Festivalové ozvěny: 39. týden

Vydáno: 25.09.2012 11:00 - Jana Bébarová | foto: Bontonfilm

V San Sebastianu o Zlatou mušli aktuálně soutěží novinky Lasseho Hallströma, Françoise Ozona, Bahmana Ghobadiho či Laurenta Canteta. Pod dohledem Franka Darabonta se rovněž soutěží i v Zurichu.
SAN SEBASTIAN FILM FESTIVAL
Minulý pátek odstartoval jubilejní 60. ročník filmového festivalu v San Sebastianu, kde letos o Zlatou mušli kromě jiných soutěží François Ozon se svým novým snímkem Dans la maison, Lasse Hallström s detektivním dramatem Hypnotisören (The Hypnotist) či íránský tvůrce Bahman Ghobadi se snímkem natáčeným v Turecku Rhino Season.
V soutěži sansebastianského festivalu je rovněž thriller s Richardem Gerem coby finančním magnátem v režii Nicholase Jareckiho Arbitrage (můžete si přečíst naši recenzi), ale i novinky režisérů Costy Gavrase (Le capital), Laurenta Canteta (Foxfire) a Javiera Rebolla (The Dead Man and Being Happy).
Mimo soutěž se v hlavní sekci v San Sebastianu promítá režijní debut Dustina Hoffmana, komediální drama Quartet o operních zpěvácích v penzi, thriller Bena Afflecka Argo o obsazení americké ambasády íránskými studenty v Teheránu v revolučním roce 1979 a příběh rodiny přeživší tsunami v Thajsku The Impossible v režii Španěla Juana Antonia Bayony.
Ceny Donostia za celoživotní přínos si v San Sebastianu z rukou Benicia del Tora již převzali Oliver Stone a John Travolta, zatímco všichni tři na festivalu doprovázeli projekci Stoneových Divochů.
Tutéž cenu si tento pátek ještě převezme americký herec Tommy Lee Jones při příležitosti promítání romantické komedie Druhá šance, ve které si zahrál po boku Meryl Streep a jež je nyní k vidění i v českých kinech. Den před Jonesem ji obdrží i Ewan McGregor před promítáním výše zmiňovaného snímku The Impossible.
Klasická retrospektivní sekce letos připomíná dílo francouzského filmaře Georgese Franjua včetně jeho pravděpodobně nejznámějšího snímku Oči bez tváře, zatímco tematická retrospektiva se zaměřuje na novou americkou komedii, v níž jsou souborně promítány filmy Johna Landise, Richarda Linklatera, Wese Andersona, bratří Farrellyových, Todda Phillipse, Judda Apatowa, Nicholase Stollera či Davida Gordona Greena.
Více informací o festivalu, který vyvrcholí tuto sobotu 29. září najdete na oficálních stránkách.
ZURICH FILM FESTIVAL
Divoši Olivera Stonea minulý týden zahájili osmý ročník filmového festivalu ve švýcarském Zurichu, kde v hlavní soutěži o prvenství mimo jiné usilují Zeitlinova Divoká stvoření jižních krajin, nový thriller dánského režiséra Tobiase Lindholma Kapringen či vztahové drama O luna in Thailanda, které je celovečerním debutem rumunského režiséra Paula Negoescua. O vítězi bude rozhodovat porota v čele s americkým scenáristou, režisérem a producentem Frankem Darabontem.
Švýcarský festival do svého programu kromě jiného zahrnul retrospektivu čtyř snímků německého režiséra Toma Tykwera, a to Zimní spáče, Lola běží o život, Nebe a Parfém: Příběh vraha. V rámci "Special Screenings" se dostane i na českého zástupce, Modrého tygra od Petra Oukropce.
Festival v Zurichu poběží do konce tohoto týdne. Více informací najdete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY