Festivalové ozvěny: 10. týden

Vydáno: 06.03.2013 07:00 - Jana Bébarová | foto: StudioCanal

Steven Spielberg bude jako hlavní porotce rozhodovat o vítězi letošního canneského festivalu, Jane Campion usedne v čele poroty krátkých a studentských filmů. Febiofest přivítá Richarda Lestera, Jerzyho Stuhra či Ulricha Seidla.
CANNES
Steven Spielberg usedne v čele poroty 66. ročníku canneského festivalu, který se letos ve francouzské riviéře uskuteční od 15. do 26. května. Spielberg festivalové zázemí v Cannes zná moc dobře - promítaly se tu jeho filmy Sugarlandský expres (ten zde získal cenu za scénář) či Purpurová barva, ve světové premiéře zde byl uveden E.T. - Mimozemšťan. Od té doby se jej prezident festivalu Gilles Jacob údajně snažil angažovat do čela poroty, Spielberg byl však vždy zaneprázdněn natáčením.
Identitu předsedkyně svých porot již znají i sekce Krátkých filmů a sekce Cinefondation zaměřená na studentskou tvorbu. Bude jí režisérka Jane Campion, která na sebe v Cannes v polovině 80. let upozornila krátkým snímkem An Exercise in Discipline - Peel, za nějž získala Zlatou palmu. V hlavní soutěžní sekci Zlatou palmu obdržela v roce 1993 za Piano.
FEBIOFEST
Slavnostní zahájení jubilejního 20. ročníku festivalu bude 14. března v Cinestaru Anděl patřit třem snímkům. Jedním z nich bude na Oscara nominovaný dobrodružný norský snímek Kon-Tiki mapující legendární plavbu Thora Heyerdahla z Peru do Polynésie, kterou roku 1947 uskutečnil na voru vlastní výroby. Producent filmu Jeremy Thomas se festivalu osobně zúčastní a v rámci zahájení převezme Kristiána za přínos světové kinematografii.
V paralelních projekcích budou festival zahajovat i nová komedie podle scénáře bratrů Coenových Gambit, kterou natočil Michael Hoffman, a drama Renoir ze života francouzského malíře Pierre-Augusta Renoira v režii Gillese Bourdose.
Výběr toho nejlepšího z loňské americké produkce opět představí sekce "Made In USA". K vidění bude režijní novinka Roberta Redforda -"ekologický thriller" Pravidla mlčení, v němž si režisér sám zahrál po boku Shii LaBeoufa, Julie Christie a Susan Sarandon. Řada přijde i na nový thriller Briana De Palmy Vášeň s Rachel McAdams a Noomi Rapace, který je remakem posledního filmu Alaina Corneaua Crime d'amour.
"Made In USA" dále nabídne eponymní dokument o Woody Allenovi, černou krimi-komedii o vysloužilých zabijácích s Alem Pacinem, Alanem Arkinem a Christopherem Walkenem Jako za starej časů či novinku Stevena Soderbergha Vedlejší účinky, která se poté v našich kinech objeví začátkem dubna. Ve výběru bude i loňský hit ze Sundance Sezení, za nějž byla Helen Hunt nominována na Oscara.
Na své si přijdou i fanoušci a hlavně fanynky Ryana Goslinga, který se v roli bývalého profesionálního motocyklisty představí ve filmu Za borovicovým hájem režiséra Dereka Cianfranceho, s nímž Gosling spolupracoval na jeho předchozím projektu Blue Valentine.
Jak jsme již psali dříve, na 20. Febiofest osobně zavítá herečka Geraldine Chaplin. Vedle ní festival svojí návštěvou poctí i stvořitel filmových Beatles, britský režisér Richard Lester, který loni oslavil osmdesátku. Osobní účast rovněž potvrdil rakouský dokumentarista Ulrich Seidl, který je v posledních letech aktivní i na poli hraného filmu (Febiofest například uvede jeho aktuální trilogii "Ráj").
Mezi hosty se objeví i polský filmový a divadelní herec Jerzy Stuhr, slovenská herečka Zdena Studenková a finský režisér Aku Louhimies, který vystoupí v rámci jedné z festivalových retrospektiv zaměřené na současnou finskou kinematografii.
Více informací o programu Febiofestu najdete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY