Kinopremiéry: 5. týden

Vydáno: 31.01.2013 10:57 - Vratislav Šálek | foto: Warner Bros.

Nejzajímavější premiérou týdne je hvězdně obsazená gangsterka Gangster Squad, kterou ale předchází pověst kasovního propadáku. Za zmínku stojí i vynikající drama Nic nás nerozdělí. Ostatní filmy potěší spíše festivalového diváka.
Plakát filmu Gangster Squad - Lovci mafie Gangster Squad - Lovci mafie (Gangster Squad) (Warner)
Gangsterka Rubena Fleischera, která doma krutě propadla, spoléhá hlavně na obsazení, v němž uvidíte mimo jiné Ryana Goslinga, Emmu Stone, Joshe Brolina, Nicka Nolteho nebo Seana Penna. Podle ohlasů nejde o úplně špatný žánrový kousek, který vyniká v dynamické akci a parádních přestřelkách. Doplácí ale na ploché a špatně napsané postavy, které jsou víceméně nezajímavé. Doporučuje se tak příliš neočekávat a spíše se bavit.
Synopse: V roce 1949 vládne v Los Angeles nelítostný a krutý Mickey Cohen (Sean Penn). Řídí v podstatě veškerý nelegální obchod s drogami a zbraněmi, prostituci a sázky. Má pod kontrolou i policisty a místní politickou elitu. Nikdo se mu nedokáže vzepřít. Jedinou výjimku tvoří tajná jednotka losangeleské policie, kterou společně vedou John O´Mara (Josh Brolin) a Jerry Wooters (Ryan Gosling), kteří by rádi Mickeyho dopadli a postavili před soud. Nevzali si na sebe ale moc těžké břemeno?
Zajímavost: Na scénáři a částečně i na střihu finální podoby filmu se podílel také Sean Penn.

Oficiální trailer filmu Gangster Squad - Lovci mafie

Český plakát filmu Nic nás nerozdělí Nic nás nerozdělí (The Impossible) (Bontonfilm)
Výtečné a na skutečných událostech založené drama vděčí za výsledek režírujícímu Juanu Antoniu Bayonovi. Ten se totiž oprostil od laciných emocí a veškeré slzopudné momenty dávkuje střídmě a přesně tak, jak je třeba. Někdy sice zatlačí na pilu malinko víc, to ale vůbec nevadí. Také obsazení je fantastické a zejména Naomi Watts si svou nominaci na Oscara plně zaslouží. Dále se objeví i Ewan McGregor a za zmínku rozhodně stojí malý Tom Holland, který s mnohem zkušenějšími kolegy drží bez problému krok. V paměti určitě zůstane i výborně zvládnutá scéna s tsunami. Škoda, že snímek nemá o čtvrt hodinku méně a je přece jen dost klišovitý. Jinak ale jasně doporučuji. Více se dozvíte v naší recenzi.
Synopse: Manželé Henry (Ewan McGregor) a Maria (Naomi Watts) se společně s dětmi rozhodli trávit Vánoce v Thajsku, kde si chtějí užít klidu a místních pláží. Píše se ale rok 2004, kdy tamní oblast zasáhla ničivá vlna tsunami a ničila vše, co jí přišlo do cesty. Všichni členové rodiny sice přežili, vyhráno ale nemají. Valící se voda je totiž rozdělila a oni se v nastalém chaosu musí najít. A to vypadá skoro nemožně.
Zajímavost: Naomi Watts se při natáčení jedné scény málem utopila, panika tudíž nebyla hraná.

Český trailer filmu Nic nás nerozdělí

Plakát filmu Paralelní světy Paralelní světy (Upside Down) (HCE)
Vizuálně vytříbená sci-fi romance takřka neznámého Argentince Juana Diega Solanase selhává právě v příběhové rovině. Ta má hodně logických děr, popírá vlastní vyřčená pravidla a snaží se hrát na přesah, který tu není. Postavy nepatří k nejzajímavějším, na druhou stranu je spolehlivě ztvárňují charismatický Jim Sturgess a velmi dobrá Kirsten Dunst. O fungující humorné vložky se navíc stará výborný Timothy Spall. Veskrze průměrné drama možná mělo vyšší ambice, ale svůj potenciál jednoznačně nevyužilo. Více se dozvíte v naší recenzi.
Synopse: Adam (Jim Sturgess) je obyčejný kluk, který jen žije v neobyčejné realitě. Vede skromný život a neustále myslí na Eden (Kirsten Dunst), kterou kdysi potkal. Jenomže ta je z Hořejška - světa, kde jsou všichni bohatí a mocní a Adam se navíc domnívá, že je po smrti. Když ji ale jednoho dne zahlédne v televizi, rozhodne se ji vyhledat stůj co stůj a pokusit se navázat tam, kde kdysi přestali. K tomu ale bude muset překonat hranice dvou světů i fyzikální zákony.
Zajímavost: S hlavní rolí byl původně spojován Emile Hirsch.

Český trailer filmu Paralelní světy

Plakát filmu Pieta Pieta (Pieta) (Aerofilms)
Osmnáctý snímek uznávaného a oceňovaného korejského tvůrce Kim Ki-duka asi potěší jen jeho fanoušky. Interpretace je opět velmi náročná a nejednoznačná. Režisér se tu pokouší nastavovat zrcadlo moderní společnosti a kritizuje odcizenost lidských a zejména rodinných vztahů. První ohlasy jsou spíše vlažné a upozorňují, že film nepatří k tomu nejlepšímu v Kim Ki-dukově filmografii, na druhou stranu mezi jeho poslední tvorbou prý vyniká. Tady jsou další slova zbytečná a náročný divák se určitě půjde o kvalitách přesvědčit sám.
Synopse: V životě nelítostného lichváře dochází k zásadní změně v momentě, kdy se objeví žena, jež tvrdí, že je jeho matka. Muž je zpočátku zděšen, nakonec ale "matku" přijímá a pokouší se ji lépe poznat. Začíná se mezi nimi rozvíjet vztah, který je plný jak vzájemné empatie, tak i krutého zraňování, zároveň ale míří k podivnému souznění.
Zajímavost: V loňském roce byl snímek oceněn na MFF v Benátkách Zlatým lvem v kategorii nejlepší film.

Český trailer filmu Pieta

Plakát filmu Diaz: Neuklízej tu krev Diaz: Neuklízej tu krev (Diaz) (Film Europe)
Kontroverzní drama zachycuje události, ke kterým došlo při jednom ze zasedání Mezinárodního měnového fondu v italském Janově. Režírující Daniele Vicari nikomu nestraní a na celou akci se snaží nahlížet objektivně a bez jakéhokoli názoru. První komentáře jsou hodně rozporuplné - někteří chválí syrovost, autenticitu a perfektní zvuk, jiní naopak považují snímek za tendenční a příliš obyčejný. Zřejmě záleží, z jaké strany se na něj díváte a zda vám jsou protestující anarchisté sympatičtí. Opět něco pro náročnější diváky.
Synopse: Summit G8 se blíží ke konci. Pochopitelně ho provázejí nepokoje a protesty, které ovšem nebrání tomu, aby se v jedné z janovských škol, která se stala novinářským centrem, nebavilo spoustu mladých lidí. Krátce po půlnoci však do školy vtrhne policie a ty, kteří zde nocují, brutálně napadne a zatkne. Aby muži zákona své činy omluvili, umístí do budovy několik výbušnin. Jenomže jeden zadržený zemře. Vyjde nakonec pravda najevo?
Zajímavost: Producentům se podařilo dosáhnout toho, že film byl promítán v Evropském parlamentu.

Originální trailer filmu Diaz: Neuklízej tu krev

Vyrazíte o víkendu na nějakou premiéru? A na jakou? Napište nám do diskuze pod článkem!


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY