Preview: Nevědomí

Vydáno: 22.03.2013 16:00 - Jakub Brych | foto: Universal Pictures

Už brzy se k nám přiřítí Nevědomí, nová sci-fi od režiséra Tron: Legacy. Těšte se na Toma Cruise a Morgana Freemana v postapokalyptické podívané plné nezodpovězených otázek a bílých kombinéz.
"Tohle chci vidět." Slova, která se každému fanouškovi poctivé sci-fi nutně musí drát na mysl, když už podruhé sleduje nejnovější ukázku na Nevědomí aka Oblivion. Zprvu nikterak revoluční látka se nám postupně propracovala až na mimořádně zajímavý a očekávaný projekt. A přitom jeho příběh je prostý.
Před šedesáti lety naše planeta utrpěla nenapravitelné škody ve válce s mimozemskou civilizací a stala se neobyvatelnou, a tak, i když lidstvo tenhle boj vyhrálo, bylo nuceno se uchýlit do vesmírného exilu. Země ale pořád oplývá cennými surovinami, které vyhnanci potřebují a které pro ně sbírají regimenty dronů. Jack Harper je jedním z těch, kteří dohlížejí na jejich práci a jsou k ruce, kdykoliv se něco přihodí.
Ze vzdušné základny, kde operuje se svou spolupracovnicí Victorií, podniká pravidelné výpravy na povrch. Jeho každodenní rutinu ovšem rozbije havárie neznámého plavidla, v němž nalezne neznámou krásku. Tohle setkání pak rozpoutá řetězec událostí, které Jacka dovedou až za hranici jemu do té doby určeného poznání - je celý jeho život lež? Slouží nesprávné straně? A je v jeho moci zachránit skomírající lidstvo? Na tyhle otázky bude muset najít odpověď.
Pravda je, že příběh valnou originalitou nesrší. Tohle tápání ve vlastní minulosti a nutnost zvolit si správnou stranu už tu bylo nejméně stokrát. Ani postapokalyptické zasazení samo o sobě nevytrhne Nevědomí ze škatulky "recyklace". Ukázky ale váš pohled změní. Joseph Kosinski, který si pro film sám napsal i předlohu (ta spolu s filmem vychází coby ilustrovaná povídka), v Tronovi dokázal, že s vizuálem se piplá rád a jde mu to. A v Nevědomí to jenom potvrzuje. Uměřeným koloritem a vyladěnými triky si prostě poctivě a spolehlivě získá váš zájem.
Ukázky člověku místy připomenou třeba i vynikající Moon Duncana Jonese. Ne že by Nevědomí vypadalo zas až tak minimalisticky, ale v barevném pojetí a tíživé nejisté atmosféře se s Měsícem dost shodnou. A to všechno k tomu hrozně pasuje. Kombinace bílé a odstínů šedé až šedomodré dodává obrazu tu správnou strohost a spolu s kvalitními vizuálními efekty vytváří dojem nevlídného realistického prostředí tak potřebného pro natočení důstojné science fiction.
Nevědomí bylo navíc natáčeno na ultranadupané kamery od Sony s rozlišením 4K, pročež příznivci krystalicky čistého obrazu a sytých barev, nechť na něj rozhodně zajdou někam, kde vlastní pořádnou promítačku (třeba do Premiere Cinemas). Natáčelo se na lokacích v USA, ale (stejně jako například v případě vizuálně úchvatného Promethea) taky na Islandu, takže o oku libé "krajinky" rozhodně nouze nebude.
Soundtrack pak nezapře režiséra, jelikož Kosinski opět vsadil na elektroniku, ovšem Daft Punk tentokrát nahradili M83. Ti rozhodně nejsou ve filmové branži nováčky, jejich písně si už pár výletů na plátna kin odbyly, ovšem do čistě původního soundtracku se tohle duo pustilo poprvé. Úzce při tom spolupracovali s řežisérem Josephem Kosinskim a jeho oblíbeným skladatelem Joe Trapanesem. Jejich cílem bylo skloubit dohromady elektronickou hudbu typickou pro M83 s rozmáchlejšími orchestrálními prvky. Jak se dílo zadařilo, můžete okusit v první na internet vypuštěné skladbě, o níž jsme nedávno psali zde.
Herecky pak Nevědomí taky slušně boduje. Vedle dvojky tahounů a finančních jistot Cruise a Freemana se objeví i Olga Kurylenko coby krásná neznámá (původně obsazená byla Jessica Chastain, ale dala přednost 30 minut po půlnoci) a v trailerech se v roli "klasické falešně bodré postavy" v pozadí mihne i Melissa Leo, kterou si jistě vybavíme z Fightera (za roli buranské matky dostala Oscara). Cruisovu spolupracovnici pak hraje Andrea Risenborough.
Co říct závěrem? Snad jen "držte pěsti, ať to vyde". Nevědomí vypadá sympaticky. Bude fajn, když vyplní alespoň půlku očekávání, která v nás vypiplanými ukázkami vzbudilo. Kvalitních sci-fi není nikdy dost, kvalitních postapo sc-ifi už vůbec ne. Tak teda za měsíc v kině a povinně ve 4K...
Sci-fi Nevědomí má v našich kinech premiéru 18. dubna 2013.


Český trailer filmu Nevědomí


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY