Festivalové ozvěny: 43. týden

Vydáno: 23.10.2012 18:00 - Jana Bébarová | foto: Bontonfilm

Poupata získala Stříbrného Huga na festivalu v Chicagu. V Londýně zvítězila novinka Jacquesa Audiarda s Marion Cotillard. Do Jihlavy tento týden zavítá držitel Nobelovy ceny za literaturu Gao Xingjian.
MFF CHICAGO
Českým lvem pro nejlepším film loňského roku oceněná Poupata Zdeňka Jiráského uspěla na filmovém festivalu v Chicagu, odkud si odváží Stříbrného Huga ze soutěžní sekce "New Directors Competition" prezentující první a druhé filmy začínajících režisérů. Hlavní cenu v této kategorii získal maďarský thriller o tajném agentovi za studené války A vizsga (The Exam) Pétera Bergendyho.
V hlavní soutěži mezinárodních snímků uspěl Caraxův snímek Holy Motors, který byl rovněž ověnčen cenou pro hlavního hereckého představitele Denise Lavanta a oceněním za kameru (Yves Cape a Caroline Champetier de Ribes).
Zvláštní cena poroty v této sekci byla udělena snímku Después de Lucía (After Lucia) režiséra Michela Franca. Stříbrného Huga pro nejlepší herečku si z Chicaga odvezla Švédka Ulla Skoog za roli ve snímku Dom över död man (The Last Sentence). Zvláštní uznání si vydobyl alžírsko-francouzský film Merzaka Allouache El taaib (The Repentant).
Soupis všech oceněných filmů a tvůrců na 48. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Chicagu najdete zde.
BFI LONDON FILM FESTIVAL
Novinka francouzského režiséra Jacquesa Audiarda De rouille et d'os (Rust and Bone), psychologické drama s Marion Cotillard coby cvičitelkou kosatek, která přijde o obě nohy, zvítězilo na právě skončeném 56. ročníku londýnského filmového festivalu. Britským objevem roku byla vyhlášena režisérka Sally El Hosaini , která zabodovala dramatem My Brother the Devil o dvou dospívajících bratrech v ulicích Londýna.
Ocenění za originalitu a invenčnost v sekci debutů získal snímek Divoká stvoření jižních krajin Benha Zeitlina. V kategorii dokumentů byl oceněn americký film o problematice pedofilie v katolické církvi Mea Maxima Culpa: Silence in the House of God v režii Alexe Gibneyho.
BFI Fellowship předávané tvůrcům, jejichž dílo zásadně přispělo filmové kultuře, bylo letos uděleno Timu Burtonovi a jeho manželce Heleně Bonham Carter. Zatímco Burtonova novinka Frankenweenie: Domácí mazlíček londýnský festival zahajovala, snímek Great Expectations s Helenou Bonham Carter jej včera oficiálně zakončil.
MFDF JIHLAVA
Držitel Nobelovy ceny za literaturu pro rok 2000 Gao Xingjian osobně zavítá na 16. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů, který dnes odstartuje v Jihlavě a potrvá až do neděle 28. října. V emigraci žijící čínský romanopisec v Jihlavě při autorském čtení představí svůj nejvýznamnější román Hora duše, jako lektor se zúčastní Inspiračního fóra a taktéž uvede několik svých experimentálních filmů.
Jako host do Jihlavy rovněž zavítají dánský autorský dokumentarista Mads Brügger (Velvyslanec), který v rámci masterclass pohovoří o svém režijním stylu „performativního žurnalismu“, nebo jihokorejský režisér Jero Yun, jenž uvede svůj snímek Hledáme Korejce ze severu, který bude ve světové premiéře promítán v rámci v soutěžní sekce "Opus Bonum".
V téže soutěžní sekci bude v evropské premiéře například uveden i dokument Ozvěny starých pokojů indického režiséra Raye Sandeepa Ray, jenž Jihlavu rovněž osobně navštíví.
"Česká radost" letos představí novinky českých dokumentaristů Pavla Abraháma (Dva nula), Jana Gogoly (Král nic nedělá), Michala Dvořáka (Občan K.), Miroslava Janka (Umanutá) či Martina Kohouta (Neviditelná ruka trhu: privatizace Barrandova).
Podrobné informace o všech soutěžních filmech a jednotlivých sekcí najdete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY