Světové tržby: V kinech celého světa se setmělo

Vydáno: 24.11.2012 10:53 - Zbyněk Kubín | foto: Summit Entertainment

Nejlepší start série a naprostou nadvládu nad světovými kiny si během víkendu urval poslední díl teenagerského kultu Stmívání - Twilight Saga: Rozbřesk - 2. část. Ale James Bond je tuhý protivník a čelo nepustil bez boje.
Tržby ve výši 199,5 milionů dolarů za první tři dny v zahraničních kinech, to je skóre, jakým se může chlubit finále veleúspěšné upírské série Twilight Saga: Rozbřesk - 2. část. Zatímco domácí start za 141 mega nebyl v rámci franšízy žádným zlepšením, na světových kolbištích je dvousetmilionová startovní suma posunem vpřed o celých 38 procent. Máme tu tedy jasný náznak toho, že celosvětové tržby závěrečné části dosáhnou z celé série nejvýš.
Páté a poslední Stmívání debutovalo na prvních příčkách téměř všude, kam zavítalo, a Česká republika nebyla výjimkou. Největší sumy se sypaly z tradičně silných trhů jakou Velká Británie (25 mil.), Rusko (22 mil.), Brazílie (18 mil.), Francie (17,5 mil.) nebo Itálie (133,3 mil.). S Německem, Japonskem a Čínou v záloze se Edward, Jacob a Bella mohou těšit ještě na spoustu dalších, emocionálně vyždímaných milionů.
Po několika týdnech vyhřívání se na vrcholu se musel na druhou příčku odklidit další megahit Skyfall. Nová bondovka však nadále pokračuje ve vrcholovém dolarovém běsnění a tentokrát si připisuje stále bombastických 49,5 milionů dolarů. Celkové tržby ze zbytku světa tak vzrostly na rekordních 508 mega.
Bronz bere s 8,7 miliony dolarů drama Argo, které se díky mezinárodnímu tématu solidně drží a již celkově nasbíralo pěkných 40 mega. Následuje čtveřice rodinných animáků - tři jednoznačné hity Hotel Transylvánie, Raubíř Ralf, Madagaskar 3 a jedna zatím neškodná, ale slibné novinka Legendární parta.
Mezi rodinnou zábavu se ještě vklínil vychvalovaný, ale prodělečný a těžko stravitelný spektákl Atlas mraků.
BOX OFFICE: SVĚTOVÉ TRŽBY ZA VÍKEND OD 16.11.2012
  1. Twilight Saga: Rozbřesk - 2. část 199,5 mil. (novinka)
  2. Skyfall 49,5 mil.
  3. Argo 8,7 mil.
  4. Hotel Transylvánie 7,8 mil.
  5. Raubíř Ralf 4,8 mil.
  6. Atlas mraků 3,1 mil.
  7. Legendární parta 3,1 mil. (novinka)
  8. Madagaskar 3 2,5 mil.
  9. Here Comes the Boom 2,5 mil.
  10. Paranormal Activity 4 2,3 mil.
Všechny tržby jsou uvedeny v dolarech. Rozbor severoamerických tržeb z aktuálního víkendu naleznete zde, aktualizovaná čísla tady. Žebříček českých tržeb je k nahlédnutí v tomto článku.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY