TV tipy: Opomíjené snímky a oscarový Fincher

Vydáno: 30.11.2012 20:09 - Vratislav Šálek | foto: Warner Bros. Pictures

S blížící se zimou se v televizi objevuje spousta filmových jistot, které přilákají hodně diváků. Do našeho výběru se tudíž dostávají snímky opomíjené nebo ne zcela známé. Zaujmou třeba dva westerny nebo Fincherovo oscarové drama.
Plakát filmu Arn Arn (Arn: Tempelriddaren) (pátek 30. 11., Nova Cinema, 20.00 - 22.45 / sobota 1. 12., 10.40 - 12.55)
Solidní severská alternativa hollywodských historických dramat je spíše civilnější a důraz klade na v rámci možností propracované postavy. Tuzemského diváka nepochybně ohromí krásné záběry drsné krajiny, opulentní výprava, majestátní hudba a kostýmy. K lepšímu dojmu přispívají i neznámí herci, kteří jsou poměrně přesvědčiví. Režírující Peter Flinth tak dokázal z atraktivního příběhu vytěžit takřka maximum. Vytýkat mu můžeme snad jen přehnanou délku a občas naivní a zdlouhavý příběh.
Synopse: Mladý templář Arn (Joakim Nätterqvist) vyrůstá na dvoře bohatého švédského velmože, kde se setkává s krásnou Cecilií (Sofia Helin), do níž se okamžitě zamiluje. Ona jeho lásku opětuje a oba tak doufají, že prožijí další život společně. Jenomže doba křížových výprav jim nepřeje a jsou rozděleni - Arn se vydává jako křižák do Svaté země a Cecilia je zavřena do kláštera. Setkají se ti dva ještě někdy?
Zajímavost: Jde o nejdražší skandinávskou filmovou produkci všech dob.

Oficiální trailer filmu Arn

Plakát filmu Plukovník Redl Plukovník Redl (Oberst Redl) (pátek 30. 11., ČT2, 21.40 - 00.05)
Další vynikající historické drama je opět osvědčenou spoluprací režiséra Istvána Szabó a představitele titulní role Klause Marii Brandauera. První jmenovaný přichází se skvělou výpravou, kamerou a několika vskutku velkolepými scénami, druhý ho pak doplňuje jistým výkonem plným charismatu. I přes delší stopáž snímek od začátku strhne a nějaká nudná místa v něm nenajdete. Výborný je taktéž scénář, který je sice z větší části fabulací, na celkovém dojmu to ale ubírá jen pramálo. Dost možná nejvydařenější část volné historické trilogie.
Synopse: Na pozadí rakouského dvora, nevěstinců, kaváren a kasáren se odehrává příběh ambiciózního vojáka rakousko-uherské armády Alfreda Redla (Klaus Maria Brandauer), který touží po vzestupu a společenském uznání. Kvůli tomu tajil na svou dobu nepřípustnou homosexualitu, milostný poměr s vdanou ženou, zapíral svou chudou rodinu i částečný židovský původ. Stává se také ústředním aktérem obrovského skandálu, který nepřímo vedl k vypuknutí první světové války.
Zajímavost: I tento snímek se dočkal nominace na Oscara za nejlepší zahraniční film.

Originální trailer filmu Plukovník Redl

Plakát filmu Střípky lásky Střípky lásky (A Little Romance) (sobota 1. 12., Nova Cinema, 16.10 - 18.30)
V našich končinách takřka neznámé romantické drama George Roye Hilla oslní hlavně oscarovou hudbou Georgese Deleruea a atmosférou italských Benátek. V hlavních rolích zaujmou začínající Diane Lane a Thelonious Bernard a hlavně excelentní Laurence Olivier, který zde dokazuje své mistrovství. Jedinou závažnější chybou tak zůstává nedotažený scénář, který malinko opomíjí motivaci postav.
Synopse: Lauren (Diane Lane) je třináctiletá Američanka, která momentálně žije v Paříži. Zde potkává stejně starého Daniela (Thelonious Bernard), který miluje fotbal a americké filmy. Brzy v sobě naleznou zalíbení a začnou se scházet. To se ale nelíbí Laurenině matce, tudíž musí vše dělat potají. Jednoho dne objeví legendu o tom, kterak se dva milenci kdysi políbili v Benátkách pod mostem a jejich láska trvala věčně. Svůj vztah pak chtějí zpečetit stejným způsobem.
Zajímavost: Diane Lane v tomto filmu debutovala.

Originální trailer filmu Střípky lásky

Plakát filmu Podivuhodný případ Benjamina Buttona Podivuhodný případ Benjamina Buttona (The Curious Case of Benjamin Button) (sobota 1. 12., Nova Cinema, 20.00 - 23.30 / neděle 2. 12., 11.40 - 15.05)
Pro kariéru Davida Finchera zlomový film, v němž změnil svůj přístup k filmování. Přichází tu s chladným odstupem od děje a postav a stává se "pouhým" vypravěčem. Tvoří výbornou atmosféru a záměrně se vyhýbá hlubším citovým scénám, které by narušily až meditativní tempo celého snímku. Takřka bezdějový příběh je spíše úvahou o plynutí času a pomíjivosti života. V hlavních rolích září fantastičtí Brad Pitt a Cate Blanchett. V tomto případě se nenechte zmást délkou, protože každá minuta zde má své místo. Tři technické Oscary a dalších deset nominací jsou jen třešínkou na dortu.
Synopse: Benjamin Button (Brad Pitt) se narodil starý a postupem času mládne. Když si na svůj úděl zvykne, poměrně se mu zalíbí. To vše až do doby, než se zamiluje do třicátnice Daisy (Cate Blanchett). Teprve v tomto momentu si plně uvědomuje, že jeho životní osud je prokletím, z něhož není úniku.
Zajímavost: Brad Pitt se ve filmu objeví bez jakýchkoli masek nebo digitálních úprav pouze na dvacet minut.

Originální trailer filmu Podivuhodný případ Benjamina Buttona

Plakát filmu Smolař Smolař (Le corniaud) (sobota 1. 12., ČT1, 22.25 - 00.10)
Francouzsko-italská komedie stojí hlavně na fungující chemii mezi Louisem de Funèsem a Bourvilem, kteří se vzájemně perfektně doplňují a umí prodat i sebelacinější hlášku. Režírujícímu Gérardu Ourymu tak už jen stačilo dodat svižné tempo, dobré načasování legrácek a fórků a řemeslnou zkušenost. Škoda jen přetažené délky a místy možná zbytečné sázky na jistotu. Určitě nejde o toho nejlepšího zástupce komediálního subžánru, svou úlohu ale bez problémů splní.
Synopse: Antoine (Bourvil) je rozený smolař. Když jede na dovolenou do Itálie, auto mu nabourá bohatý Léopold (Louis de Funès), který mu jako kompenzaci nabízí cestu do Bordeaux v Cadillacu. Antoine pochopitelně nemá ani tušení, že navenek ochotný muž je gangster, který v něm vidí možnost, jak propašovat zlato a diamanty pryč ze země. Jenomže na stopě jim je konkurenční gang.
Zajímavost: Inspirací pro scénář byla tvůrcům skutečná událost zaznamenaná v Černé kronice.

Originální trailer filmu Smolař

Plakát filmu Svět podle Garpa Svět podle Garpa (The World According to Garp) (sobota 1. 12., Nova Cinema, 23.30 - 02.05)
Malinko problematická adaptace slavného románu Johna Irvinga doplácí hlavně na to, že se jí nedaří přenést specifická poetika a pochopitelně také na to, že je scenáristicky dost osekána a zkrácena. Režírující George Roy Hill se snaží, seč mu síly stačí a nabízí některé efektní záběry snímané kamerou Miroslava Ondříčka a slušnou atmosféru, nedokáže ale najít to správné tempo. Částečně to vynahrazují herci, kterým jasně vládnou na Oscara nominovaní Glenn Close a John Lithgow, trošku v pozadí pak zůstává ne úplně výrazný Robin Williams. Ve výsledku tak jde pouze o příjemnou jednohubku.
Synopse: Jenny Fields (Glenn Close) se narodí syn, jenž dostává jméno T. S. Garp (Robin Williams), podle umírajícího pilota, jehož si Jenny vyhlédla jako otce dítěte. Mladý Garp je velice talentovaný a touží stát se spisovatelem. Jeho život je plný bizarních příhod, které ho přivádí do rozpaků. A pochopitelně také jeho okolí.
Zajímavost: Autor předlohy John Irving si střihl cameo jako rozhodčí wrestlingu.

Originální trailer filmu Svět podle Garpa

Plakát filmu Grošák Grošák (The Appaloosa) (neděle 2. 12., ČT2, 13.05 - 14.50)
Méně známý western zaujme zejména tím, jak obratně se vyhýbá žánrovým klišé. Režisér Sidney J. Furie se místo divokých přestřelek spoléhá na velké množství dialogů, pomalé tempo a některé originální nápady a záběry. Neobvyklá je také propracovaná psychologie postav, které rozhodně nejsou jednorozměrné. V hlavní roli exceluje charismatický Marlon Brando, jehož protivníka neméně skvěle ztvárnil John Saxon. V nedělním odpoledni se bohužel dá snímek snadno přehlédnout a to by byla chyba.
Synopse: Matt (Marlon Brando) se vrací domů z války ke své rodině, která se ho kdysi ujala. Před kostelem mu ale ukradne vzácného grošovaného koně Mexičan Chuy (John Saxon). Matt chce pochopitelně zvíře zpátky a proto se vydává stopovat pachatele do hor, kde se strhne drsný boj o přežití.
Zajímavost: John Saxon byl za svůj výkon nominován na Zlatý Glóbus.

Originální trailer filmu Grošák

Plakát filmu Sedm životů Sedm životů (Seven Pounds) (neděle 2. 12., Nova, 14.30 - 17.00 / pondělí 3. 12., Nova Cinema, 10.40 - 13.00)
Pro někoho možná vykalkulované drama Gabriele Muccina je především one man show Willa Smithe. Ten zde naplno nechává působit své charisma a táhne celý film. Ostatní, mezi nimiž se třeba ukážou Woody Harrelson nebo Rosario Dawson, nemají totiž moc prostoru a tudíž ani co hrát. Snímek taktéž až příliš tlačí na emoce a je zdlouhavý a kýčovitý. Přesto se v něm ale najde několik skvělých momentů a je ukázkou zručného filmařského řemesla.
Synopse: Ben Thomas (Will Smith) chce napravit své hříchy tím, že zásadním způsobem změní životy sedmi lidí. Ti mají společné jen to, že se ocitli v kritické situaci a každý z nich potřebuje pomoc. S čím ale Ben nepočítal, je to, že optimistka s nemocným srdcem Emily (Rosario Dawson) se s ním sblíží a úplně mu obrátí náhled na svět a na to, co je v životě důležité. Jak se s tím vyrovná?
Zajímavost: Snímek se natáčel chronologicky.

Originální trailer filmu Sedm životů

Plakát filmu Ve spárech Yakuzy Ve spárech Yakuzy (Brother) (pondělí 3. 12., Prima Cool, 23.50 - 01.50)
Syrový kriminální thriller je typickou ukázkou práce Takeshi Kitana. Nikam nespěchá a rozehrává hluboký příběh, který boří žánrová schémata. Drsné scény jsou hodně realistické, nečekejte ale asijskou "řežbu". Spíše se dočkáte existenciálního dramatu na půdorysu života gangsterů. Nechybí ani brutální výjevy, podmanivá hudba a černý humor. Uvidíte pochopitelně i samotného režiséra v hlavní roli, kterého doplňují víceméně neznámí herci. Fandové vytýkají jen to, že film je poněkud nedotažený.
Synopse: Yamamoto (Takeshi Kitano) je bývalý gangster, jehož rodinu vyvraždili během kruté války gangů v Tokiu. V utajení se musí vydat do USA, kde se ztratil jeho bratr. Zpočátku se v cizí zemi cítí nesvůj, když ale zjišťuje, že sourozenec se zapletl s drogovými dealery a dostává se do místního podsvětí, připadá si jako doma. Brzy založí vlastní gang a nemilosrdně likviduje protivníky. A to vše jen proto, aby zachránil zbylého člena rodiny.
Zajímavost: Snímek měl v USA velké problémy s distribucí kvůli brutálnímu násilí.

Originální trailer filmu Ve spárech Yakuzy

Plakát filmu Balada o Cable Hogueovi Balada o Cable Hogueovi (The Ballad of Cable Hogue) (úterý 4. 12., Nova Cinema, 20.00 - 22.30 / středa 5. 12., 14.30 - 17.00)
Méně slavný a také méně povedený western legendárního Sama Peckinpaha je prodchnut melancholickou atmosférou a steskem nad něčím, co už se nikdy nevrátí. Tvůrcovy oblíbené přestřelky překvapivě ustoupily humoru a zpěvu, kterého je tu vskutku dost. Herecky vynikají Jason Robards a David Warner, za nimiž lehce zaostává Stella Stevens. Tvůrce se bohužel nevyhnul ani hluchým místům a nezáživným momentům. Za vidění ale určitě stojí.
Synopse: Na začátku dvacátého století už divoký západ není tím, čím býval. Prošedivělý hraničář Cable Hogue (Jason Robards) ale zůstává stejný. A to i přesto, že v průběhu let dokázal prodejem vody naspořit slušné jmění. Stále ale čeká, až kolem pojedou dva zlosynové, kteří ho kdysi okradli a nechali v rozpálené poušti umírat. To se samozřejmě neodpouští.
Zajímavost: Sam Peckinpah uváděl tento film jako svůj nejoblíbenější.

Originální trailer filmu Balada o Cable Hogueovi

Na co se z našich tipů těšíte nejvíce? Nebo jsme zapomněli zmínit váš oblíbený film a chcete na něj upozornit ostatní čtenáře? Napište svůj názor do diskuze pod článkem!


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY