Preview: 96 hodin: Odplata

Vydáno: 05.09.2012 07:30 - Petra Janků | foto: Twentieth Century Fox Corporation

Bývalý agent CIA se prostřílí k záchraně své rodiny aneb americké rodinné klišé od francouzského režiséra v akčním kabátku. To je pokračování úspěšného akčního thrilleru 96 hodin, tentokrát s podtitulem Odplata.
Film 96 hodin byl příjemným překvapením roku 2008. Liam Neeson v roli bývalého tajného agenta a nyní osobního strážce v něm odlétá do Francie zachránit svou unesenou dospívající dceru ze spárů albánského gangu, který obchoduje s bílým masem. Ve skrze schematický scénář je režisérem Pierrem Morelem natočen tak, jak si daný žánr žádá – efektivně, zábavně, s kvalitním a energickým soundtrackem a bez trapné snahy dělat "kulturu".
Není proto žádným překvapením, že se po pár letech snímek 96 hodin dočkal pokračování. Z traileru můžeme usoudit, že 96 hodin: Odplata funguje na stejných principech jako předchůdce a jediný rozdíl je tak v tom, že tentokrát bude unesena exmanželka a celé se to nebude odehrávat v Paříži, ale v exotičtěji vzhlížejícím Istanbulu.
Právě tam se totiž hlavní hrdina Bryan Mills se svou rodinou vydal na dovolenou. Smůla ovšem je, že zde také žije otec muže, kterého Bryan v jedničce zabil. No a odtud název Odplata, protože naštvaní otcové se za únosy a vraždy svých dětí prostě mstí až do krve. Můžeme se tak těšit na akční podívanou plnou honiček a přehlídku všech možných zbraní.
I když se film 96 hodin: Odplata bude jisto jistě držet principů, které proslavily jeho předchůdce, na režisérské stoličce se udála velká změna a režisérem filmu je nově Olivier Megaton. Ten má ve svém profesním životopise zatím zapsáno jen pár průměrných (někteří by řekli podprůměrných) akčních filmů jako Kurýr 3 a Colombiana.
Liam Neeson hlavní roli ve filmu 96 hodin: Odplata nechtěl znovu přijmout, ale nakonec k radosti všech souhlasil. Nad jeho motivací můžeme polemizovat, avšak je pravdou, že bez něj by to nebylo to pravé, protože kdo by odolal jeho profesionálnímu ztvárnění životem zoceleného muže, který má problémy s projevováním svých citů, avšak svou rodinu v hloubi duše miluje jako nikdo a je odhodlaný se za ni bít až do konce svých posledních dní?
Ano, je to klišé, ale Liam Neeson má dar ukočírovat svou postavu tak, aby nepůsobila prvoplánově a hlavně aby diváky bavila. Je totiž jako herec velice flexibilní, má za sebou jak velké role, tak role vedlejší, a to ve filmech snad všech kategorii a žánrů. Nezapomenutelný je například jako Oskar Schindler z filmu Schindlerův seznam ale také z filmů jako A-Team nebo Láska nebeská.
V roli dcery hlavního hrdiny Kim se můžeme znovu těšit na Maggie Grace, role exmanželky se ujala Famke Janssen (např. X-Men). Hlavního protivníka a padoucha pak ztvárnil herec chorvatského původu Rade Serbedzija.
Scénář opět napsali společně Luc Besson a Robert Mark Kamen, muži, kteří jsou odpovědni i za film Colombiana. Hudby se stejně jako v jedničce ujal francouzský hudebník a filmový skladatel Nathaniel Mechaly.
Snímek 96 hodin: Odplata má slibný trailer a slibného předchůdce, otázkou je, jestli bude povedený i film samotný. Odrazový můstek má dobrý, ale dokáže režisér Olivier Megaton následovat úspěch jedničky? Snad nebude pro fanoušky i náhodné diváky pokračování zklamáním, protože by to bohužel nebylo poprvé.
Film 96 hodin: Odplata si můžete vychutnat v českých kinech již od 11. října 2012, kdy si odbude tuzemskou premiéru.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY