Festivalové ozvěny: 3. týden

Vydáno: 18.01.2013 11:00 - Jana Bébarová | foto: Open Road Films

Novinky Stevena Soderbergha, Jafara Panahiho či Bruna Dumonta budou za měsíc v Berlíně usilovat o Zlatého medvěda. Španělská němá Sněhurka, která míří i do českých kin, byla oceněna v Palm Springs.
IFF PALM SPRINGS
Australský muzikál The Sapphires o hudební skupině mladých Australanek bavících koncem 60. let vojáky ve Vietnamu získal diváckou cenu na právě skončeném filmovém festivalu v Palm Springs. Hudební téma zaujalo návštěvníky festivalu i v sekci dokumentárních filmů, v níž byla divácká cena udělena americkému snímku Don't Stop Believin': Everyman's Journey o frontmanovi rockové kapely Journey.
Mezi oceněnými tituly 24. ročníku je i do němého filmu stylizovaná Sněhurka: Jiný příběh španělského režiséra Pabla Bergera, která si z Kalifornie odvezla tzv. The Cine Latino Award. New Voices/New Visions Award získal peruánský snímek El limpiador zachycující důsledky záhadné epidemie v Limě.
Cena FIPRESCI pro nejlepší cizojazyčný snímek roku byla udělena izraelskému snímku Lemale et ha'halal (Fill the Void) o mladé dívce z Tel Avivu, která je rodinou nucena k sňatku z rozumu.
Tutéž cenu v kategorii nejlepší herec v cizojazyčném snímku si rozdělili Cosimo Rega, Salvatore Striano a Giovanni Arcuri, představitelé italského snímku Caesar musí zemřít. V kategorii nejlepší herečka byla udělena Belgičance Émilie Dequenne (Přijít o rozum).
Podrobnosti o oceněných tvůrcích a filmech 24. ročníku festivalu v Palm Springs najdete zde.
BERLINALE
Nový thriller Stevena Soderbergha Side Effects v hlavních rolích s Judem Law, Rooney Mara, Catherine Zeta-Jones a Channingem Tatumem bude bojovat o Zlatého medvěda v hlavní soutěži letošního Berlinale.
Steven Soderbergh bude o hlavní cenu berlínského festivalu usilovat již počtvrté v kariéře. V předchozích letech zde v soutěži představil svoje snímky Traffic, Solaris a Berlínské spiknutí.
Velká očekávání bezesporu vyvolává nový film íránského režiséra Jafara Panahiho Parde (Closed Curtain)
 natočený ve spolupráci s Kambuziem Partovim (Café Transit). Po This Is Not Film premiérovaným před dvěma lety na festivalu v Cannes se jedná se již o druhý film, který Panahi natočil během domácího vězení a navzdory zákazu režírovat, ke kterým ho odsoudil íránský režim.
Francouzský auteur Bruno Dumont v berlínské soutěži představí biografický snímek Camille Claudel, 1915 s Juliette Binoche v roli slavné francouzské sochařky a Jeanem-Lucem Vincentem v roli jejího bratra, básníka a diplomata Paula Claudela.
Dumontova krajanka, herečka a režisérka Emmanuelle Bercot na Berlinale představí svoji novinku Elle s'en va (On my Way) s Catherine Deneuve v roli vdovy cestující po Francii s desetiletým chlapcem. Francii bude reprezentovat i Guillaume Nicloux s volnou adaptací Diderotovy Jeptišky s názvem La religieuse (The Nun), v níž se mj. představí Isabelle Huppert.
Soutěžní výběr doplní dobové drama německého režiséra Thomase Arslana Gold odehrávající se v prostředí německých emigrantů během zlaté horečky na Klondike a anglickojazyčné drama Layla Fourie v Německu působící režisérky Pii Marais, která se svým debutem Nevychovaní před šesti lety uspěla na rotterdamském festivalu.
Do soutěže byl zařazen i celovečerní debut Fredrika Bonda The Necessary Death of Charlie Countryman, v němž se mladík v podání Shia LaBeoufa zamiluje do přítelkyně mafiánského bosse ztvárněné Evan Rachel Wood, a novinka bosenského tvůrce Danise Tanoviće Epizoda u zivotu beraca zeljeza (An Episode in the Life of an Iron Picker).
Jak jsme již informovali koncem minulého roku zde, o Zlatého medvěda bude v Berlíně usilovat i Gus Van Sant (Promised Land), Ulrich Seidl (Paradies: Hoffnung), Chris Sanders a Kirk DeMicco (Croodsovi) či Hong Sang-soo (Nugu-ui Ttal-do Anin).
63. ročník Berlinale se uskuteční od 7. do 17. února. Více informací najdete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY