Kinopremiéry: 2. týden

Vydáno: 09.01.2013 14:35 - Vratislav Šálek | foto: The Weinstein Company

Ze šesti premiér, které vstupují tento týden do našich kin, je suverénně nejzajímavější jeden žhavý kandidát na Oscara v podobě dramatu Mistr P. T. Andresona. Za zmínku stojí ještě chválený severský thriller Hon. Zbytek je spíše do počtu.
Plakát filmu Mistr Mistr (The Master) (Aerofilms)
Jeden z oscarových kandidátů je excelentním dramatem, které natočil uznávaný a talentovaný Paul Thomas Anderson. Jak je u něho zvykem, vsází hlavně na silný příběh a psychologicky propracované postavy. Samozřejmostí je i nějaké skryté poselství, které ukrývá zdánlivě jednoduchý scénář. Podle prvních ohlasů se jedná o jeden z nejodvážnějších hollywoodských filmů posledních let a minimálně Joaquin Phoenix a Philip Seymour Hoffman "oscarově" hrají, skvěle je doplňuje také Amy Adams. Nechybí ani výtečný soundtrack. Bezpochyby premiéra a událost týdne.
Synopse: Na začátku padesátých let bojují vojáci v USA s poválečnými traumaty a snaží se začlenit do běžné společnosti. Jedním takovým je i Freddie Quell (Joaquin Phoenix), který se svoje démony snaží ovládnout vlastnoručně namíchaným alkoholem. Právě, když se propadá níž a níž a stává se bezprizorním, potkává charismatického Lancastera Dodda (Philip Seymour Hoffman), který je právě na cestě do New Yorku, kde chce světu představit své učení. Oba muži jsou sebou navzájem fascinováni a začíná jejich veliká duchovní přeměna, která možná vstoupí do dějin.
Zajímavost: Po šestnácti letech jde o první snímek, který byl natočen na širokoúhlý pás 65 mm.

Oficiální trailer filmu Mistr

Plakát filmu Hon Hon (Jagten) (CinemArt)
Chválené drama Thomase Vinterberga předchází pověst silného zážitku a brilantní ukázky režijní profese. Schematicky výtečně řešená záležitost zaujme zejména promyšleným příběhem, který poukazuje na škodlivost předsudků a lidskou lhostejnost a neschopnost tolerance. V hlavní roli exceluje Mads Mikkelsen a upoutá i temná a depresivní atmosféra. Slabá místa se na tomto typicky drsném severském dramatu hledají jen velmi těžko. Více se dozvíte v naší recenzi.
Synopse: Čtyřicátník Lucas (Mads Mikkelsen) se nedávno rozvedl a začíná žít nový život. Má přátele, novou práci, přítelkyni a bezproblémový vztah s dospívajícím synem. Všechno se změní ve chvíli, kdy se v komunitě jeho kamarádů začne šířit jedna nahodilá lež. Vesnice propadá hysterii a obava a panika se rozrůstají nekontrolovatelným tempem. Lucas musí v nastalé štvanici uhájit nejen svou čest, ale také život.
Zajímavost: Rozpočet snímku činil dvacet milionů dánských korun.

Originální trailer filmu Hon

Plakát filmu Babycall Babycall (Babycall) (Film Europe)
Podle drtivé většiny recenzí průměrný horor, který nemá čím překvapit. Režírujícímu Pålu Sletaunemu se příliš nedaří vytvořit správná napínavá atmosféra, nemůže se opřít ani o kvalitní scénář a divák se tak nemá moc čeho chytit. Jediné, co film dělí od totální zapomenutelnosti, jsou herecké výkony charismatických Noomi Rapace a Kristoffera Jonera. V podstatě jde ale o film, který si asi můžete nechat s klidným svědomím ujít.
Synopse: Anna (Noomi Rapace) uteče společně se synem od násilnického otce a manžela a těší se, že začne nový a klidný život. Ze strachu, že je muž vypátrá, pořídí dítěti do pokoje vysílačku, aby si i přes noc byla jistá tím, že je v pořádku. Z přístroje se ale začnou ozývat podivné a neidentifikovatelné zvuky. Je tedy více než jasné, že toužebného klidu se ti dva nedočkají.

Originální trailer filmu Babycall

Plakát filmu Snížek, bílý kožíšek Snížek, bílý kožíšek (Floquet de Neu) (Intersonic)
Snadno přehlédnutelný španělský animák kombinovaný s hraným filmem zřejmě nemá na co nalákat. Sice není ve 3D, ale příběh je dost primitivní a zvládnout to až do konce je pro dospělého místy utrpením. Ve své podstatě neškodný snímek tak má smysl navštívit jen v případě, že máte malé děti nebo vás zajímá, jak vypadá evropská konkurence slavných hollywoodských studií. Recenzí ale moc nečekejte i vzhledem k tomu, že novinářská projekce se v tomto případě nekonala. Musíte tak dát na vlastní úsudek.
Synopse: Gorilí sameček Snížek je od narození jiný - narodil se totiž s bílým kožíškem a tlupa goril mu jeho odlišnost dala okamžitě najevo. A lepší to nemá ani v barcelonské ZOO, kde teď žije. Je sice atrakcí pro lidi, jenomže ostatní gorily ho kvůli barvě odhánějí. Není se tedy co divit, že Snížek chce co nejdříve utéct. A tak se společně s červenou pandou a chytrou holčičkou vydává do srdce velkoměsta, aby si splnil svůj sen - být normální gorilou. Za zdmi ZOO ale číhá velké nebezpečí a trojice odvážných si bude muset dávat velký pozor na všechny a na všechno.

Originální trailer filmu Snížek, bílý kožíšek

Plakát filmu Vražedná hra Vražedná hra (Alex Cross) (Bontonfilm)
Pokus v USA velmi populárního komika Tylera Perryho o seriózní roli dopadl bezmála katastrofálně, což se podepsalo i na tamních výdělcích. Režisér Rob Cohen nemá v rukou téměř nic a těžko může diváka zaujmout. Thrillerová struktura tu chybí, postavy jsou ploché a postrádají motivaci (což je u sériového vraha zarážející) a v podstatě nikoho nezajímají. Ani unylý Matthew Fox v záporné roli toho příliš nezachrání a tak nezbývá než se zamyslet nad tím, proč zrovna toto dílko putuje do našich kin a jiná mnohem lepší ne....
Synopse: Alex Cross (Tyler Perry) je detektivem policejního oddělení v Detroitu, kde mu mimo jiné pomáhají Thomas Kane (Edward Burns) a vyšetřovatelka Monica Ashe (Rachel Nichols). A právě ona se dostane do spárů záhadného vraha přezdívaného Picasso (Matthew Fox), který ale jejím prostřednictvím chce získat pozornost průmyslového magnáta Leona Merciera (Jean Reno), jenž je také jeho hlavním cílem. Cross se tak musí dostat do mysli pachatele a pokusit se předvídat jeho kroky. To je ale téměř nemožné.
Zajímavost: Matthew Fox kvůli roli držel přísnou dietu a pravidelně cvičil, aby ztratil určité množství tělesného tuku.

Český trailer filmu Vražedná hra

Český plakát filmu Carmen Carmen (Falcon)
Divadelní představení tuzemského muzikálu zaznamenal F. A. Brabec a potěší tím asi jen ty, kteří ho viděli živě. Jak se povedlo jeho kouzlo přenést na plátno, je záhada a nemnoho ohlasů je hodně rozpolcených. V tomto případě asi nemá cenu něco zásadního psát, protože změny v ději jsou zřejmě minimální a jde skutečně jen o záznam divadelního představení pořízený dokonce ve 3D. Jak prostorový efekt funguje, ale těžko soudit. Pokud jste příznivci podobných akcí, směle do kina.
Synopse: Carmen je hvězda cirkusu, který přijíždí do přímořského městečka v době zásnub starostovy dcery s policistou. Ten sice dívku miluje, ale rád by vztah z platonické úrovně posunul někam dál. Ta to ale odmítá. Když ovšem strážce zákona potká Carmen, zasáhne ho dosud nepoznaná jiskra a on by ji rád získal pro sebe. To se pochopitelně nelíbí majiteli cirukusu, který má s Carmen svoje plány a navíc se k ní chová majetnicky. Situace ve městě se začíná nadále komplikovat a nikdo si nemůže být před nikým jistý.

Originální trailer filmu Carmen

Vyrazíte o víkendu na nějakou premiéru? A na jakou? Napište nám do diskuze pod článkem!


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY