Festivalové ozvěny: 9. týden

Vydáno: 27.02.2013 19:00 - Jana Bébarová | foto: collider.com

Ve středu v Brně odstartuje čtvrtý ročník přehlídky Cinema Mundi, která opět nabídne širší výběr cizojazyčných nominovaných na Oscara a letos i latinskoamerické komedie. Blíží se Dny Evropského filmu.
CINEMA MUNDI
Předpremiéra romantické komedie Terapie láskou, aktuálně ověnčená Oscarem pro nejlepší herečku Jennifer Lawrence, odstartuje ve středu 27. února čtvrtý ročník brněnského Mezinárodního filmového festivalu Cinema Mundi.
Slavnostního zahájení festivalu v brněnském multiplexu Velký Špalíček se zúčastní režisér Jan Hřebejk, který se s diváky podělí o své vlastní zkušenosti z boje o Oscara.Večerem bude diváky provázet herec a zpěvák Jan Budař, který letos bude moderovat České lvy.
Hlavní filmová sekce bude opět sestávat z "nejlepších" filmů uplynulého roku, které soutěžily o oscarové nominace v kategorii Nejlepší cizojazyčný film. Chybět nebude ani čerstvý držitel Oscara v této sekci, Láska Michaela Hanekeho.
Hlavní program představí zhruba čtyři desítky titulů, z nichž velká část bude uvedena v české premiéře. Ve výběru oscarových kandidátů bude kupříkladu švýcarský snímek Sestra či kanadský film Malá čarodějka.
Jedna z hlavních programových sekcí se letos zaměří na latinskoamerické komedie, konkrétně z Mexika, Brazílie a Argentiny. Diváci budou moci vybírat z šestnácti titulů vzniklých v posledních deseti letech.
"Filmy z tohoto regionu jsou u festivalových diváků velmi oblíbené. Rozhodli jsme se proto pojmout letošní sekci jako přehlídku latinskoamerické komediální tvorby a doplnit tak obecné povědomí o latinskoamerické žánrové produkci, která je spojovaná hlavně s dramaty, kriminálními filmy nebo politickými a sociálními tématy," říká dramaturg přehlídky Lukáš Skupa.
Cinema Mundi tak například uvede satirické snímky mexického režiséra Luise Estrady Peklo a Báječný svět, bizarně humorný příběh Horký den v Porto Alegre natočený v jediném plynulém záběru či pikareskními romány inspirovaný brazilský hit Hra o slitování.
Argentinskou kinematografii bude mj. zastupovat romantická komedie Hudba na zavolání, v níž se v titulní roli představí jedna z největších latinskoamerických hvězd Natalia Oreiro.
Součástí programu bude i sekce nabízející "to nejlepší z Oscarů a Českých lvů", jejíž součástí jsou filmy jako Oscarem za adaptovaný scénář a nejlepší film oceněné Argo, Oscarem za režii pyšnící se Pí a jeho život, Lincoln oceněný zlatou soškou pro nejlepšího herce Daniela Day-Lewise, Nespoutaný Django, za nějž Quentin Tarantino získal Oscara za původní scénář a Christoph Waltz za vedlejší roli, a konečně třemi Oscary ocenění Bídníci.
Cinema Mundi v Brně poběží až do 6. března. Více informací najdete zde.
DNY EVROPSKÉHO FILMU
V plném proudu se nachází přípravy na jubilejní 20. ročník přehlídky současné evropské filmové tvorby, jež se letos v hlavním městě v kinech Světozor a Lucerna uskuteční od 11. do 18. dubna a poté se od 19. do 25. dubna přesune do brněnského kina Art.
Dvacáté Dny evropského filmu zahájí švédský koprodukční thriller Call Girl volně inspirovaný událostmi kolem tzv. Geijerovy aféry, jež v 70. letech otřásla Švédskem. Tehdejší ministr vnitra Lennart Geijer společně s dalšími čelil obvinění z vyhledávání sexu s nezletilými prostitutkami.
Film debutujícího režiséra Mikaela Marcimaina sleduje příběh dvou nezletilých dívek vtažených do víru bujarých večírků a obchodu s bílým masem. S velkým důrazem na detail evokuje film 70. léta a všeprostupující paranoiu a atmosféru podezřívání a špiclování prostřednictvím osamělého boje nezkorumpovaného policisty snažícího se domoci spravedlnosti.
Další informace naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY