Festivalové ozvěny: 40. týden

Vydáno: 02.10.2012 20:00 - Jana Bébarová | foto: Momentum Pictures

Nový snímek Françoise Ozona zvítězil na 60. ročníku filmového festivalu v San Sebastianu. Diváckou cenu si ze Španělska odváží americký nezávislák s Johnem Hawkesem. Ceny se rozdávaly i v Zurichu.
SAN SEBASTIAN FILM FESTIVAL
Dramedy Dans la maison Françoise Ozona se o uplynulém víkendu stala čerstvým držitelem Zlaté mušle z festivalu v San Sebastianu. Snímek s Fabricem Luchinim a Kristin Scott Thomas, který účinně kombinuje mainstream a stylizované komediální drama, ocenila porota v čele s americkou filmovou producentkou Christine Vachon rovněž i za scénář.
Diváckou cenu si z 60. ročníku odnesl americký nezávislák Bena Lewina The Sessions s Johnem Hawkesem v roli ochrnutého čtyřicátníka upoutaného na lůžko, který si najme profesionální sexuální terapeutku v podání Helen Hunt, s níž má v plánu přijít o panictví.
Zvláštní cenu poroty si v San Sebastianu vysloužil němý snímek Blancanieves španělského režiséra Pabla Bergera, který pohádkový příběh Sněhurky přenesl do Andalusie 20. let. Herečka Macarena García si za titulní roli dokonce vysloužila Stříbrnou mušli. Tu společně s ní sdílí i Katie Coseni z francouzského dobového dramatu Foxfire v režii Laurenta Cantea.
Cenu pro nejlepšího herce si ze Španělska odvezl José Sacristán za roli stárnoucího nájemného zabijáka na road tripu ve snímku El muerto y ser feliz (The Dead and Being Happy), kterému byla rovněž udělena cena FIPRESCI.
Stříbrnou mušli pro nejlepšího režiséra získal domácí režisér Fernando Trueba za černobílý snímek o francouzském sochaři odehrávajícím se za 2. světové války El artista y la modelo (The Artist and the Model). Za nejlepší kameru byl oceněn Turaj Aslani ve snímku Bahmana Ghobadiho Rhino Season.
Seznam všech oceněných najdete na stránkách festivalu.
ZURICH FILM FESTIVAL
O víkendu rovněž vyvrcholil 8. ročník filmového festivalu v Zurichu, kde se rozdávaly ceny v rámci čtyř soutěžních sekcí. V kategorii německojazyčných hraných filmů zvítězilo drama Am Himmel der Tag (Breaking Horizons) režisérky Poly Schirin Beck o pětadvacetileté ženě, která neplánovaně otěhotní po známosti na jednu noc. V sekci mezinárodních snímků bylo oceněno britské drama Broken v režii debutujícího Rufuse Norrise o dívce, jejíž život se náhle změní poté, co byla svědkem násilného činu.
Z dokumentárních sekcí vzešly vítězně rakouský snímek Der Prozess o soudním přelíčení s aktivisty za práva zvířat a hit ze Sundance Barta Laytona The Imposter o francouzském mladíkovi, který přesvědčí texaskou rodinu, že je jejich léta pohřešovaným synem.
Biografický dokument Appassionata Christiana Labharta o uznávané pianistce švýcarského původu Aleně Cherny získal v Zurichu Cenu diváků. Vítězem Ceny kritiků se stalo argentinské drama El Último Elvis režiséra Armanda Bo.
Seznam všech oceněných najdete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY