Festivalové ozvěny: 41. týden

Vydáno: 09.10.2012 15:00 - Jana Bébarová | foto: Bontonfilm

Poupata Zdeňka Jiráského budou soutěžit na festivalech v Chicagu a ve Varšavě. Sedláčkova Rodina je základ státu bude společně s dalšími čtyřmi českými snímky uvedena na BFI festivalu v Londýně.
BFI LONDON FILM FESTIVAL
Pětice českých filmů bude uvedena na londýnském filmovém festivalu pořádaném od 10. do 25. října Britským filmovým institutem. Vedle Sedláčkovy Rodina je základ státu diváci v Londýně budou moci spatřit krátkometrážní snímek Jakuba Šmída Neplavci a dokumenty Láska v hrobě, Pod sluncem tma a koprodukční Až do města Aš.
V oficiální soutěži bude v Londýně uveden americký kriminální snímek s Jakem Gyllenhaalem Patrola, novinka Michaela Winterbottoma Everyday o čtyřech dospívajících dětech vyrůstajících bez otce, který je ve vězení, dále izraelský film o zakázané lásce Lemale et ha'halal (Fill the Void), drama o dospívání Ginger & Rosa Američanky Sally Potter či vítězný snímek ze San Sebastianu Dans la maison (In the House) Françoise Ozona.
S nimi se rovněž utká filmová adaptace románu Salmana Rushdieho Midnight's Children v režii indické rodačky Deepy Mehty, novinka francouzského režiséra Jacquese Audiarda De rouille et d'os (Rust and Bone) s Marion Cotillard v hlavní roli nebo hit z letošního San Sebastianu No chilského režiséra Pabla Larraina s Gaelem Garcíou Bernalem v ústřední roli.
Další podrobnosti o festivalu a uváděných filmech najdete zde.
MFF CHICAGO
48. ročník Mezinárodního filmového festivalu odstartuje tento čtvrtek v Chicagu, kde se v hlavní soutěži hraných filmů představí dvacítka žhavých titulů letošního roku. Vedle nových režijních počinů Abbase Kiarostamiho (Like Someone in Love), Léose Caraxe (Holy Motors), Cristiana Mungia (Na druhé straně kopců) či Ulricha Seidla (Ráj: Láska), které si světovou premiéru odbyly letos v Cannes, se o prvenství utkají v San Sebastianu oceněný film Bahmana Ghobadiho Rhino Season nebo v Benátkách oceněný snímek Oliviera Assayase Après mai.
Mezi zmiňovanou dvacítkou soutěžících je rovněž i debutový kriminální snímek Gimme the Loot amerického režiséra Adama Leona, druhý snímek mexického režiséra Michela Franca Después de Lucía (After Lucia), japonský katastrofický film Kibô no kuni (The Land of Hope) v režii Siona Sona, novinka senegalského tvůrce Alaina Gomise Aujourd'hui (Tey) či skutečný příběh švédského novináře vedoucího kampaň proti nacistům Dom över död man (The Last Sentence) osmdesátiletého režiséra Jana Troella.
V sekci "New Directors" své síly poměří český režisér Zdeněk Jiráský se svým oceňovaným hraným debutem Poupata například se Srbkou Majou Miloš, jejíž snímek Klip letos uspěl na festivalu v Rotterdamu, albánským režisérem Robertem Budinou, který debutoval rodinným dramatem Agon, či Íránkou Adel Yaraghi, která s Leilou Hatami v hlavní roli natočila romantici Ashnaee ba Leila (Meeting Leila).
Seznam všech soutěžních snímků ve všech kategoriích najdete zde. Vítězové budou známi ve čtvrtek 25. října, kdy bude festival oficiálně ukončen.
VARŠAVA FILM FESTIVAL
Bez české účasti nebude ani 28. ročník filmového festivalu ve Varšavě, který odstartuje v pátek 12. října. Kromě toho, že v sekci debutujících režisérů se obdobně jako v Chicagu přestaví Zdeněk Jiráský a jeho Poupata, byl do hlavní soutěže nasazen česko-slovensko-polský koprodukční snímek Konfident režiséra Juraje Nvoty. V dokumentární sekci se pro změnu představí Největší přání Olgy Špátové. Zda obstojí v konkurenci dalších titulů z celého světa (jejich seznamy najdete zde), se dozvíme v neděli 21. října.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY