Kinopremiéry: 44. týden

Vydáno: 01.11.2012 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Blumhouse Productions

Tento týden očekávejte v kinech čtyři novinky. Jejich kvalita ale není bůhvíjaká a žádné extralákadlo mezi nimi také nenajdeme. Nejzajímavější tak zřejmě zůstává duchařský horor Sinister s Ethanem Hawkem v hlavní roli.
Sinister (Sinister) (HCE)
Solidně zvládnutý nízkorozpočtový horor překvapivě funguje a v rámci možností i děsí. Režírující Scott Derrickson využívá potenciálu takřka na maximum a s pomocí vyvedené kamery, perfektní práce se zvuky a hudbou vytváří hutnou atmosféru, která diváka minimálně zneklidní. Také lekačky plní svůj účel, tudíž si můžeme stěžovat tak maximálně na neoriginalitu příběhu. Tvůrcům se podařilo i obsazení, jemuž vládne vynikající Ethan Hawke. Zkrátka a dobře jde o příjemné žánrové překvapení.
Synopse: Autor detektivních románů Ellison Oswalt (Ethan Hawke) najde na půdě svého domu staré filmové pásy, které souvisí s tajemnými vraždami, jež se tu kdysi odehrály. Pochopitelně tak začne záhadu objasňovat a pátrat po pachateli. Tím však nevědomky uvrhne svou rodinu do nebezpečí, protože se dostane do střetu s neznámou nadpřirozenou bytostí. Bojuje tak se silami, které se poráží jen velmi těžko.

Oficiální trailer filmu Sinister

7 dní hříchů (Blue Sky Film)
Tématicky zajímavé tuzemské drama bohužel zásadně selhává ve scénáři, který je epizodický a většině postav absolutně chybí motivace. Režírující Jiří Chlumský sice tvoří dusnou a depresivní atmosféru a nabízí i nádhernou kameru, rozpačitý dojem ale nezachrání. To se nedaří ani skvěle hrajícím hercům v čele s Ondřejem Vetchým, kteří se snaží, seč mohou, ale většinu času prostě nemají co hrát. Výsledek tak působí hodně zmateně a dělaný dost narychlo. Jednoznačně promarněný potenciál.
Synopse: V pohraničí na severu Čech si v předvečer druhé světové války bere Jan Olšan (Ondřej Vetchý) za manželku Agnes Schreierovou (Vica Kerekes), dceru německého hospodáře, který se na poslední chvíli snaží sňatku s českým lesníkem zabránit. Svazek se příliš nelíbí ani bratru nevěsty Jürgenovi (Jarek Hylebrant). Po válce, kterou se všichni snažili přečkat v klidu, se však odhalují charaktery. Janovo manželství je v troskách a Agnes je nucena kvůli svému původu uprchnout neznámo kam. Po jejích stopách se pak vydává nebohý Jan, kterému do cesty vstoupí zklamaný Jürgen vracející se z bojišť. Najdou nakonec ženu, která je tím jediným, co je spojuje?
Zajímavost: Scénář vychází ze skutečných událostí, jména postav byla nicméně změněna a k žádným konkrétním osobám nemají odkazovat.

Český trailer filmu 7 dní hříchů

Zvonilka: Tajemství křídel (Tinker Bell: Secret of the Wings) (Falcon)
Typický produkt společnosti Disney má vše, co podobné filmy mají. Naivní postavičky, jednoduchý děj, nějaké to morální ponaučení a sem tam pár písniček. Nedlouhá stopáž naznačuje, že film je primárně určen dětskému divákovi, kterému ke spokojenosti stačí málo. Dospělí tak nesmí očekávat naopak příliš mnoho. Kvůli dabingu navíc přijdeme o hvězdné hlasy, které jsou slyšet v originále (např. Timothy Dalton, Anjelica Huston a další). Jediné potenciální lákadlo tak vlastně zmizelo.
Synopse: Víla Zvonilka se vydává přes hranice svého domova do tajemných Zimních lesů, kde se potkává s řadou nových zimních víl a odhaluje i jedno kouzelné tajemství - má totiž sestru, stejně hravou a veselou Modrovločku. Ta se s ní na oplátku vydává na cestu do jejího království. Vládci Zimních lesů však oběma vysvětlí, že nikdy nesmí překročit zapovězené hranice a prozradí jim i potenciální oběť, která bude následovat. Jenomže přírodě poroučet nejde, a tak když stroj na výrobu sněhu, který Modrovločka používá, ohrožuje strom, který je zdrojem kouzelného prášku víl, musí obě sestry napravit škody co nejdříve.

Originální trailer filmu Zvonilka: Tajemství křídel

Yuma (Yuma) (CinemArt)
Zajímavé polské drama režiséra Piotra Mularuka má svým tématem hodně blízko k tuzemskému divákovi. Nechybí mu dobová atmosféra, silný a propracovaný příběh a sympatické postavy, výborné herecké výkony neznámých aktérů, vydařená hudba a kouzlo nostalgie. Škoda jen nevyrovnaného tempa a neuspokojivého konce, který vyšumí do ztracena. Festivalový kousek, který stojí za pozornost.
Synopse: V polsko-německém pohraničí začínají devadesátá léta a železná opona konečně padla. Život se tu zatím ovšem moc nezměnil. Dvacátníka Zygu (Jakub Gierszał) už nebaví dívat se na západní vymoženosti jen v časopisech a společně s kamarády se rozhodne oživit dění v zapadlém městečku a sobě i obyvatelům trošku přilepšit. Západoněmecké obchody překypující zbožím jsou pro mladíky přece jen příliš velkým lákadlem.
Zajímavost: Snímek byl uveden na letošním karlovarském festivalu.

Originální trailer filmu Yuma

Vyrazíte o víkendu na nějakou premiéru? A na jakou? Napište nám do diskuze pod článkem!


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY