Festivalové ozvěny: 2. týden

Vydáno: 08.01.2013 20:00 - Jana Bébarová | foto: Warner Bros. Entertainment Inc.

Festival v Palm Springs je v plném proudu a přivítá řadu hollywoodských hvězd. Vrcholí přípravy festivalu v Santa Barbaře, kam zavítá Leonardo DiCaprio, Daniel Day-Lewis či Ben Affleck. Bliží se i festival v Rotterdamu.
PALM SPRINGS IFF
Projekcí španělského snímku Sněhurka: Jiný příběh v režii Pabla Bergera byl ve čtvrtek večer zahájen 24. ročník filmového festivalu v Palm Springs.
Vysoce imaginativní filmová předělávka notoricky známé pohádky bratří Grimmů je situována do dvacátých let minulého století a podobně jako loňský oscarový hit The Artist byla natočena ve stylu němého filmu. Čeští diváci se jí mimochodem dočkají v druhé polovině února, kdy ji do distribuce uvede Asociace českých filmových klubů.
Festival ve vyhlášeném kalifornském letovisku letos návštěvníkům nabídne celkem 180 filmů z 68 zemí světa, včetně 61 premiér (z toho 3 světové). Z české produkce bude na festivalu zastoupen jeden titul, a to Hřebejkova Svatá čtveřice.
V americké premiéře bude v Palm Springs uvedena nejnovější adaptace Dickensových Nadějných vyhlídek v režii Mike Newella s Jeremy Irvinem, Helenou Bonham Carter a Ralphem Fiennesem v ústředních rolích. Na českou premiéru si u nás musíme počkat až do 24. ledna.
Mezi ostře sledovanými celebritami se v Palm Springs letos objeví Tom Hooper, Richard Gere, Helen Mirren, Bradley Cooper, Sally Field, Robert Zemeckis, Naomi Watts či Helen Hunt, kteří si na festivalu převezmou jednu z výročních cen.
Herecké obsazení oceňovaného filmu Bena Afflecka Argo si v Palm Spring převezme tzv. "Ensemble Performance Award". V pondělí 14. ledna akci oficiálně zakončí v americké premiéře uvedený snímek Song for Marion.
Více informací o uváděných filmech a hostech najdete zde.
SANTA BARBARA IFF
Zatímco festival v Palm Springs se již plně rozběhl, přípravy na filmovou akci v jiném kalifornském letovisku - Santa Barbaře - teprve vrcholí. Festival, který se v malebném městečku vzdáleném sto mil na sever od Los Angeles letos koná již po 28., rovněž přivítá několik zástupců hollywoodské smetánky.
Zatímco loni za největší hvězdu festivalu platil Martin Scorsese, který si zde převzal American Riviera Award za mimořádný úspěch v americkém filmu, letos do riviéry Pacifiku zavítá a tutéž cenu si zde převezme jeho dvorní herec Leonardo DiCaprio, kterého letos uvidíme v novém filmu Quentina Tarantina Nespoutaný Django či v adaptaci Velkého Gatsbyho od Baze Luhrmanna.
Mezi hosty bude i Daniel Day-Lewis, který naposled ztvárnil historickou postavu Abrahama Lincolna v dalším spektáklu Stevena Spielberga Lincoln či Ben Affleck, který v poslední době sklízí ovace za Argo. Hollywoodské krásky budou reprezentovat Amy Adams či Jennifer Lawrence, která si v Santa Barbaře převezme cenu na mimořádný herecký výkon roku.
Festival se letos bude konat od 24. ledna do 3. února. Kompletní line-up bude tento týden zveřejněn na stránkách festivalu zde.
IFF ROTTERDAM
Souběžně s festivalem v Santa Barbaře bude v Evropě probíhat jedna z nejsledovanějších filmových akcí, rotterdamský festival, který se zaměřuje na tvorbu současných progresivních filmařů. Sekce "Signals: Regained" letos připomene dílo dvou avantgardních filmařů videotvůrce Tonyho Conrada a kanadského multimediálního umělce Michaela Snowa.
V programu bude rovněž uvedena i novinka maďarského tvůrce Györgyho Pálfiho, střihový film Final Cut - Dámy a pánové, který sklidil pozitivní ohlasy na zářijovém Cinematiku na Slovensku.
Více informací k chystaným projekcím na rotterdamském festivalu najdete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY