Světové tržby: V Číně velkolepě debutoval pavouk s netopejrem

Vydáno: 07.09.2012 19:00 - Zbyněk Kubín | foto: Warner Bros. Entertainment Inc.

Do čela žebříčku se po krátké přestávce vrátil hit Temný rytíř povstal, který si odkroutil silný debut v Číně. Ze stejného důvodu vyskočil na druhou příčku také veterán Amazing Spider-man. A daří se i druhým Postradatelným.
Čínští fandové hollywoodských komiksových blockbusterů museli letos dlouho čekat, než se dva z nejslavnějších maskovaných superhrdinů probojují až do jejich kin. Nakonec se dočkali, ale místní monopolní distributor China Film Group jim připravil nemilé překvapení, když nasadil předpokládané trháky Temný rytíř povstal a The Amazing Spider-Man ve stejném termínu - oba snímky vstoupily do čínských kin pozvolně už v pondělí 27. srpna.
Díky tomuto bizarnímu způsobu, jak potlačit tržby dovozových imperialistických braků, si komiksáci vzájemně kradli publikum a netěšili se ani zdaleka takovým ziskům, jako kdyby měl každý z nich svůj vlastní startovní víkend. Přesto jsou čísla, na která oba hrdinové dosáhli v nejlidnatější zemi světa, úžasná.
Batman si v Číně nahrabal 31 milionů a díky velkolepému devítimilionovému debutu v Itálii ovládl žebříček tržeb. Celkových 600 milionů ze zbytku světa a překročená miliarda celosvětově pasuje povstalého Temného rytíře do první desítky nejúspěšnějších filmů všech dob a po Pirátech z Karibiku dělá z netopejří série teprve druhou franšízu historie, která má dva miliardové zástupce.
The Amazing Spider-Man sice v celkovém žebříčku skončil druhý, ale v lokálním čínském komiksovém souboji byl o pavoučí chlup úspěšnější. Během prvních dní v čínských kinech nasbíral Spidey famózních 32,5 milionů, což je víc, než dokázal Spider-Man 3 během celého svého čínského působení. Restartovaný pavouk ze světa už nasbíral vynikajících 475 milionůn. Globálních 735 miliónů je sice také skvělých, ale mezi Spider-many je to zatím nejméně.
Nostalgií nabuzení Expendables: Postradatelní 2 toho doma moc nepředvedli, ale zbytek světa se opět ukázal jako větší pamětník a tahá vyhaslými hvězdami nacpanou týmovku z komerčního průšvihu. Tentokrát se na charitativní konto vysloužilých akčních veteránů vybralo 26,4 milionů dolarů, kde se tím pádem již nahromadilo 102 milionů.
Bramborová končí veteránka Rebelka s 12,9 miliony. Úspěšná pixarovka si tak své zahraniční tržby vylepšila na 237 milionů a celosvětově se připravuje na zdolání půlmiliardové mety.
Zremakeovaný Total Recall doma na stovku zdaleka nemůže dosáhnout, ale ve zbytku světa už ji má před nosem. Tentokrát se posunul dopředu o 12 milionů, z nichž třetinu tvoří solidní čtyřmilionový debut z Velké Británie.
BOX OFFICE: SVĚTOVÉ TRŽBY ZA VÍKEND OD 31.08.2012
  1. Temný rytíř povstal 49,8 mil.
  2. The Amazing Spider-Man 34 mil.
  3. Expendables: Postradatelní 2 26,4 mil.
  4. Rebelka 12,9 mil.
  5. Total Recall 12,6 mil.
  6. Bourneův odkaz 12,4 mil.
  7. Madagaskar 3 9,5 mil.
  8. Let’s Dance: Revolution 9,3 mil.
  9. Méďa 7 mil.
  10. Abraham Lincoln Lovec upírů 5,9 mil.
Všechny tržby jsou uvedeny v dolarech. Rozbor severoamerických tržeb z aktuálního víkendu naleznete zde, aktualizovaná čísla tady. Žebříček českých tržeb je k nahlédnutí v tomto článku.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY