Box office: Finále Twilight ságy nevybočilo z řady

Vydáno: 19.11.2012 08:22 - Zbyněk Kubín | foto: Summit Entertainment

Zbožňovaní i nenávidění upíři a vlkodlaci z novodobého fenoménu jménem Twilight to mají (prozatím) definitivně za sebou. Vyvrcholení této brakové ságy si o premiérovém víkendu nenechalo ujít úplně stejně lidí jako první Rozbřesk.
Článek je založen na odhadech tržeb podle hollywoodských studií. Aktualizovaný žebříček tržeb podle reálných čísel přineseme po jejich zveřejnění.
Twilight Saga: Rozbřesk - 2. část je v kinech a s ní i miliony náctiletých ctitelek vyčesaných hár, snědých pekáčů buchet a hlubokých vědoucích pohledů. Na završení ságy, která představila světu skvost v podobě hereckého talentu Taylora Lautnera, se však kupodivu dostavilo pouze stejně obrovské množství fanynek jako v případě prvního Rozbřesku. To potvrzuje teorii, že víc pubertaček snících o tom, že je jednoho dne uštkne rozcuchaný krvežíznivý krasavec, na světě už zkrátka neexistuje.
Ačkoliv otvírák za 141,3 mega není v rámci série žádným velkým překvapením a vzhledem k velkému finále by se dokonce mohlo hovořit o zklamání, stále jde při rozpočtu 120 milionů o úžasné peníze a osmý nejvyšší start hollywoodské historie. Openingové maximum série si tak těsně udržel Nový měsíc z roku 2009, který utržil během prvních tří dnů 142,8 milionů dolarů.
Rozbřesk - 2. část má společně se světovými trhy na kontě po prvním víkendu již 341 milionů dolarů, což je shodou okolností také osmý nejlepší začátek historie a v rámci série jasné zlepšení (Rozbřesk - 1. část v tu chvíli přepočítával 291 milionů dolarů). Doma to tedy vypadá na standardních 300 mega celkově, společně se zbytkem světa by měla poslední část dosáhnout dále než předchozí díly, někam mezi 800 - 900 milionů dolarů.
Nástup přecitlivělých upírů se samozřejmě podepsal na tržbách hrdiny ze zcela jiného těsta. Nový James Bond i přes všeobecné nadšení klesl o 53 procent na stále velmi úctyhodných 41,5 milionů dolarů. Nebude však trvat dlouho a střemhlav padající krvesajové kolem Skyfall prolétnou jako střelená husa. Momentálních 161 milionů dolarů ze severoamerických kin je jen krůček od bondovského rekordu a celosvětových 669 utržených milionů předběhlo dosvadního lídra 007 žebříčku Casino Royale o rovných 70 mega.
Přestože měl k dispozici jen omezených 1 775 kinosálů, Spielbergův Lincoln se snažil s vervou sobě vlastní. 21 milionů je velice slušný začátek a investovaných 65 milionů se celosvětově vrátí. Podle ohlasů je také již takřka rozhodnuto o Oscarovi pro Daniela Day-Lewise.
Brambora připadla tento týden úspěšnému animáku Raubíř Ralf s tržbami přes 18 milionů a celkovými výdělky již 120 mega. Na dvojnásobek rozpočtu právě svoje severoamerické tržby navýšilo chválené drama Let a podobně je na tom i retro Argo.
Do první desítky se ještě vlezl akční hit 96 hodin: Odplata, teenageřina Ladíme!, komedie Here Comes the Boom a nezasloužený propadák Atlas mraků.
Příští týden se pokusí nepropadnout trojice nepříliš zaručených "trháků". Nejvyšší komerční ambice má samozřejmě dreamworksácký vysokorozpočtový animák Legendární parta, ale o jistotu rozhodně nejde. Jak si však povede kritiky zatím velice vychvalovaný vizuální kýč Pí a jeho život a problémový remake Red Dawn, to je ve opravdu hvězdách.
Do necelých pěti stovek kin se také ještě podívá komedie Davida O. Russella s názvem Silver Linings Playbook
BOX OFFICE: VÍKEND OD 15.11.2012
  1. Twilight Saga: Rozbřesk - 2. část 141,3 mil. (novinka)
  2. Skyfall 41,1 mil.
  3. Lincoln 21,0 mil. (novinka)
  4. Raubíř Ralf 18,3 mil.
  5. Let 8,6 mil.
  6. Argo 4,1 mil.
  7. 96 hodin: Odplata 2,1 mil.
  8. Ladíme! 1,3 mil.
  9. Here Comes the Boom 1,2 mil.
  10. Atlas mraků 0,9 mil.
Všechny tržby jsou vedeny v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY