepřekračuje své meze, což je fakt více než potěšitelný. Tonyho Starka zastihne začátek filmu v období osobní krize, kdy trpí nespavostí, nicméně díky starosti své snoubenky žije v podstatě šťastně a spokojeně. Jak se vzápětí ukáže, jeho tušení pochází z minulosti, z míst, na která se Stark vrací jen ve vzpomínkách.
Kdysi odmítnutá milenka, bioložka Maya (Rebecca Hall), totiž spojí své síly s mužem, na jehož obličej si Stark vzpomíná jen velmi matně. Aldrich Killian si ovšem pamatuje velmi dobře - stejně jako jeho přítelkyně byl i on kdysi Starkem odmítnut. Svých vědeckých ambicí se ovšem nevzdal a společně s Mayou přišel na způsob, jak regenerovat lidské tělo. Za cenu jistých obětí, jak jinak. Průzkum si kromě lidských životů vyžádal značné finance a stále není u konce, Killian proto vymyslí ďábelskou lest. Zlo se opět hlásí o slovo - skrze televizní obrazovku začne vyhrožovat Americe terorista, tajemný Mandarin (Ben Kingsley). Celá země je v pohotovosti.
Mezi hlavní kladné hrdiny naopak stále patří starý Starkův známý, James Rhodes (Don Cheadle), jenž v poslední chvíli zachrání důvěřivého amerického prezidenta. A ano, ještě je tu Starkův nový parťák, malý kluk, s nímž se miliardář špičkuje podobně jako se svojí milovanou přítelkyní. Čas od času od něho navíc dostane radu k nezaplacení - když se mu rozbije staré brnění (natřené nanovo), vyslechne si jízlivou poznámku: "Jsi mechanik, ne? Tak si sestav nové zbraně." Ten zvláštní vztah ale funguje oboustranně a když se kluk svěří Starkovi s tím, že jeho otec asi vyhrává hru na schovávanou, protože už ho léta nikdo neviděl, ani se neusměje.
Sentiment prostě v Iron Manovi nemá svoje místo a dobře tak. Jedním z nejsilnějších momentů filmu je určitě chvíle, kdy Stark díky interaktivnímu obleku zjistí, že trpí úzkostnými stavy. "Já?", ptá se ohromeně. Iron Man a strach? Superhrdinu přece nemohou přemoci emoce! V rámci zachování bezpečnosti celé Ameriky je nutné vzkřísit neohroženého bojovníka, ne nějakou padavku!
Vlastně je to skrytá výzva, otázka, jestli je Tony Stark tak silný i v momentě, kdy začíná myslet na rodinu a zlo ho tudíž může připravit o to, na čem mu v životě záleží nejvíc. Zvládne to? Nebo společně s legendárním Iron Manem zmizí postupem času v zapomnění i Tony Stark? Soudě podle prvních reakcí a tržeb za první víkend takový osud nehrozí ani jednomu.

Český trailer filmu Iron Man 3


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY