Box office: Slabému víkendu vládne horor Possession, Batman má miliardu

Vydáno: 03.09.2012 08:01 - Zbyněk Kubín | foto: Lionsgate

Do kin tento týden vstoupily tři novinky, dvě se bez potíží probojovaly na přední příčky žebříčku, jedna se naopak zapsala do dějin nejhorším otvírákem historie. Novým lídrem žebříčku se tak stal horor Possession.
Článek je založen na odhadech tržeb podle hollywoodských studií. Aktualizovaný žebříček tržeb podle reálných čísel přineseme po jejich zveřejnění.
Hollywood prožívá prázdninovou kocovinu a blockbusterové žně vystřídalo filmové sucho. Je po sezóně a na řadu přicházejí kusy, které nemají ambice komerční ani umělecké (čti oscarové). Jedním z nich je horor The Possession, ale i povedené gangsterka Země bez zákona. Kapitolou samou pro sebe ja pak infantilní úchylnost The Oogieloves in the Big Balloon Adventure.
Dítě posedlé ďáblem je téma stejně ohrané jako divácky lákavé. Přesvědčil se o tom opět i Sam Raimi, který se producentsky zapojil (především tedy propůjčil své slavné jméno pro propagaci) do výroby snímku The Possession. Neoriginální horor s rozpočtem pouhých 14 milionů dolarů si o víkendu nastřádal solidních 17,7 milionů dolarů a během následujícího týdne se zaplatí. Producentům z LionsGate přibude do kasičky pár drobných čistého zisku, což je přesné naplnění významu vzniku celého filmu.
Smutnější příběh se odehrává na stříbrné příčce u druhé novinky, jíž je krvavá prohibiční gansteřina Země bez zákona. Hvězdně obsazená dobová akce sklízí úspěchy u kritiky i diváků, ale do kina se jich vydalo poskrovnu.
Za první víkend v severoamerických sálech si alkoholem a střelným prachem nasáklá story o bratrech Bondurantových naloupila pouhých 9,7 milionů dolarů, což je suma sice ne moc překvapivá, ale rozhodně mrzutá. Kolik šušňů do výroby Weinsteini nacpali zatím není známo, ale i pokud by udrželi rozpočet na uzdě nějakých 20 - 25 milionů dolarů, bude mít Země bez zákona stále velký problém se zaplatit. Snad zbytek světa pomůže.
Na bronz po dvoutýdenním kralování klesly (ne)postradatelné svaly nejen z Bruselu, ale celkově z Expendables 2. Akční týmovka spadla o vynikajících 34 procent a udržela se na slušném výdělku 8,8 milionů za třetí víkend. Celkově sice dvojka, posílená třeba o Chucka Norrise, který umí prásknout otáčivými dveřmi, silně zaostává za prvním dílem, ale 66 milionů z domova a stejná suma ze zbytku světa není k zahození a můžeme se těšit na pokračování.
S novým agentem Bournem Aaronem Crossem to už, co se sequelu týče, tak růžově nevypadá. Propad o senzačních 22 procent na 7,3 milionů sice potěší, ale restart série se celkově povedl méně než Universal doufal. Momentálních 96 milionů značí preskočení stovky během následujících dnů, ale překonání 125 milionů první bourneovky Agent bez minulosti se jeví jako tvrdý oříšek, což jasně ukazuje, jak se tento bourne-nebourne krok studiu nepovedl.
Na dalších pozicích živoří s 6,6 miliony animovaný propadák Norman a duchové následovaný podobně neúspěšným fantasy dojákem Neobyčejný život Timothy Greena. Za touto rodinnou dvojkou se naparuje velehit Temný rytíř povstal, který si připsal 5,9 milionů dolarů a těsně vyskočil nad hranici jedné milirady dolarů celosvětově. Gratulujeme.
První desítku pak završují naprosto odlišné politické snímky The Campaign a 2016: Obama's America, které na samém chvostu jistí důchodcovská komedie Druhá šance.
Jasným chcípákem týdne se ukázala být dětská podivnost The Oogieloves in the Big Balloon Adventure. Novinka za 20 milionů startovala v 2 160 kinech, z nichž vyžebrala pouhých 448 tisíc dolarů. To je historicky nejnižší otvírák pro snímek distribovaný do více než dvou tisícovek kin a v přepočtu na sály a počet promítání vychází, že průměrně navštívili jedno představení dva diváci. To teda také gratulujeme...
Za týden se pokusí co nejvíce diváků přilákat Bradley Cooper v dramatu The Words a alespoň v pár lidí doufá studio Summit Entertainment, které uvede nechtěný akční thriller . BOX OFFICE: VÍKEND OD 31.08.2012
  1. The Possession 17,7 mil. (novinka)
  2. Země bez zákona 9,7 mil. (novinka)
  3. Expendables: Postradatelní 2 8,8 mil.
  4. Bourneův odkaz 7,3 mil.
  5. Norman a duchové 6,6 mil.
  6. Neobyčejný život Timothy Greena 6,1 mi
  7. Temný rytíř povstal 5,9 mil.
  8. The Campaign 5,4 mil.
  9. 2016: Obama's America 5,1 mil.
  10. Druhá šance 4,7 mil.
Všechny tržby jsou vedeny v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY