Box office: Zlato bere Argo, propadl Atlas mraků i Silent Hill

Vydáno: 29.10.2012 07:12 - Zbyněk Kubín | foto: Warner Bros.

Affleckovo retro drama Argo se díky minimálním propadům konečně hřeje v čele žebříčku. Novinky včetně sci-fi spektáklu Atlas mraků a hororu Návrat do Silent Hill totálně vyhořely.
Článek je založen na odhadech tržeb podle hollywoodských studií. Aktualizovaný žebříček tržeb podle reálných čísel přineseme po jejich zveřejnění.
V pořadí 43. víkend v severoamerických kinech je za námi a rozhodně jej nelze považovat za úspěšný. Čtveřice různorodých novinek pohořela, což nás mrzí především v případě vysokorozpočtového sci-fi Atlas mraků, který nedosáhl ani na desetimilionový debut. No jo, když se na vás žene hurikán, proč chodit do kina na nějakou oblačnost, že?
Jediným, kdo se tento víkend může pyšnit dvoucifernými tržbami, je drama Argo od Bena Afflecka. Vychvalovaný vytrvalec spadl o pouhou čtvrtinu tržeb na 12,4 mega, což mu konečně přineslo zlatou medaili. S šedesáti miliony za tři týdny Argo dohání Affleckův předchozí režisérský počin - krimi hit Město.
Stříbrný animák Hotel Transylvánie se také může pochlubit velice solidními propady, díky nimž se již pátý týden drží v předních pozicích top ten. Tentokrát spadla rodinná sandlerovka o 27 procent na 9,5 milionů dolarů a se 130 miliony z domova a dalšími sedmdesáti ze zbytku světa vydělává pětaosmdesátimilionový hororový animák již čisté zisky.
Až třetí tedy debutoval stomilionový mnohovrstevnatý sci-fi epos Atlas mraků. Po prvních třech dnech s tržbami smutných 9,4 milionů dolarů lze s jistotou říci, že sourozenci Wachovští mají po Speed Racerovi na kontě další velkolepý propadák. Ani nadšené divácké ohlasy a nadprůměrné recenze nepomohou, běžnému zhýčkanému publiku se 164 minut dlouhé, příběhově nepopsatelné multižánrové sci-fi zasazené do několika časových období prodává těžce. Americké tržby nepřelezou třicítku, snad se pochlapí alespoň zbytek světa.
Vytěženost série opět dokazuje horor Paranormal Activity 4 na bramborové příčce. Propad při druhém víkendu o sedmdesát procent je nejhorší v historii franšízy a i po deseti dnech v kinech má čtyřka na kontě o deset mega méně, než kolik utržila trojka během startovního víkendu. A to už něco znamená. Celosvětových devadesát mega je každopádně stále parádní výdělak.
O pátou příčku se s osmi miliony dělí úspěšný akčňák 96 hodin: Odplata, který doma již šplhá ke sto dvaceti milionům dolarů, a novinkový horor Návrat do Silent Hill. Adaptace kultovní videohry vydělala o celých 60 procent méně než první díl před šesti lety, ale nutno dodat, Gansův atmosférický klenot tehdy stál producenty 50 milionů dolarů, tedy o 30 mega více.
Pokračování Silent Hillu se podle ohlasů naprosto nepodařilo, zcela zmizel duch prvního dílu a nastoupila levná vyvražďovačka, a ač se snímek celosvětově pravděpodobně zaplatí (je to ve 3D), série nejspíš s tímto pokusem končí.
Do první desítky se ještě vešla neúspěšná komedie Here Comes the Boom, chválený a výdělávající horor Sinister, krimi propadák Alex Cross a na desáté pozici se čtyřmi miliony nenápadně debutovala nevýrazná komediální novinka Fun Size. Poslední nasazená novinka, sportovní retro Na divoké vlně, startovalo až na třinácté příčce s pouhými dvěma miliony dolarů.
Za týden se pokusí bodovat videoherní animák Raubíř Ralf a křoví mu bude dělat Quentinem Tarantinem produkovaný stylový akční krvák The Man with the Iron Fists a Zemeckisův vzdušný doják Let. Snad se novinkám už povede lépe.
BOX OFFICE: VÍKEND OD 26.10.2012
  1. Argo 12,4 mil.
  2. Hotel Transylvánie 9,5 mil.
  3. Atlas mraků 9,4 mil. (novinka)
  4. Paranormal Activity 4 8,7 mil.
  5. 96 hodin: Odplata 8,0 mil.
  6. Návrat do Silent Hill 8,0 mil. (novinka)
  7. Here Comes the Boom 5,5 mil.
  8. Sinister 5,1 mil.
  9. Alex Cross 5,1 mil.
  10. Fun Size 4,1 mil. (novinka)
Všechny tržby jsou vedeny v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY