Světové tržby: Skyfall má na kontě přes čtvrt miliardy

Vydáno: 09.11.2012 06:41 - Zbyněk Kubín | foto: MGM

Třiadvacátá bondovka drtí světová kina s s takovou vervou, že všech dvaadvacet starších bratříčků zelená závistí. Necelých 300 milionů za prvních deset dní v oběhu pasuje Skyfall na sprintera série.
Nejnovější dobrodružství agenta s povolením zabíjet se o uplynulém víkendu vydalo do většiny světových kin a za tři dny z nich vyfasovalo neuvěřitelných 156 milionů dolarů. Průběžné zahraniční tržby ve výši 287 milionů dolarů dělají ze Skyfall zatím třetí nejúspěšnější bondovku historie (první dvě příčky patří předchozím výletům Daniela "putinova ušatějšího bratra“ Craiga mezi pijáky protřepaných drinků).
Fascinujících 85 milionů dolarů se prozatím přikutálelo jen z rodné Velké Británie, což pasuje Skyfall na druhou nejúspěšnější podívanou roku, a i vedoucí Temný rytíř povstal už v těchto dnech tlaku tajného elegána pravděpodobně podlehl. Mendesova povedená bondovská podívaná však úřaduje všude, kde se objeví, a vrší nejvyšší lokální otvíráky roku se stejnou lehkostí, s jakou Bond na plátně hromadí mrtvoly.
Ačkoliv si tento víkend Skyfall odkroutila premiéru ve většině světových kin, na svou pravidelnou dávku bondovského charismatu stále čekají v potenciálně velmi štědrých státech, jako jsou Čína, Japonsko, Austrálie a Turecko, proto je již teď víceméně jasné, že letos to agent 007 dotáhne na nejvyšší sumy ve své padesátileté historii, a jen na světových trzích padne půlmiliarda. Jak si slavný svůdník povede v Severní Americe se dozvíme už o víkendu.
V dalekém závěsu za Jamesem Bondem se na stříbrné příčce drží horor Paranormal Activity 4 s tržbami 14,1 milionů z 51 trhů. Čtvrtý díl úspěšné série solidně debutoval ve Franci za 4,3 miliony a Japonsko přidalo skromných 1,1 mega. S celkovými 69 miliony na nejnovější paranormální home-video stále šanci překonat 103 milionů trojky a stát se nejúspěšnější částí franšízy.
Titulem ve světě nejvýdělečnější sandlerovky se odteď může pyšnit animák Hotel Transylvánie, přestože vzhledem k pouze hlasovému projevu známého komika, který je beztak ve většině neanglicky hovořících státech nahrazen lokálním dabingem, rozhodně nelze hovořit o tom, že by film vydělával díky samotnému Sandlerovi. Momentálních 115 mega ze zahraničí a čtvrtmiliarda celosvětově je každopádně slušný úspěch.
Animované podívané se drží také na čtvrté a páté příčce. Zatímco bramborovou placku bere novinka Raubíř Ralf, který ze šesti trhů začal se solidními dvanácti miliony, pátý je hitový veterán Madagaskar 3, který se ve zbytku světa čerstvě přehoupl přes půlmiliardovou metu.
BOX OFFICE: SVĚTOVÉ TRŽBY ZA VÍKEND OD 19.10.2012
  1. Skyfall 156,0 mil.
  2. Paranormal Activity 4 14,1 mil.
  3. Hotel Transylvánie 13,7 mil.
  4. Raubíř Ralf 12,0 mil. (novinka)
  5. Madagaskar 3 7,9 mil.
  6. Bourneův odkaz 6,7 mil.
  7. 96 hodin: Odplata 6,2 mil.
  8. Frankenweenie: Domácí mazlíček 5,3 mil.
  9. Nic nás nerozdělí 4,6 mil.
  10. Méďa4,3 mil.
Všechny tržby jsou uvedeny v dolarech. Rozbor severoamerických tržeb z aktuálního víkendu naleznete zde, aktualizovaná čísla tady. Žebříček českých tržeb je k nahlédnutí v tomto článku.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY