Top 20 ČR: Troškovy Babovřesky přepsaly historii

Vydáno: 19.02.2013 13:23 - Alžběta Fridrichová | foto: Falcon

Leckým podceňovaná letní komedie Babovřesky předvedla grandiózní premiéru, s níž se nemohl měřit žádný český snímek. Lehce předstihla Kajínka i Okresní přebor a vydobyla si titul nejúspěšnější české premiéry.
V porovnání s diváckým hodnocením to vypadá, že většina ze sto čtyřiceti tisíc diváků, kteří novinku Babovřesky o víkendu zhlédli na velkém plátně, se nevracela domů zvlášť nadšená. Komentáře jako odpad nebo trapný pokus o nové Slunce seno nejsou ojedinělé, přesto však si Zdeněk Troška může pískat. Snímek, který se řadí již do třetí desítky jeho režisérské práce, vydělal za první víkend astronomických dvacet a čtvrt milionu korun. V celkovém souhrnu předstihl dokonce Dvě věže nebo Fénixův řád.
O čtvrtinu chudší je od minule Nespoutaný Django, na něhož zbyla až druhá příčka. Konečně však ze hřbetu setřásl hrozbu v podobě Hobita, který mu pár týdnů zdárně sekundoval. Trojku totiž obsadila novinka, která sama sebe proklamuje novou Twilight sagou. Nádherné bytosti vydělaly přes milion korun, zatímco Hobit: Neočekávaná cesta sklouzl na osm set šedesát tisíc.
Trošku překvapivý je výsledek staronové animované pohádky Hledá se Nemo, který v 3D kabátu vydělal sice osm set tisíc, avšak ambice měl očividně vyšší. Na šestku klesla pohádka Snížek, bílý kožíšek, ačkoliv si víceméně zachovala tržby od posledně.
Zato Gangster Squad - Lovci mafie, který se minulý víkend ještě těšil výsluní stupňů vítězů, propadl o třetinu a patří mu tak až sedmá příčka. O stejný procentuální podíl přišla také dvojice snímků Nic nás nerozdělí a Mládeži nepřístupno, jimž se nepovedlo navázat na úspěch minulých týdnů.
O dvě příčky si polepšila dvojka Sammyho dobrodružství a bere desítku. Na jedenáctce stagnují Bídníci, což lze s příchodem čtyř novinek považovat za velký úspěch. Z první půlky TOP 20 vypadly hned tři premiéry minulého týdne. Svorně odečítají až polovinu svých tržeb a co do počtu příček dopadl úplně nejhůř akčňák Konečná, kde si zahrál i Arnold Schwarzenegger. Pohoršil si i horor Maniak nebo životopisný snímek Hitchcock.
O pět stupňů se propadl také snímek s Kirsten Dunst Paralelní světy, jemuž tudíž patří patnáctka, a na šestnácté místo klesl Spielbergův Lincoln. Sedmnácté místo si vydobyla novinka Láska. Romantický francouzsko-německý snímek shlédly skoro dvě tisícovky diváků, což stačilo na Annu Kareninu i Pí a jeho život. Legendární parta stagnuje na dvacítce.
Aby se pořadí v TOP 20 napříště zase pořádně promíchalo, máme tu tentokrát zase nálož novinek, v nichž si to své najde snad každý. Jelikož jsme se toho za poslední měsíce o amerických prezidentech slyšeli málo, přichází režisér Notting Hillu Roger Michell s novinkou Královský víkend, kde si přezidenta Franklina D. Roosevelta zahrál Bill Murray. Vysokou politiku neopustíme ani s francouzskou komedií Z prezidentské kuchyně, která odhalí kulinářské zvyklosti francouzského prezidenta Françoise Mitteranda, avšak pozornost diváka utkví především na jeho kuchařce Hortense. A Francii neopustíme ani ve snímku Láska všemi deseti Régise Roinsarda nebo v komedii s názvem úsměvným názvem Hašišbába.
A nakonec nám zbývají už jen dva americké snímky. S Denzelem Washingtonem prožijeme dramatický Let a oscarová režisérka Kathryn Bigelow představí snímek 30 minut po půlnoci.
TOP 20: VÍKEND OD 14. 2. 2013
  1. Babovřesky 20,3 mil. (novinka)
  2. Nespoutaný Django 1,6 mil.
  3. Nádherné bytosti 1,2 mil. (novinka)
  4. Hobit: Neočekávaná cesta 861 tis.
  5. Hledá se Nemo 799 tis. (novinka)
  6. Snížek, bílý kožíšek 668 tis.
  7. Gangster Squad - Lovci mafie 564 tis.
  8. Nic nás nerozdělí 429 tis.
  9. Mládeži nepřístupno 406 tis.
  10. Sammyho dobrodružství 2 402 tis.
  11. Bídníci 389 tis.
  12. Konečná 354 tis.
  13. Maniak 345 tis.
  14. Hitchcock 325 tis.
  15. Paralelní světy 296 tis.
  16. Lincoln 272 tis.
  17. Láska 214 tis. (novinka)
  18. Pí a jeho život 158 tis.
  19. Anna Karenina 147 tis.
  20. Legendární parta 118 tis.
Všechny tržby jsou vedeny v českých korunách. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami si můžete stáhnout zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • (Tom Ulrich, 20.02.2013 20:27) Reagovat

    ...njn...vkus národa vezdejšího je obecně tristní... :(

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY