Festivalové ozvěny: 36. týden

Vydáno: 04.09.2012 15:00 - Jana Bébarová | foto: Fresh Film Fest

Americký snímek Pavilon zvítězil na 9. ročníku Fresh Film Festu. Toronto chystá novinky Winterbottoma, Bertolucciho či Manoela de Oliveiry. Kar-wai Wong bude předsedou poroty příštího ročníku Berlinale.
FRESH FILM FEST
V neděli v Praze vyvrcholil 9. ročník Mezinárodního festivalu debutů a studentských filmů Fresh Film Fest. V mezinárodní soutěži prvních a druhých celovečerních filmů "Fresh Generation" zvítězil americký snímek Pavilon režiséra Tima Suttona o dospívajícím chlapci, jenž se stěhuje se za svým otcem na arizonské předměstí. Zvláštní cenu v téže sekci získal argentinský film Germánia režiséra Maximiliana Schonfelda popisující jeden den v životě dvou dospívajících sourozenců z vesnice německých osadníků v argentinské provincii Entre Ríos.
Z mezinárodní soutěže hraných a dokumentárních studentských filmů "Konfrontace" vzešel vítězně půlhodinový dánský hraný snímek o vražedném atentátu na střední škole Nic se mě nedotkne (Intet kan røre mig) režiséra Milada Alami, jenž si zároveň odnesl i Cenu diváků. Nejlepším dokumentem byl vyhlášen finský snímek o zmizelých lidech Čekání (Odottajat) režisérky Inky Achté. Zvláštní uznání si vysloužil argentinský krátkometrážní dokument Mohl jsem vidět pumu (Pude ve run puma) režiséra Eduarda Williamse.
Mezi animovanými a experimentálními studentskými filmy v soutěži "Theatre Optique" zvítězil německý snímek Flamingo Pride od Tomera Esheda o jediném heterosexuálním plameňákovi z hejna homosexuálních, který se zamiluje do čápice. Zvláštní uznání si vysloužil izraelský animák Výkřik (Howl) o matce snažící se vyrovnat s podivnou náturou své dcery v režii dvojice Natalie Bettelheim - Sharon Michaeli.
Více informací o právě skončeném 9. ročníku najdete zde.
TORONTO FILM FESTIVAL
Mezinárodní filmový festival v Torontu, který bude oficiálně zahájen tento čtvrtek 6. září, a o jehož programu jsme již informovali dříve zde, chystá světovou premiéru nového filmu britského režiséra Michaela Winterbottoma Everyday a novinky srbského filmaře Gorana Paskaljeviče Kad svane dan (When Day Breaks).
V severoamerické premiéře budou v Torontu dále uvedeny tituly z Cannes jako Já a ty Bernarda Bertolucciho, Na druhé straně kopců Rumuna Cristiana Mungiu či nový snímek stotříletého španělského veterána Manoela de Oliveiry Gebo et l'ombre (Gebo and the Shadow).
Diváci v Torontu rovněž uvidí Hanekeho vítězný film z Cannes Amour, aktuální novinku korejského tvůrce Honga Sang-soo Da-reun na-ra-e-suh (In Another Country), nový film Íránce Abbase Kiarostamiho Like Someone in Love či poslední film letos zemřelého chilského tvůrce Raoula Ruize La noche de enfrente (Night Across the Street) .
Do programu festivalu jsou mimo jiné rovněž zahrnuty novinky Kima Ki-duka Pieta a francouzského režiséra Oliviera Assayase Après mai (Something in the Air).
Více informací o festivalu najdete zde.
BERLINALE
Šestapadesátiletý čínský režisér původem z Hong Kongu Kar-wai Wong bude předsedou hlavní poroty 63. ročníku berlínského filmového festivalu, který se uskuteční v únoru příštího roku. Režisér Berlinale moc dobře zná, v roce 1991 zde byl uveden jeho snímek A Fei jingjyuhn (Days of Being Wild) a o pět let později Padlí andělé.
Jeho dílo bylo oceněno například i v Cannes, kde v roce 1997 získal cenu za režii snímku Šťastni spolu. V Cannes Kar-wai Wong naposled soutěžil v roce 2007 se svým anglicky mluveným snímkem Moje borůvkové noci.


Originální trailer filmu pavilion


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY