Světové tržby: Hobit opět vede, ale hodně zeslábl

Vydáno: 30.12.2012 20:52 - Zbyněk Kubín | foto: Warner Bros. Pictures

Hobití návrat do Středozemě opět dominoval světovým pokladnám, ale jeho výrazný propad tržeb naznačuje, že nemá v dlouhodobém horizontu žádnou šanci konkurovat miliardovému Návratu krále.
První díl prstenovské prequelové trilogie Hobit: Neočekávaná cesta si o uplynulém víkendu v zahraničních kinech nastřádal 96 milionů dolarů z 59 trhů. Top územím bylo tentokráte Rusko, kde Hobit debutoval za silných 17,8 mega, což je více než třikrát tolik jako svého času start Pána prstenů: Návratu krále. To však více než na úspěch Jacksonovy novinky poukazuje na rostoucí počet kin a sílící zájem distributorů o matičku Rus v posledním desetiletí.
Ve státech, kde Neočekávaná cesta startovala před týdnem, došlo k průměrným propadům o 39 procent, což je vzhledem k jinak vyrovnanému vánočnímu období nepříjemně vysoké číslo. Zahraniční tržby dosáhly na 288,5 milionů dolarů a celosvětově už se sápou po půlmiliardě, ale po prvních deseti dnech lze s jistotou říci, že z prvního Hobita držák nebude a celosvětově miliardu nepřekoná.
Plenič asijských kin Pí a jeho život tento víkend expandoval na celkem 46 trhů celého světa, kde vydělal odhadem 23,2 milonů dolarů. Dobrý, téměř šestimilionový start hlásí Velká Británie, kina se plnila také ve Francii (2,9 mil.), Mexiku (2,2 mil.) a Brazílii (1,6 mil.). Vizuálně vymazlený spiritulání příběh již ve zbytku světa vydělal parádních 160 milionů dolarů (více než polovina z nich přitom pochází z Číny) a stále má v záloze pět velkých trhů - Německo, Austrálii, Rusko, Jižní Koreu a Japonsko.
Animovaná Legendární parta tento víkend přidala 13,7 milionů dolarů a její celkové zahraniční tržby tak vzrostly na solidních 142,9 milionů dolarů.
To bondovka Skyfall se opět posunula blíž k miliardě. Přírůstek devíti milionů dolarů znamená celkem 694,3 mega ze zbytku světa, což je devátý nejlepší výsledek všech dob. Celosvětově má 23. Bond na kontě 974,3 milionů dolarů. Letos už to tedy nestihne, ale v lednu se bude slavit miliarda.
Pár dní před svým debutem v USA zaznamenali Bídníci silný čtyřmilionový start v Japonsku, kde si dokonce vedli lépe než Hobit před týdnem.
Akční Jack Reacher: Poslední výstřel debutoval v sedmi menších územích, kde vydělal odhadem 2,5 milionů dolarů. Podle Paramount Pictures International měly jednotlivé tržby blízko ke Cruiseovu Zatím spolu, zatím živi, což byl před dvěma lety nakonec nečekaný 185 milionový hit - tedy jen v zahraničí.
BOX OFFICE: SVĚTOVÉ TRŽBY ZA VÍKEND OD 21.12.2012
  1. Hobit: Neočekávaná cesta 96,0 mil.
  2. Pí a jeho život 23,2 mil.
  3. Legendární parta 13,7 mil.
  4. Skyfall 9,0 mil.
  5. Raubíř Ralf 7,3 mil.
  6. Twilight Saga: Rozbřesk - 2. část 6,6 mil.
  7. Ladíme! 6,0 mil.
  8. Bídníci 4,2 mil. (novinka)
  9. Jack Reacher: Poslední výstřel 2,5 mil.
  10. Nic nás nerozdělí 2,5 mil.
Všechny tržby jsou uvedeny v dolarech.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY