Kinopremiéry: 9. týden

Vydáno: 28.02.2013 12:00 - Vratislav Šálek | foto: The Weinstein Company

Ze šesti premiér je rozhodně nejzajímavější oscarová romance Terapie láskou. Vedle ní startují i zábavné béčko o Jeníčkovi a Mařence a dlouho očekávaný celovečerní Čtyřlístek. Ostatní snímky cílí hlavně na festivalového diváka.
Český plakát filmu Terapie láskou Terapie láskou (Silver Linings Playbook) (Forum Film)
Výtečné a příjemné romantické komediální drama Davida O. Russella je sice plné klišé a rozhodně nepřináší nic originálního, režie je ale tak svěží a nápaditá, že si na to po celou stopáž v podstatě ani nevzpomenete. Sympatičtí, i když vyšinutí hrdinové si získají srdce snad každého diváka a málokdo jim nebude fandit. V hlavních rolích navíc excelují fantastická a čerstvě oscarová Jennifer Lawrence a neméně výborní a na Oscara pouze nominovaní Bradley Cooper, Robert De Niro a Jacki Weaver. Dojem snad maličko kazí jen přehnaná délka a pár hluchých míst. Jinak ale vynikající záležitost pro večer (nejen) ve dvou jako dělaná. Více se dočtete v naší recenzi.
Synopse: Učitel dějepisu Pat (Bradley Cooper) prošel psychickou krizí, během níž přišel o všechno a strávil osm měsíců v psychiatrické léčebně. Nyní se konečně vrací domů ke svým rodičům (Jacki Weaver a Robert De Niro), kteří se mu ze všech sil snaží pomoci postavit se na vlastní nohy. Sám Pat je odhodlaný zásadně změnit svůj život a znovu najít cestu k manželce Nikki (Brea Bee). Jednoho dne ovšem na večeři u přátel potká záhadnou Tiffany (Jennifer Lawrence), která má vlastních problémů dost. Ta mu okamžitě nabídne dohodu: pomůže mu sblížit se znovu s manželkou a on se s ní na oplátku zúčastní taneční soutěže. Vše se ale začne komplikovat a oba brzy poznají, že k sobě mají blíž, než si dovedou představit.
Zajímavost: Bipolární poruchou, kterou má hlavní hrdina filmu, trpí také režisérův syn.

Český trailer filmu Terapie láskou

Český plakát filmu Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic (Hansel and Gretel: Witch Hunters) (Bontonfilm)
Překvapivě zábavné béčko, které si na nic nehraje a nabízí hodně zajímavou vizi toho, jak se dál vyvíjel osud známých pohádkových postav. Režisér Tommy Wirkola servíruje jednu bizarní a bláznivou scénu za druhou, nebojí se ani řízné a poměrně krvavé akce a skvěle, i když velmi prvoplánově využívá 3D efekt. Ústřední dvojici si skvěle vystřihli cool Jeremy Renner a sexy Gemma Arterton, kterým přihrává třeba i Peter Stormare. Zásadní slabinou filmu je scénář, který nedává smysl a postrádá i elementární logiku. V tomto případě to chce opravdu vypnout mozek a nepokrytě se bavit.
Synopse: Jeníček (Jeremy Renner) a Mařenka (Gemma Arterton) od incidentu v perníkové chaloupce vyrostli a stali se lovci čarodějnic. Jejich profese je zavede do jednoho středověkého městečka, kde se ztrácejí děti a podezření padá právě na čarodějnice. Zdejšímu ochránci zákona (Peter Stormare) se sice přítomnost dvou celebrit vůbec nelíbí, ale nezbývá mu než se s ní smířit. V místních lesích totiž řádí něco, co přesahuje chápání všech zúčastněných a v nastalé bitvě se bude každá ruka hodit.
Zajímavost: Středověká vesnice, v níž se část filmu odehrává, skutečně existovala kdesi v Bavorsku.

Český trailer filmu Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic

Český plakát filmu Čtyřlístek ve službách krále Čtyřlístek ve službách krále (CinemArt)
Dlouho očekávaný celovečerní animovaný film založený na asi nejslavnějším původním českém komiksu konečně míří do kin a těžko říct, s jakým výsledkem. Režírující Michal Žabka si nepochybně dal na snímku záležet a určitě využil těch nejlepších technologií, které měl k dispozici. V našich končinách si ale nikdo nemůže být předem jist. Otázkou také je, zda technická stránka nepřebije scénář, který se zdá být hodně triviální. Všichni fandové Myšpulína, Piňdi, Bobíka a Fifinky si ale přejí, aby tomu tak nebylo a oni mohli zavzpomínat na své dětství. Uvidíme v kinech.
Synopse: Malý výlet do Prahy nabídne Čtyřlístku úžasné setkání – na Karlově mostě je nejdříve přepadne obživlý lev ze sochy Bruncvíka, který je pak zavede do podzemních chodeb pražského Hradu, kde se setkají se samotným císařem Rudolfem. Ten tu není náhodou, neboť přicestoval z minulosti, protože podle předpovědí věhlasných astrologů mu jenom Čtyřlístek může získat zázračný kámen mudrců a zachránit mu tak život i korunovační klenoty, o které usiluje proradný alchymista Kelly. Myšpulín, Piňďa, Bobík a Fifinka tak musí zapojit veškerý svůj důvtip k tomu, aby vše vrátili do normálu.
Zajímavost: Na filmu pracovalo více než čtyřicet animátorů z celého světa.

Originální trailer filmu Čtyřlístek ve službách krále

Český plakát filmu Krycí jméno Krtek Krycí jméno Krtek (Kret) (Film Europe)
Podle nemnoha ohlasů solidní drama Rafaela Lewandowskiho se pokouší ohlédnout do bolestné polské minulosti. Jeho hlavními devízami jsou uvěřitelné postavy a dialogy, syrové prostředí a atmosféra, pozvolné tempo, skvělá kamera, minimalistická hudba a nečernobílý pohled na dějiny. Pocit autenticity dotvářejí i u nás takřka neznámí herci. Vypadá to tedy, že náročnější divák si přijde na své, tomu tuzemskému by navíc mohlo být blízké i téma.
Synopse: Čerstvý třicátník Pawel (Borys Szyc) žije se svým otcem, s nímž také dováží secondhandové zboží ze severu Francie na jih Polska. Při jedné obchodní cestě spatří Pawel bulvární noviny, které na titulní straně obviňují jeho otce, že patřil k tajným informátorům komunistického režimu a používal krycí jméno Krtek. Už tak závažnou věc ztěžuje skutečnost, že muž byl v osmdesátých letech členem hnutí, které proti totalitě bojovalo. Kde je tedy pravda? A co to udělá se vztahem otce k synovi?

Originální trailer filmu Krycí jméno Krtek

Český plakát filmu Labrador Labrador (Labrador) (Film Europe)
Chladné severské drama se snaží potěšit klubového a festivalového diváka, ohlasů má ale zatím málo a hodnocení se pohybuje pouze v průměru. Debutující Frederikke Aspöck naštěstí vyměřil snímku pouze sedmdesát minut, takže jde víceméně o jednohubku, kterou by snad každý měl vydržet až do konce, i kdyby se moc nepovedla. Máte-li rádi vztahová dramata v podání filmařů ze severní Evropy, není důvod tohle nezkusit.
Synopse: Stella (Stephanie Leon) a Oskar (Carsten Bjørnlund) jsou mladý pár, který momentálně jede navštívit jejího otce Nathana (Jakob Eklund), jenž žije osamělý život společně se svým labradorem. Stella je těhotná a na dítě se těší, Oskar ale pochybuje. Proto není pro Nathana problém ho vyprovokovat a donutit k tomu, aby se zamyslel sám nad sebou. Oba muži se ocitají v konfilktu a střet mezi nimi je nevyhnutelný. Stella se sice snaží dělat, co může, ale nezbývá jí než jen přihlížet.

Originální trailer filmu Labrador

Plakát filmu Post Tenebras Lux Post Tenebras Lux (Post Tenebras Lux) (Artcam)
Také mexicko-francouzsko-nizozemské drama je cílené na náročnějšího diváka, který u filmu hledá skryté významy. Dle několika málo ohlasů to ale režisér Carlos Reygadas s umělečností a artovostí přehnal a výsledek je hodně nepřehledný a zmatený. Navíc tu nezazní jediný tón hudby a film tudíž nemá žádný soundtrack. O známých tvářích v hlavních rolích nemůže být ani řeč. Doporučuji tedy opravdu snad jen těm, kteří hledají něco netradičního, případně příznivcům exotičtějších kinematografií.
Synopse: Mladá mexická rodina se rozhodne z města přestěhovat na venkov, kde očekává klidnější a méně hektický život. To se ale plete, neboť střet s realitou není vůbec idylický. Místní jsou k nim nedůvěřiví a vztahy mezi nimi jsou navíc ovlivněny dávnými událostmi. Aby toho nebylo málo, začnou si tu manželé stavět opulentní sídlo, což jim od splynutí s místní komunitou definitivně zabrání. Jejich vztah tak projde těžkou zkouškou.
Zajímavost: Snímek měl oficiální premiéru na loňském festivalu v Cannes.

Oficiální trailer filmu Post Tenebras Lux

Vyrazíte o víkendu na nějakou premiéru? A na jakou? Napište nám do diskuze pod článkem!


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY