Oscar 2013: Nejlepší režie

Vydáno: 17.02.2013 15:00 - Vratislav Šálek | foto: Dreamworks LLC

Držitel Oscara ze režii vzejde z pětice Steven Spielberg, Ang Lee, David O. Russell, Michael Haneke a Benh Zeitlin. Největší šanci na zisk sošky mají první dva jmenovaní, ostatní budou asi víceméně do počtu. Kdo nakonec zvítězí?
Letošního Oscara za nejlepší režii získá buď Steven Spielberg, nebo Ang Lee (oba mimochodem už minimálně jednoho doma mají, tudíž pro ně nepůjde o nic nového) - to je asi takřka jistá věc. Souboj by to mohl být vyrovnaný, i když americký veterán má se svým portrétem největšího amerického prezidenta mírnou výhodu a pasuje se tak na největšího favorita. David O. Russell zřejmě stejně jako před dvěma lety odejde s prázdnou a těšit ho snad bude moci jen úloha jakéhosi černého koně. To Michael Haneke a debutující Benh Zeitlin jsou prakticky bez šance a jejich vítězství by se rovnalo nefalšovanému zázraku. A jaké jsou výhody a nevýhody všech nominovaných?

Michael Haneke (Láska)
Slavný rakouský režisér má prakticky jistou cenu za nejlepší zahraniční snímek, v konečné pětce nominovaných režisérů je ale spíše do počtu. Zůstává ve stínu nominovaných kolegů a příliš se o něm nemluví. Ono moc není divu, romantické drama Láska sklízí v Evropě rozporuplné recenze a ani s ostatními festivalovými oceněními to není nějak slavné. Haneke na druhou stranu dokázal natočit drama o starých lidech a dal v něm příležitost legendárním hercům, kteří dnes už moc nevystupují (Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva), na což Akademie mnohdy slyší. Navíc se držel zpátky a nepouštěl se do nějakého kontroverzního tématu. I přesto zůstává spíše outsiderem a malým vítězstvím pro něho je vlastně samotná nominace (třeba na úkor velebeného Bena Afflecka).

Ang Lee (Pí a jeho život)
Tchajwanský režisér už doma jednoho Oscara ze režii má (homosexuální romance Zkrocená hora), letos by ale klidně mohl přidat dalšího. Jeden ze dvou velkých favoritů na zisk sošky ohromil svět nádherným dramatem Pí a jeho život, kde navíc takřka dokonale využil všech možností moderního 3D formátu a předvedl vynikající řemeslo. I práce s efekty a zejména digitálním tygrem byla famózní a minimálně fantastickou scénu ztroskotání lodi z hlavy jen tak nedostanete. Navíc se tu pouští na tenký led úvahy nad náboženstvím, což je v zámoří taktéž oblíbené téma. Okolností, které by se stavěly vyloženě proti němu, moc není. Filmařsky neudělal špatně vůbec nic a nezbývá mu než čekat, jak jeho souboj s jednou z největších režisérských legend dopadne.

David O. Russell (Terapie láskou)
Černým koněm kategorie je čtyřiapadesátiletý Newyorčan, který se v úplně stejné pozici ocitl před dvěma roky s boxerským Fighterem (tehdy mu cenu vyfoukl Tom Hooper). Letos jde do boje s romantickým dramatem Terapie láskou, na nějž se snaší chvála ze všech stran. Russell v něm dokazuje, že zraje jako víno a s každým dalším filmem je lepší a lepší. Tady skvěle vyvážil romantické momenty s těmi vážnějšími, nesklouznul k lacinému a přeslazenému kýči a dodal uvěřitelné emoce. Postaral se i o fantastické obsazení a celkově solidní vizuál. Proti němu ale hraje to, že se nevyhnul některým žánrovým klišé a možná natočil až moc obyčejný film. Soška by ale byla asi velkým překvapením.

Steven Spielberg (Lincoln)
Spolufavorit na zisk sošky vsadil na jednu velkou jistotu a natočil přesně ten typ akademicky výtečného, ale emočně sterilního filmu, jaký mají na Ocarech rádi. Legendární režisér skládá hold nejuznávanějšímu americkému prezidentovi a de facto mu staví filmový pomník. Proti režii nelze skutečně namítnout zhola nic, protože řemeslně je snímek naprosto špičkový. Mimo USA ale sklízí spíše chladnější kritiky a pokud Spielberg svou sbírku Oscarů rozšíří, bude to považováno spíše za úlitbu tématu než za ocenění práce. Jedna z mála věcí, které by proti tvůrci mohly stát, je fakt, že celý film až příliš viditelně po Oscarech pošilhává. Uvidíme, jestli ctihodná Akademie překvapí, nebo se bude držet svých zavedených konvencí.

Benh Zeitlin (Divoká stvoření jižních krajin)
I letos potvrzuje Akademie podporu malých a relativně nezávislých snímků nominací debutujícího Benha Zeitlina. A jde o asi největší překvapení v tomto miniseznamu a také o největšího outsidera. Nutno ale říci, že nominace je oprávněná, neboť tvůrce tu na malém prostoru nabízí tolik emocí, že by mu zkušenější kolegové mohli závidět. Typickou ukázkou jeho talentu budiž minimalistická scéna s hurikánem, která je natočena velmi úsporně a přitom efektivně. Chválu taktéž sklízí za vytvoření unikátní mystické atmosféry, která se jen velmi těžce popisuje a je potřeba vidět nejlépe na velkém plátně. Oscar z toho tentokrát asi takřka jistě nebude, už samotná účast v užším výběru je však úspěchem a může talentovanému filmaři otevřít větší možnosti.

Šance podle filmserveru:
Steven Spielberg: 50 %
Ang Lee: 30 %
David O. Russell: 15 %
Michael Haneke: 5 %
Benh Zeitlin: 0 %


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • (Martin Bubrín, 17.02.2013 14:32) Reagovat

    Spielberg dle mého názoru ostrouhá úplně. Lincoln je přesně ten typ filmu, který Akademie nemůže nenominovat ve většině kategorií kvůli precizní řemeslné stránce, ale sošku získá tak maximálně jednu nebo dvě (Daniel Day-Lewis). Naopak si myslím, že Oscara má velkou šanci vyhrát David O. Russell - Terapie láskou je miláček publika a kritiků, a tak když nevyhraje jako film (tam vše nasvědčuje Argu), má šanci být oceněn alespoň za režii. Veteráni Spielberg a Lee už Oscara mají, Haneke vyhraje v zahraniční kategorii a Zeitlin tam je jen pro zpestření, takže volba je jasná :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY