Box Office: Oz se stal mocným vládcem kin

Vydáno: 12.03.2013 07:00 - Martin Bubrín | foto: Disney

Rok 2013 si může připsat svůj první opravdový hit. Víkend v amerických kinech ovládla barevná disneyovská produkce Mocný vládce Oz, která zaznamenala nejsilnější start od prosincového Hobita.
Ve studiu Disney nyní bouchají šampaňské. Sázka na prequel jedné z největších amerických klasik šmrncnutý kampaní upomínající na miliardový hit Alenka v říši divů se zatraceně vydařila a rodinky s dětmi o víkendu poslušně naklusaly do kin. Výsledkem jejich působení je tak impozantní otvírak v podobě 80.2 milionů dolarů, který sice není tak silný jako v případě Burtona (ten otevřel za úctyhodných 116 mega), ale dělá z Mocného vládce Oze zatím nejvýdělečnější debut roku 2013 a zároveň nejlepší otevření v amerických kinech od prosincového Hobita (ten utržil "jen" o čtyři miliony více).
V rámci jarní sezóny se jedná o jeden z prvních velkých blockbusterů, které sázely na nákladnou kampaň, hlavní herecké hvězdy a jméno režiséra. Podíl na tom samozřejmě mají i konotace s Alenkou a oslnivé 3D, které diváky (stejně jako kdysi) zavedlo do nového fantazijního světa. U Disneyho si můžou zase na chvíli oddychnout - na rozdíl od komerčního fiaska, které jim minulý rok přivodil propadák John Carter. Oz navíc sbírá i slušné recenze pochvalující si povedený třetí rozměr, Raimiho hravé režijní uchopení a všeobecně cit pro rodinnou podívanou pro diváky každého věku. Do dvou let tady máme dvojku...
To stejné však nemůžeme říct o další ambiciózní fantasy Jackovi a obrům, která se po jednom týdnu drží na stříbrné příčce s deseti miliony. Co si nalhávat, moderní převyprávění pohádky o kouzelném fazolovém stonku mělo rozhodně větší ambice, než současné čtyřicetimilionové výdělky (při skoro čtvrtmiliardovém rozpočtu) s týdenním propadem o celých 63 procent. Už tahle počáteční čísla zavání dost velkým průšvihem, který bude muset Bryan Singer napravit novými X-Meny - tam by měl být zájem logicky větší, jelikož se opírá o dlouhodobě známou filmovou franšízu.
Zájem na druhou stranu neklesá o triviální komedii Identity Thief s Melissou McCarthy, která obsazuje třetí příčku s šesti miliony a celkovými výdělky 116 milionů, což už nyní skoro překonává předchozí snímky režiséra jako Šéfové na zabití nebo Čtvery Vánoce. Inu, i Amerika má své Babovřesky...
Slibně vyhlížející thriller Dead Man Down na čtvrté příčce, který natočil režisér švédských Mužů, kteří nenávidí ženy s Colinem Farrellem, bohužel distribuční společnost Film District nedokázala prodat, a tak o něj diváci zavadili jen letmo a přivodili mu otvírák pouhých pět milionů. O akčňáky jakékoliv váhové kategorie zkrátka už není vůbec zájem, ať za nimi stojí Sly (Bullet to the Head), Arnie (Konečná) nebo Jason Statham (Parker), divácké preference se už dávno přesouvají jinam. U Dead Man Down navíc filmu nepomohly ani bídné kritiky vytýkající hlavně stupidní scénář.
Na dalších pozicích maximálně vyniká ještě divácká trvalka Terapie láskou, která si už jde pro 120 milionů, zbytek kiny sviští bez sebevětšího zájmu. Na pátém místě přešlapuje Rockovo béčko Snitch, šestku bere kalící teen taškařice Našrot, dále se relativně drží uslzená romantická knižní adaptace Bezpečný přístav, spotřební animák Escape from Planet Earth nebo další pokus o svezení se na trendu found-footage The Last Exorcism Part II. John McClane smutní z jedenáctého místa...
Za týden bude Oz nejspíš sbírat další dolary - do kin přijde jen slaboučký thriller The Call s Halle Berry nebo bláznivá kouzelnická komedie The Incredible Burt Wonderstone s vlasatým Jimem Carreym.
BOX OFFICE: VÍKEND OD 08.03.2013
  1. Mocný vládce Oz 80,2 mil. (novinka)
  2. Jack a obři 10,0 mil.
  3. Identity Thief 6,3 mil.
  4. Dead Man Down 5,3 mil. (novinka)
  5. Snitch 5,1 mil.
  6. Našrot 5,0 mil.
  7. Bezpečný přístav 3,8 mil.
  8. Terapie láskou 3,7 mil.
  9. Escape from Planet Earth 3,2 mil.
  10. The Last Exorcism Part II 3,1 mil.
Všechny tržby jsou vedeny v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY