Kinopremiéry: 14. týden

Vydáno: 04.04.2013 06:00 - Vratislav Šálek | foto: Warner Bros.

Hned osm zajímavých premiér startuje tento týden v našich kinech. Největším lákadlem bude zřejmě fantasy Jack a obři, hororoví fanoušci zase čekají na remake Evil Dead a bez zájmu určitě nezůstane ani Soderberghovo krimi.
Český plakát filmu Jack a obři Jack a obři (Jack the Giant Slayer) (Warner)
Dlouho odkládaná fantasy Bryana Singera slibuje hlavně vymazlenou vizuální podívanou plnou digitálních efektů. Jde jen o to, aby se v ní neutopil poutavý příběh, což se klidně může stát. V hlavních rolích uvidíte Ewana McGregora a Nicholase Houlta. Snímek, který u nás předchází pověst komerčního propadáku, je hodně nevyzpytatelný a může dopadnout všelijak. Snad se sympatickému a poměrně uznávanému tvůrci nerozpadne pod rukama.
Synopse: Mladý farmářský dělník náhodou otevře bránu, která dělí náš svět od hrůzostrašných obrů a nevědomky tím obnoví starodávnou válku. Obři tedy vtrhnou na Zemi a pokouší se získat zpět území, o která kdysi přišli. Zabránit se jim v tom snaží mladík Jack (Nicholas Hoult), který je nucen bojovat nejtěžší bitvu svého života. Až dosud si myslel, že království, princezny a legendy existují pouze v pohádkách, proto je z představy, že by se sám měl stát jednou legendou, poněkud vykolejený.
Zajímavost: Film měl jít do kin už na jaře loňského roku, nakonec byl z blíže neuvedených důvodů odložen na rok letošní.

Český trailer filmu Jack a obři

Český plakát filmu Vedlejší účinky Vedlejší účinky (Side Effects) (Bontonfilm)
Kriminální thriller režisérského chameleona Stevena Soderbergha láká hlavně na hvězdné obsazení, v němž hrají prim Rooney Mara, Channing Tatum, Jude Law a Catherine Zeta-Jones. První ohlasy naznačují, že tentokrát jde o vycizelované drama plné zajímavých zvratů a strhujících událostí. Je to jen dobře, protože tvůrce má za sebou trošku hlušší období plné zajímavých, leč nevýrazných snímků. V tomto případě by možná mohl pomrkávat i po Oscarech, takže nezbývá než se jít přesvědčit, zda je to reálné. Více se dočtete v naší recenzi.
Synopse: Emily (Rooney Mara) a Martin (Channing Tatum) jsou ideální pár, který má vše, nač si vzpomene. Jejich život se zhroutí ve chvíli, kdy je Martin odsouzen na čtyři roky do vězení, kde prožívá peklo. V souvislosti s tím se Emily utápí v depresích a nakonec se i pokouší o sebevraždu. Tehdy přichází na scénu psychiatr Jonathan (Jude Law). Jelikož Emily odmítá hospitalizaci, dohodnou se spolu na sérii terapeutických setkání. Aniž by to oba tušili, tohle rozhodnutí jim zcela zásadně změní život.
Zajímavost: Některé zdroje tvrdí, že by mělo jít o poslední režijní počin Soderbergha vůbec.

Český trailer filmu Vedlejší účinky

Český plakát filmu Lesní duch Lesní duch (Evil Dead) (Falcon)
Fanoušky hororového žánru poměrně očekávaný remake klasiky Sama Raimiho vzbuzoval zajímavé představy už jen tím, že původní tvůrce ho zaštítil alespoň produkčně. Režii svěřil celovečerně debutujcímu Fedemu Alvarezovi, takže v tomto ohledu jde o jednu velkou neznámou. Synopse slibuje klasickou teenagerskou vyvražďovačku, takže uvidíme, jaký nakonec výsledek bude. V hlavních rolích se objevují víceméně neznámé tváře, po této stránce tedy není na co nalákat. Jestli budou milovníci originálu zklamáni, či nadšeni, se dozvíme až v kinech.
Synopse: Mia (Jane Levy) prožívá život plný zklamání a závislostí. Proto jednoho dne požádá svého bratra Davida (Shiloh Fernandez), jeho přítelkyni Natalii (Elizabeth Blackmore) a kamarády z dětství Olivii (Jessica Lucas) a Erica (Lou Taylor Pucci), aby se společně s ní vydali do opuštěné chaty v lesích, kde se chce svých démonů zbavit. Po příjezdu zjistí, že se sem někdo vloupal. Ve sklepě navíc objeví prapodivný oltář obklopený desítkami mumifikovaných zvířat. Erica navíc fascinuje stará kniha, které si mimoděk všimne. Když z ní začne číst, netuší, jaké zlo tím spustí. Všem tak samozřejmě půjde o holý život.
Zajímavost: Někteří z herců trávili v maskérně až tři hodiny, neboť bylo potřeba, aby vše vypadalo co nejrealističtěji.

Oficiální trailer filmu Lesní duch

Český plakát filmu Smrtelné lži Smrtelné lži (Abitrage) (D-Cinema)
Nenápadný, ale námětově zajímavý thriller debutujícího Nicholase Jareckiho předchází pověst žánrové perly, která má hodně promyšlený scénář, jenž nedá ani na chvilku vydechnout. V hlavní roli navíc údajně exceluje Richard Gere, kterému přihrávají třeba Tim Roth nebo Susan Sarandon. Mělo by se tedy být na co těšit, podobných autorských počinů se navíc dnes už moc netočí, proto by to chtělo jít do kina v co nejhojnějším počtu, aby úplně nevymizely z filmového světa. Více se dozvíte v naší recenzi.
Synopse: Finanční magnát Robert Miller (Richard Gere) slaví šedesáté narozeniny a zdá se být tím pravým ztělesněním úspěšného amerického podnikatele. Jenomže za zdmi jeho velkého sídla všechno vře a on se dostává do obrovských problémů. Rychle potřebuje prodat impérium dřív, než se odhalí jeho podvody a zároveň se snaží utajit dvojí život před manželkou Ellen (Susan Sarandon) a dcerou (Brit Marling). Právě v okamžiku, kdy se zdá, že se vše povede zamést pod koberec a dobře to pro něho dopadne, udělá Robert smrtelný omyl, který vše změní. Jeho dobré jméno se najednou opět ocitá ve hře a na stopě mu je navíc podezřívavý detektiv Michael Bryer (Tim Roth). Začíná tak boj o čas, který Robert nemá.
Zajímavost: Film se natáčel na autentických místech v New Yorku.

Oficiální trailer filmu Smrtelné lži

Český plakát filmu Jako za starejch časů Jako za starejch časů (Stand Up Guys) (Falcon)
Kriminální komedie spoléhá hlavně na obsazení, v němž uvidíte tři hollywoodské legendy - Al Pacina, Christophera Walkena a Alana Arkina. Ne úplně známý režisér Fisher Stevens sice není tak zkušený, nicméně lze doufat, že vzhledem k takovému ansámblu se mu snad podařila natočit příjemná jarní oddechovka. Přesvědčit se tedy musíme až v kině, ale dosavadní ohlasy něco podobného naznačují.
Synopse: Bývalý gangster Val (Al Pacino) opouští vězení po osmadvaceti letech a jeho kamarád Doc (Christopher Walken) pro něj chystá velkolepou oslavu. V průběhu noci se k nim ještě přidává jejich parťák Hirsch (Alan Arkin), s nímž společně vzpomínají na časy, kdy byli mladší a zločin měl nějaká pravidla. Společnou jízdu si užívají se vším všudy, neboť všichni vědí, co přinese ráno.
Zajímavost: Ústřední píseň se dočkala nominace na Zlatý Glóbus.

Oficiální trailer filmu Jako za starejch časů

Plakát filmu Nerada ruším Nerada ruším (Unskylde jeg forstyrrer) (CinemArt)
Dánská komedie režiséra a scenáristy Henrika Rubena Genze zřejmě potěší jen skalní fandy evropské, potažmo severské kinematografie, protože humor je v ní hodně specifický. Nemnoho ohlasů vyzdvihuje hlavně vyšinutost a bizarnost postav. Dojem autenticity dokreslí také neznámí herci. Milovníci skandinávské kinematografie si zřejmě přijdou na své. U ostatních je to bez záruky.
Synopse: Mladou a sympatickou Helene (Sara Hjort Ditlevsen) trápí v životě jen jediná věc - neví, kdo je její otec, který jí v dětství moc chyběl. Proto vezme svého psa a chce tuto záhadu vyřešit. Hledání a obrovská očekávání ji zavedou až do kdysi slavného, leč dnes zchátralého kodaňského divadla plného bizarních existencí. Hrozící bankrot může odvrátit jen úspěch lehce šílené hry, do níž je nakonec angažován i Helenin pes. Ona sama také touží po malé roli, musí pro ni ale hodně obětovat.

Originální trailer filmu Nerada ruším

Český plakát filmu Vojta Lavička: Nahoru a dolů Vojta Lavička: Nahoru a dolů (Aerofilms)
První z dvojice dokumentů Heleny Třeštíkové vstupujících do našich kin sleduje šestnáct let v životě známého romského hudebníka a aktivisty. Jméno režisérky je sice zárukou kvality, do značné míry ale záleží také na zajímavosti života a osudů dokumentované osoby. A vzhledem k tomu, že se prý Lavička v průběhu natáčení několikrát beze stopy ztratil, aniž by poté cokoli vysvětlil, je dost možné, že výsledek bude poněkud skřípat. Ale uvidíme.
Synopse: Romský hudebník, aktivista a novinář Vojta Lavička je průkopníkem romského vysílání v televizi a rozhlase, zasazuje se za práva Romů a jako houslista se proslavil ve známé skupině Gipsy.cz. Celý život si zároveň hledá své místo na výsluní, bojuje se svými negativními vlastnostmi a řeší vztahy se ženami. V průběhu šestnácti let, během nichž ho kamera sledovala, se před divákem skládá celkový obraz života romské komunity v české společnosti.

Originální trailer filmu Vojta Lavička: Nahoru a dolů

Český plakát filmu Život s Kašparem Život s Kašparem (Aerofilms)
Druhý aktuální dokument Heleny Třeštíkové je zaměřen na osobnost divadelníka Jakuba Špalka a platí o něm víceméně to, co o výše zmiňovaném snímku (zde tedy snad hlavní protagonista beze stopy nemizel). Dále ho rozebírat tedy nemá smysl, protože zájemci si ho určitě nenechají ujít.
Synopse: Jakub Špalek patřil v roce 1989 k iniciátorům studentských protestů. Dnes je z něho čtyřicátník, jehož smyslem života se stalo divadlo. Jeho dům kousek za Prahou se plní kostýmy a kulisami, žije zde už ale sám. Pořád doufá v nový začátek, jímž by pro něho mohlo být jedno rozhodnutí, které ovšem patří k těm nejtěžším, jaká musel v životě učinit.

Český trailer filmu Život s Kašparem

Vyrazíte o víkendu na nějakou premiéru? A na jakou? Napište nám do diskuze pod článkem!


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • (Zbyněk Slívka, 04.04.2013 17:38) Reagovat

    Na Jack the Giant Killera jsem chtěl jít přes všechen ten negativní hype do kina, ale ignorantská distribuce s dabingem only pohřbila mou snahu podpořit Singera

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY