TV tipy: Hanebný pancharti a hledání viteálů

Vydáno: 29.03.2013 12:54 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Jednoznačnými lákadly aktuálního televizního týdne jsou premiéry Tarantinova trháku Hanebný pancharti a první poloviny posledního Harryho Pottera. Vedle nich pak uvidíte třeba příjemné rodinné filmy nebo slavnou válečnou satiru.
Plakát filmu Hook Hook (Hook) (pátek 29. 3., Smíchov, 20.00 - 22.20 / sobota 30. 3., 13.10 - 15.25)
Slabší a možná i trošku nedoceněná rodinná fantasy Stevena Spielberga si zajímavě pohrává s myšlenkou, jak by vypadal slavný Peter Pan, kdyby vyrostl. Na první pohled zaujme hvězdné obsazení, v němž uvidíte mimo jiné Dustina Hoffmana, Robina Williamse nebo Julii Roberts a také krásná hudba Johna Williamse. Potěší i kouzelná atmosféra, která si alespoň na chvilku získá každého diváka. Zápory budiž přílišná režisérova naivita a infantilita, které se projevují zbytečnou překombinovaností příběhu a jednotlivých scén. Jako rodinná podívaná ale neurazí.
Synopse: Právník Peter Banning (Robin Williams) nemá na svou rodinu čas a ta už mu to nechce tolerovat. Donutí ho vzít si pár dní volna a odletět společně s ní na návštěvu babičky do Londýna. Peterovy děti jsou však uneseny kapitánem Hookem (Dustin Hoffman) do Země Nezemě. Zoufalého otce navštíví ve spánku víla Zvoněnka (Julia Roberts), která mu prozradí, že jako malý býval Peterem Panem a v Zemi Nezemi vedl partu ztracených chlapců. Je tedy čas, aby se vrátil zpátky a pokusil se své děti najít a znovu získat jejich přízeň.
Zajímavost: Spielberg po letech přiznal, že ho konečná verze filmu zklamala.

Originální trailer filmu Hook

Plakát filmu M.A.S.H. M.A.S.H. (MASH) (pátek 29. 3., ČT2, 21.40 - 23.35)
Válečná satitra Roberta Altmana doplácí hlavně na neustálé srovnávání se stejnojmenným populárním seriálem. Film je totiž trochu jiný a nabízí poměrně odlišný černý humor, v čemž je zřejmě kámen úrazu. Nouze tu není ani o vážnější chvíle, což může být pro mnohé také problém. Obsazení je vynikající a kralují mu Donald Sutherland, Elliott Gould a Tom Skerritt. Je pravda, že je tu možná až moc slabých míst, přesto snímek, který získal i Oscara za scénář, za vidění stojí. Už jen kvůli porovnání, kterému se zkrátka nevyhne.
Synopse: Kapitán MUDr. Benjamin Franklin Pierce (Donald Sutherland) je společně s kolegou Dukem Forrestem (Tom Skerritt) převelen do mobilní vojenské nemocnice MASH 4077. Problém je v tom, že ani jeden z nich neuznává vojenskou morálku a každou volnou chvilku věnují jejímu záměrnému narušování. Nikdo si před nimi nemůže být ničím jistý a o zábavu tak bude postaráno. Když se k nim navíc přidá dlouholetý Piercův kamarád John McIntyre (Elliott Gould), pohroma je na světě.
Zajímavost: Snímek byl natočen za pouhých pětadvacet tisíc dolarů.

Originální trailer filmu M.A.S.H.

Plakát filmu Velký Velký (Big) (sobota 30. 3., Prima Family, 11.35 - 13.45)
Ve své době námětově revoluční rodinná komedie definitivně proslavila tehdy neznámého Toma Hankse, který obdržel i nominaci na Oscara. Režírující Penny Marshall dodala zejména v první polovině svižné tempo a povedlo se jí také načasovat a potřebně vypointovat většinu vtípků. Ve druhé polovině sice roztomilý snímek malinko upadá a až příliš spoléhá na nenáročný scénář a představitele hlavní role, ženská ruka je v něm ale celou dobu znát, což je v tomto případě jedině dobře. Oddechová záležitost pro celou rodinu je naprosto ideální zábavou na víkendové odpoledne.
Synopse: Přáním třináctiletého chlapce je, aby se probudil jako dospělý. A druhý den ráno se to Joshovi (Tom Hanks) splní - rázem mu je pětatřicet a zdánlivě si může dělat, co chce. Potíž je v tom, že uvnitř zůstal dítětem a to rozhodně ve společnosti nedělá dobrotu. A co teprve, když si najde práci v hračkářství a zamiluje se do něj kolegyně Susan (Elizabeth Perkins)? Nebylo by lepší, kdyby mohl Josh normálně dospívat?
Zajímavost: Marshall se posléze stala první ženskou režisérkou, jejíž film vydělal přes sto milionů dolarů.

Originální trailer filmu Velký

Plakát filmu Harry Potter a Relikvie smrti - část 1 Harry Potter a Relikvie smrti - část 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1) (sobota 30. 3., Nova, 20.20 - 23.00)
První polovina poslední části kouzelnické ságy dojíždí hlavně na to, že jí chybí vyvrcholení a je jen předehrou před ukončením celého příběhu. Režisér David Yates ale udělal maximum a dodal perfektně temnou atmosféru, která nenechá diváka v klidu, a výborně zvládl i akční scény, které mají tempo, náboj a jsou napínavé. Opřít se samozřejmě mohl i o výborného Daniela Radcliffa, Emmu Watson, Ruperta Grinta nebo Ralpha Fiennese. Škoda přehnané délky a několika výrazně hluchých a nudných míst.
Synopse: Harry Potter, Ron Weasley a Hermiona Granger se vydávají na nebezpečnou misi, jejímž cílem je zničit tajemství Voldemortovy (Ralph Fiennes) nesmrtelnosti. Musí spoléhat jen sami na sebe, protože už jim nikdo nepomůže. Navíc se mezi ně vkrádají temné síly, které se je snaží rozdělit. Jejich přátelství tak bude podrobeno těžké zkoušce.
Zajímavost: Radcliffův dublér si při natáčení jedné ze scén vážně poranil záda.

Oficiální trailer filmu Harry Potter a Relikvie smrti - část 1

Plakát filmu Někdo to rád horké Někdo to rád horké (Some Like It Hot) (sobota 30. 3., ČT1, 21.55 - 23.50)
Ač je legendární komedie Billyho Wildera více než padesát let stará, neztratila ze svého kouzla vůbec nic. Má snad smysl psát, jak úžasní jsou Tony Curtis a Jack Lemmon v hlavních rolích? Nebo jak sexy je Marilyn Monroe? Asi ne. Tohle je prostě klasika, která se nikdy neokouká a vždy pobaví. Sluší se jen dodat, že snímek byl oceněn Oscarem za kostýmy. Absolutní klasika, kterou by měl minimálně jednou vidět snad každý.
Synopse: Joe (Tony Curtis) a Jerry (Jack Lemmon) jsou muzikanti, kteří jsou na útěku před gangstery, neboť viděli, co neměli. Napadne je schovat se v dívčím orchestru a tím pádem se převléknout za ženy. Problémy pak na sebe nenechají dlouho čekat. Nejenže Joe se zamiluje do okouzlující Sugar Kane (Marilyn Monroe), ale začne se o něj zajímat i mladý hotelový poslíček. Rozjíždí se tak neuvěřitelná série záměn, omylů a hlavně vtipných situací.
Zajímavost: Atmosféra na place nebyla moc přívětivá, což dokládá i to, že Curtis o Monroe prohlásil, že líbá jako Hitler.

Originální trailer filmu Někdo to rád horké

Plakát filmu Maska Maska (The Mask) (neděle 31. 3., Nova, 09.35 - 11.25)
Poměrně zábavná komedie stojí a padá s Jimem Carreym, který v titulní roli předvádí takřka neuvěřitelné grimasy a potvrzuje, proč patří k nejlepším komikům své generace. Právě on mnohdy dává zapomenout na nepříliš jistou ruku režírujícího Chucka Russella, kterému moc nepomáhá ani jednoduchý scénář. Na druhou stranu tu jsou výborné efekty, které dají na mnoho slabin zapomenout. A třešínkou na dortu budiž debutující a krásná Cameron Diaz. Slušný kousek.
Synopse: Bankovní úředník Stanley (Jim Carrey) je nešika a nemá ani štěstí v lásce. Když ovšem jednoho večera najde v řece plovoucí dřevěnou masku, jeho život nabere rázem zcela jiný směr. Po jejím nasazení se totiž mění v okouzlujícího muže, který nemá problém potrestat bandu podvodníků a svést nejednu ženu. Dokáže ale utajit pravdu před policejním poručíkem (Peter Riegert), který podivné noční události vyšetřuje?
Zajímavost: Žlutý oblek Masky je založen na obleku, který Carreymu ušila jeho matka, když se chtěl poprvé prosadit jako komik.

Originální trailer filmu Maska

Plakát filmu Hanebný pancharti Hanebný pancharti (Inglourious Basterds) (pondělí 1. 4., Prima Cool, 21.50 - 00.50 / úterý 2. 4., 02.25 - 04.55)
Vynikající válečné drama Quentina Tarantina je plné černého humoru, politicky nekorektních scén a zábavného násilí. Chybět nesmí ani vybroušené, úderné a ukrutně vtipné dialogy, které nenudí ani minutu. K tomu všemu tu je herecký ansámbl tvořený většinou nepříliš známými tvářemi, jemuž ovšem kraluje zaslouženě oscarový Christoph Waltz. Vedle něho uvidíte také hvězdného Brada Pitta nebo třeba Michaela Fassbendera. Nebýt zbytečně dlouhé stopáže a pár hluchých míst zejména ve druhé polovině, nebylo by co vytýkat. Potenciální hit týdne by vám neměl uniknout.
Synopse: Mladičké Shossaně (Mélanie Laurent) vyvraždil německý důstojník Hans Landa (Christoph Waltz) rodinu přímo před očima. Ona sama jen tak tak uteče do Paříže, kde žije pod změněnou identitou. Mezitím se jinde v Evropě formuje neobvyklá jednotka vedená kapitánem Aldem Rainem (Brad Pitt), jejímž úkolem je likvidovat nacistickou elitu. Říkají si Pancharti a mají před sebou misi, která může zcela změnit vývoj války.
Zajímavost: Tarantino pracoval na scénáři celých deset let.

Oficiální trailer filmu Hanebný pancharti

Plakát filmu Superman Superman (Superman) (úterý 2. 4., Nova Cinema, 20.00 - 22.40 / středa 3. 4., 14.50 - 17.25)
Průlomový komiksový film je z dnešního hlediska strašlivě pohádkový a až dětsky naivní a ani triková stránka nemá šanci ohromit. Režírujícímu Richardu Donnerovi se ovšem povedlo (s výraznou pomocí autora scénáře Maria Puza) propojit akci s romantikou a dodat snímku zvláštní a jen těžko uchopitelné kouzlo. Do hlavní role navíc získal charismatického Christophera Reeva, jenž brilantně zvládl obě polohy superhrdinské postavy a tím pádem nepůsobí směšně. Vedle něho září zejména záporák Gene Hackman a uvidíte tu také Marlona Branda. Pro milovníky nostalgie jasná volba.
Synopse: Jmenuje se Kal-El a pochází z planety Krypton. Jako jediný přežil její zničení, neboť předvídavý otec (Marlon Brando) ho vyslal do vesmíru. Dítě přistane na Zemi, kde se ho ujímají manželé Kentovi. Po smrti adoptivního otce se Clark (Christopher Reeve) dozvídá, kým ve skutečnosti je a že disponuje superschopnostmi. Začíná tak vést dvojí život, kdy je zároveň novinářem a zároveň bojovníkem proti zločinu, jehož nekorunovaným králem je Lex Luthor (Gene Hackman).
Zajímavost: Závěrečné titulky trvají sedm minut, což byl v roce 1978 absolutní rekord.

Originální trailer filmu Superman

Plákat k filmu Londýnský gangster Londýnský gangster (London Boulevard) (úterý 2. 4., ČT2, 22.20 - 00.00)
Největším problémem krimidramatu Williama Monahana je to, že příliš tlačí na pilu a napodobuje hodně svých vzorů. Postrádá tak osobitost, která by mu jednoznačně prospěla. Takhle je výsledek jen umně seřazenou sbírkou klišé, kterou doplňují solidní akce a hlavně skvělé obsazení, v němž vyniká Colin Farrell. Tomu sekundují například krásná Keira Knightley, Anna Friel nebo David Thewlis. Pozitivem je také fungující černý humor. Zkrátka příjemná jednohubka.
Synopse: Mitchel (Colin Farrell) se vrací z vězení a chce sekat dobrotu. Jenže když potká starého gangsterského kamaráda (Ben Chaplin), připojí se k němu, protože je mu nabídnuto bydlení. Zanedlouho se připlete do života filmové hvězdy Charlotte (Keira Knightley), kterou chrání a miluje. Minulost se ale znovu ozývá.
Zajímavost: Film je natočen na motivy románu Kena Bruena.

Originální trailer filmu Londýnský gangster

Plakát filmu Oko jehly Oko jehly (Eye of the Needle) (čtvrtek 4. 4., Barrandov, 22.35 - 00.50)
U nás skoro neznámý snímek kombinuje válečný thriller s romancí a překvapivě mu to vychází. Režírující Richard Marquand vsadil na Donalda Sutherlanda a Kate Nelligan v hlavních rolích, kteří se mu odvděčili vynikajícími výkony. Nechybí ani řádná dávka napětí a erotického jiskření. Vydařená je i práce s napětím, které postupně graduje a vyvrcholí strhujícím závěrem. Zamrzí tak snad jen pozvolný začátek.
Synopse: Nacistický špion Faber (Donald Sutherland) pronikne do válkou zkoušené Anglie. Pro splnění cíle neváhá zabíjet takřka kohokoli. Problémem se ukazuje být manželka ochrnutého velitele RAF Lucy (Kate Nelligan), která Fabera sice miluje, ale poté, co zabije jejího manžela, ho neváhá udat.
Zajímavost: Ve snímku se mihne také tehdy debutující Bill Nighy.

Originální trailer filmu Oko jehly

Na co se z našich tipů těšíte nejvíce? Nebo jsme zapomněli zmínit váš oblíbený film a chcete na něj upozornit ostatní čtenáře? Napište svůj názor do diskuze pod článkem!


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY