TOP 5 filmů z produkce Guillerma del Tora

Vydáno: 24.03.2013 18:30 - Redakce | foto: facebook tvůrce

Za příležitosti "deltorovského" hororu Mama jsme se pokusili vybrat pět zajímavých kousků, které vzešly z produkční (a také režijní) dílny tohoto osobitého mexického tvůrce.
Jméno Guillermo del Toro se už tak trochu stalo zajetou značkou. Osobitý tvůrce, který měl původně režírovat Hobita a následně se chopit nákladné adaptace Lovecraftova románu V Horách šílenství, chystá letos po pětileté odmlce epické sci-fi Pacific Rim, jímž nejspíše splní sny několika generacím fanoušků. Kromě natáčení filmů se však z velké části věnuje i produkci, většinou hororové. Když dostane nějaká novinka visačku "Guillermo del Toro presents...", v divácích to automaticky vzbouzí zájem, že půjde o další atmosferický, audiovizuálně vypiplaný film, zkrátka další záruku kvality. A jelikož v kinech aktuálně straší Mama, pokusili jsme se dát dohromady pět takových nejvýraznějších kousků, které se nám z "rajónu" tohoto režiséra líbí nejvíce.
Sirotčinec
Sirotčinec patří mezi nejpůsobivější horory posledních let nejen díky výborně vystavěnému příběhu s několika nečekanými zvraty, ale hlavně pro precizní filmovou řeč adekvátní danému žánru. Není zde mnoho situací, kdy nás něco nebo někdo nečekaně vyskočí. Mnohem víc jde právě o napjaté a nenaplněné očekávání. Do poklidného dění a harmonické hudby pomalu vstupují zneklidňující temné tóny, a my si začínáme uvědomovat, že to prostě nedopadne dobře. Velmi funkční je užití opakovaných a zmnožených motivů, což stupňuje napětí, a také si díky tomu uvědomujeme, že vše má potenciální odvrácenou, temnou tvář. To, co byla v minulosti nevinná hra, se mění v děsivé setkání s mrtvými dětmi. Vše je ale pevně sevřeno a pohybuje se v uzavřeném kruhu. Ze všech koutů vystupuje tajemství, které chce být odhaleno. (Markéta Jindřichová)

Originální trailer filmu Sirotčinec
Hellboy
Ano, Guillermo del Toro vyprodukoval dost kvalitních hororů, přesto z jeho tvorby mám pořád nejraději prvního Hellboye. Ten film určitě není dokonalý, vedle dalších komiksových adaptací v mnohém zaostává a navíc ani Karel Roden tu není tak výrazný. Všechno ale předčí to, že má obrovské srdce. Z každého záběru čiší ryzí radost, kterou všichni při natáčení měli. Ač věděli, že nejde o velké umění, dali do toho všechno a na výsledku je to vidět. Ron Perlman je tu prostě boží a Hellboye pojímá tak osudově, že si ho nelze nezamilovat. Celý ten film je zkrátka roztomilý a já pro něho mám zvláštní slabost, kterou jen těžko dokážu vysvětlit. Entuziasmus všech je v dnešní době až fascinující a je vyloženě radost sledovat každičký moment. Své určitě dělají i prostředí a celková atmosféra filmu, které jsou jedním slovem okouzlující a získají si vás během prvních pár minut. Hellboy je jedna z mých srdečních záležitostí, kterou jsem sice neviděl mockrát, ale nedám na ni dopustit. (Vratislav Šálek)

Originální trailer filmu Hellboy
Los Ojos de Julia
Atmosferický a formálně téměř dokonale koncipovaný hororový thriller je před českými diváky nenápadně skryt před mnohem známějšími kousky. Byla by ale škoda ho minout – hlavně kvůli tomu, že ve svém již druhém celovečerním filmu dokázal stvořit Guillem Morales velmi propracované dílo, jehož nenápadná, ale přesto působivá režie dokázala vykřesat z vcelku slabého scénáře a ne zrovna objevného námětu velmi sugestivní a skličující zážitek. A jak je u mnoha španělských hororů zvykem, stojí i Juliiny oči v některých pasážích takřka na pohádkové půdě. Zatímco se americká rozbředlá hororová scéna ztrácí v odpadlišti sequelů a remaků, ve Španělsku stále dokazují, že patří mezi světovou špičku. Tolik režijních nápadů a kreativity, které se navíc nestávají samoúčelnou exhibicí, ale chytře pasují do příběhu, jenž si zdatně pohrává s kontrastem slepých a "neviditelných" lidí, se totiž jen tak nevidí. Zkrátka výtečná hra s divákovými smysly a zároveň parádně natočený horor, který nemůže zůstat bez povšimnutí. Škoda, že i přes del Torovo jméno v produkční kolonce o něm moc lidí stále neví. (Martin Bubrín)

Originální trailer filmu Los Ojos de Julia
Faunův labyrint
Guillermo del Toro se pět let po natočení polozapomenutého Prince bez království rozhodl oživit námět dětského hrdiny bloudícího v útrobách bludiště - toho hmotného i toho, které je tvořeno komplikovanými vztahy dospělých - zatímco okolní svět se zmítá v bolestech válečného konfliktu. Zatímco na Prince bez království dnes vzpomene jen málokdo, Faunův labyrint je hojně opěvován. Del Torovi se podařilo bravurně skloubit tíživou atmosféru doby před koncem druhé světové války, děsivost vojenského prostředí a narušených mezilidských vztahů s vizuální děsivostí bizarního starodávného labyrintu a postavy Fauna - a to vše nahlédnout očima předpubertální nevlastní dcery příslušníka Francovy armády, rozšířenýma rozjitřenou fantazií. Kdo se do Oscary ověnčeného Faunova labyrintu nechá vtáhnout, nejspíš bude spadlou spodní čelist nasazovat zpět ještě chvíli po skončení závěrečných titulků... (Amaya Tomanová)

Originální trailer filmu Faunův labyrint
Splice
Tenhle fyzický horor prošuměl diváckými kruhy hodně rychle. U nás se tahle lehce bizarní a zvrácená podívaná jak od raného Cronenberga dokonce nepodívala ani na DVD. Splice je přitom naprosto „normálním“ rodinným filmem, kde si dva vrcholoví vědci nepořídí roztomile žvatlající miminko, nýbrž mutanta, který vznikne zásluhou experimentu, v němž je zkřížen člověk a králík. Výsledkem pokusu se stává podivné stvoření Dren, které vypadá jako holohlavá zmutovaná modelka obohacena ostnatým ocasem, ještěřími rysy a křídly. Dobře chápete, že z toho nemůže vzejít nic normálního – střídání žánrů (rodinné drama/horor), mezidruhový sex, existencialismus a braková brutalita je jen začátek. Pokud máte žaludek na tento nepochybně zajímavý žánrový počin od režiséra Kostky, můžete tenhle nenápadný, ale o to více šokující snímek zkusit. Ostatní radši zamiřte do del Torovy produkce animáků... (Martin Bubrín)

Originální trailer filmu Splice


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • (Tamara Věchetová, 07.04.2013 16:30) Reagovat

    Splice je strašný ufoporno

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY