TOP 5 režisérů pro novou bondovku

Vydáno: 14.03.2013 12:35 - Redakce | foto: MGM

Nejdelší série v historii kinematografie bude pokračovat i nadále - po nedávném odstupu Sama Mendese z režisérského postu se nám uvolnilo jedno místo. Koho bychom rádi viděli jako režiséra nové bondovky?
Když Sam Mendes loni natočil jednu z nejlepších bondovek vůbec a posunul slavného agenta opět na novou úroveň, začalo se mluvit o tom, kam se série může s dalším dílem posunout. Návrat ke kořenům? Další polidšťování a psychologie? Dle závěru Skyfall by to vypadalo spíš na to první. O bondovce číslo dvacet čtyři se chvíli mluvilo jako o dvoudílném projektu, na poslední chvíli z toho však sešlo a vše nasvědčovalo tomu, že se režisér Americké krásy opět vrátí do agentského univerza. Jenže nedávno z toho sešlo také, jelikož dal Mendes přednost svým závazkům v divadle. Místo pro potenciálního kandidáta je tedy opět volné - ještě než se tedy vyrojí nějaké oficiální zprávy, pokusili jsme si vytipovat pět tvůrců, které bychom ve světě britské tajné služby rádi viděli.
Matthew Vaughn
Po krk v extázi je debut snů. Matthew Vaughn tehdy ukázal světu, že dokáže točit chytře i stylově zároveň a otevřel tak důležité dveře nejen pro sebe, ale i pro Daniela Craiga, který si rolí bezejmenného dealera výrazně šplhnul v souboji o trofej nejcennější - úlohu agenta 007. Právě proto by bylo fajn, kdyby osud opět svedl tuhle dvojku dohromady, aby oba chlapi ukázali, zda zvládnou tu skvělou jízdu zopakovat. O to víc, když Skyfall završil cestu do hlubin agentovy duše a naladil zas o kus odlehčenější vlnu předznamenávající laškování s Monneypenny, srkání Martini a nějakou tu oldschool špionážní akci. Vaughn by navíc už konečně po všem tom vycouvávání (Kick-Ass 2, X-Men: Days of Future Past) mohl konečně opět usednout do režisérské sesle, protože v tomhle oboru zatím nikdy nezklamal. Hvězdný prach je skvělá fantasy s nadhledem, Kick-Ass perfektní variace na klasické komiksovky se zdravou dávkou sebeironie a násilí a X-Men: První třída zase pravověrný nefalšovaný komiksový flák, který vrátil známou značku na výslunní a po dvou nepovedených filmech zdárně navázal na původní Singerovy majstrštyky. Tak co řešit - chceme stylového Bonda? Chtějme Vaughna. (Jakub Brych)
Christopher Nolan
Kdo by měl podle mě natočit další bondovku? Christopher Nolan! Kdy jindy by měl do rozjeté série nastoupit než právě teď. Mendesův přístup ve Skyfallu má hodně blízko k realismu, kterým je Nolan proslulý. Takže teď je ideální doba na to, aby tvůrce moderního Batmana přestoupil k Bondovi a natočil vynikající film s geniálním záporákem, v němž by se dostal až na dřeň agentovy psychiky. Daniel Craig by s tím neměl mít absolutně žádný problém a jsem přesvědčen o tom, že by to zahrál levou zadní. Když si navíc vybavíte fantastickou scénu havárie letadla v posledním dílu batmanovské trilogie, která by se v klidu dala použít jako předtitulková sekvence v bondovce, nemůžete být na pochybách, zda by Nolan tohle zvládl. Ano, jediný problém by mohl být s bondgirls, neboť režisér ženské postavy příliš neumí, ale to už je jen malá vada na kráse. Vím, že tahle představa se asi nevyplní, ale pokud by bylo na mě, klidně bych si počkal, až dotočí Interstellar, a další bondovku mu svěřil. Jenže na mě nezáleží…. (Vratislav Šálek)
Danny Boyle
Danny Boyle už vlastně jednu z nejlepších bondovek natočil. Měla jen šest minut a agent 007 v ní musel bezpečně dopravit Její veličenstvo na zahajovací ceremoniál olympijských her. A došlo i na seskoky padákem z vrtulníku. Národní filmařský poklad Velké Británie, který má na kontě jak kultovní nezávislé snímky, tak stoprocentní oscarovky, se vůbec netají svou náklonností k bondovské sérii, hlavně k jejím nejtradičnějším dílům se Seanem Connerym. Vzhledem k tomu, že Skyfall svým způsobem uzavírá trilogii o zrodu Jamese Bonda a obecně i psychologicko-realistický přístup k sérii, může se Boyle jevit jako ideální volba. Představte si film s energickým tempem jako Milionář z chatrče, černým humorem Mělkého hrobu a dynamickou digitální kamerou 127 hodin – do toho všeho hláškující a uhlazený Bond ve stylu Dr. No. Boyle je ve filmovém světě zkrátka něco jako chameleon – jednou natočí komedii, podruhé zombie horor, potřetí sci-fi o záchraně světa, počtvrté variaci na Bollywood, popáté si odskočí do divadla režírovat Frankensteina, pošesté kočíruje nejnákladnější otevírací ceremoniál v historii olympijských her...a po sedmé? To by klidně mohl pořádně protřepat a nemíchat. (Martin Bubrín)
Edgar Wright
Když jsem se dozvěděl, že Sam Mendes nebude točit dalšího Bonda, bylo mi smutno. Ale na druhou stranu jsem si řekl, že je to šance pro nějakého nového tvůrce, který by mohl stejně jako on vnést do série něco nového. A tak jsem se velice hluboce zamyslel, kdo by se na to hodil a vyšel mi Edgar Wright. Skoro přes svůj text slyším: „Cože? Ten týpek, co točí komedie?“ Ano, myslím si, že by se pro Bonda skutečně hodil. Ačkoli se zaměřoval na komediální žánr, tak jej vždy propojil například s hororem či krimi/akčním filmem, přičemž vždy ukázal, že má filmy skutečně nakoukané a rozumí žánrovým konvencím, ať už ve snímku Jednotka příliš rychlého nasazení nebo Soumrak mrtvých. A jsem přesvědčen, že jeho připravovaný film Ant-Man bude hodně kvalitní podívaná a přesvědčí i ostatní, že má talent pro vážnější filmy. Plusem navíc je i to, že je Brit… a samozřejmě by mu muselo být zakázáno dát Simona Pegga do hlavní role. (Lukáš Kos)
Martin Scorsese
Tento žijící klasik amerického filmu by nepochybně byl zajímavou volbou na právě uvolněný bondovský post. Co si budeme povídat, těch opravdu špičkových režisérů, kteří si s Bondem začali, zatím mnoho nebylo. Nemůžu se ubránit dojmu, že šlo především o více či méně zručné řemeslníky. Teprve až posledního bondovského režiséra pokládám za osobitého tvůrce výjimečných kvalit. Martin Scorsese by tak klidně mohl být dalším následovníkem v řadě autorů, kteří by bondovkám dodali kromě spektakulárnosti i nějaký ten hlubší, psychologičtější rozměr. Také by to byla možnost přenést Bonda z říše komiksově působících zlosynů a přehnané akce opět na poněkud uvěřitelnější a realističtější půdu. V jeho režii by tak mohl vzniknout zajímavý žánrový hybrid konfrontující bondovský stereotyp neprůstřelného agenta se světem mafie a organizovaného zločinu. Nebylo by úplně od věci zkusit i něco netradičního. (Václav Limberk)
A jakého režiséra byste pro novu bondovku chtěli vy?

James Bond na zahajovacím ceremoniálu Olympijských her


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY