TV tipy: Další várka nenáročných a pohodových kousků

Vydáno: 13.07.2012 10:00 - Vratislav Šálek | foto: 20th Century Fox

V nastoleném trendu pokračují televize i v aktuálním týdnu. Na diváky tak čeká další várka veskrze pohodových a nikterak náročných filmů k horkým letním dnům. Těšte se tedy zejména na romance a komedie. Najdou se ale i výjimky.
Plakát filmu Americká noc Americká noc (La Nuit américaine) (pátek 13. 7., ČT2, 20.55 - 22.45)
Roztomilá pocta kinematografii, kterou si střihl François Truffaut, potěší všechny cinefily. Najdete v ní spoustu odkazů na slavné filmy a další významná pomrknutí. K tomu se pochopitelně přidává i mistrovská režie, skvělé herecké výkony, mj. i Jacqueline Bisset, a vytvořená atmosféra. O kvalitách snímku svědčí i Oscar za cizojazyčný film a další tři nominace. Občas váznoucí tempo a zbytečně dlouhé scény pak už není problém odpustit.
Synopse: Snímek je vyznáním lásky k filmařskému řemeslu. S jemnou ironií vykresluje vzájemné vztahy mezi jednotlivými členy filmového štábu, evokuje pikantní příhody z filmařského zákulisí a vůbec celou atmosféru při natáčení. Tvůrce zde otevřeně prokazuje, že raději než filmy má samotný proces jejich natáčení.
Zajímavost: Název filmu je odkazem na známou metodu natáčení, v níž se noční scény realizují za dne a pomocí kamerových filtrů se docílí efektu právě oné americké noci.

Mezinárodní trailer filmu Americká noc

Plakát filmu Život podle Dana Život podle Dana (Dan in Real Life) (sobota 14. 7., Barrandov, 10.35 - 12.00)
Slušná romantická dramedie, která body sbírá hlavně díky své upřímnosti, civilnosti a realističnosti. Inteligentní humor zde hraje prim, žádné vulgárnosti tudíž nečekejte. V hlavních rolích excelují výrazně utlumený Steve Carell a Juliette Binoche. Autor scénáře Peter Hedges sice místy jako režisér selhává a chybí mu cit pro některé výraznější momenty, vyprávěným příběhem to ale víceméně dokáže zakrýt. Veskrze příjemný kousek na víkendové dopoledne.
Synopse: Dan (Steve Carell) je novinář, který píše sloupky, v nichž ostatním radí, jak si uspořádat rodinný život. Sám si ale po smrti milované ženy nedovede moc poradit, jak vychovávat tři dospívající dcery. O další vztah už příliš nestojí a uzavírá se do sebe. To se změní na prázdninách na Rhode Island, kde potká nádhernou Marii (Juliette Binoche), do níž se na první pohled zamiluje. Netuší ovšem to, že ta chodí s jeho mladším bratrem Mitchem (Dane Cook).
Zajímavost: Scénář je částečně inspirován osobními zážitky jeho spoluautora Pierce Gardnera, které načerpal při každoročním setkání rodiny své ženy.

Originální trailer filmu Život podle Dana

Plakát filmu Zelený svět Zelený svět (Tin Cup) (sobota 14. 7., Nova Cinema, 20.00 - 22.45 / neděle 15. 7., 11.05 - 13.15)
Ve své podstatě neškodná romantická jednohubka vsází hlavně na chemii mezi Kevinem Costnerem a Rene Russo. Jinak v ní najdete veškerá klišé doprovázející žánr - příjemnou hudbu, pohodovou atmosféru, rutinní režii Rona Sheltona a v tomto případě i bohužel příliš dlouhou stopáž. Plusem navíc je již zmiňovaný casting a zasazení děje do stále atraktivního golfového prostředí, které by mohlo udržet pozornost i mužského diváka. Lehce nadprůměrná záležitost, která neurazí.
Synopse: Roy McAvoy (Kevin Costner) je bývalý výtečný hráč golfu, který ale dnes už jen paběrkuje a vlastní zanedbaný klub a golfové městečko. A právě do něho se přistěhuje mladá psychoterapeutka Molly Griswold (Rene Russo) a otevře si zde ordinaci. Roye požádá o hodiny golfu. A jak to tak v podobných případech bývá, ryze pracovní vztah brzy přeroste v něco víc a Roy si uvědomí, že vlastně není tak odepsaná nula, za jakou se považuje.
Zajímavost: Mnoho golfových úderů skutečně prováděl sám Costner.

Originální trailer filmu Zelený svět

Plakát filmu Star Wars: Epizoda II - Klony útočí Star Wars: Epizoda II - Klony útočí (Star Wars: Episode II - Attack of the Clones) (sobota 14. 7., Nova, 20.20 - 23.20)
O poznání temnější prostřední část "nové trilogie" udělala pravověrným fandům mnohem větší radost. George Lucas už se tu nesoustředí na nějaké infantility, ale prostor dává hlavně romantické linii mezi Haydenem Christensenem a Natalií Portman a celkové osudovosti, která dává pomalu tušit, co přijde. Samozřejmostí zůstává precizní triková a efektová stránka a pochopitelně i režie. Někomu mohou vadit trošku naivnější dialogy a pár slabších momentů, ve výsledku si tak ale vlastně není moc na co stěžovat.
Synopse: Rytíři Jedi Anakin Skywalker (Hayden Christensen) a Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor) chrání senátorku Padmé (Natalie Portman), jejíž život je v ohrožení. Mladší z nich se do chráněnkyně zamiluje, což přinese spoustu dalších problémů a ovlivní osud celé galaxie. Odhalí se také původ záhadné Války klonů.
Zajímavost: Pro usnadnění natáčení byly skoro všechny menší vesmírné lodě skutečně vyrobeny.

Originální trailer filmu Star Wars: Epizoda II - Klony útočí

Plakát filmu Oskar Oskar (Oscar) (neděle 15. 7., Nova, 17.40 - 19.30 / pondělí 16. 7., Nova Cinema, 11.20 - 13.05)
Dnes už klasická a nestárnoucí konverzační komedie je dalším důkazem takřka geniality Louise de Funèse. Jednoznačným trumfem režiséra Édouarda Molinara jsou kromě ústředního představitele také precizně napsané a vypointované dialogy, jejichž kadence je výtečně načasovaná a selhává jen málokdy. Chyb tu najdeme poskrovnu a podle mnohých ohlasů jde vůbec o to nejlepší, co francouzský komik kdy natočil. Absolutní vrchol jeho fyzického i dialogového herectví, který někteří nazývají "komediálním infernem".
Synopse: Podnikatel Bertrand (Louis de Funès) je vzteky bez sebe! Dozvěděl se, že jeho dcera Colette (Agathe Natanson) je těhotná s jeho šoférem Oscarem (Roger Van Hool), což se mu pranic nelíbí. Měl s ní totiž úplně jiné plány. Potřebuje ji provdat za jednoho důležitého obchodního partnera a ne za bezvýznamného řidiče. Co tedy s nastalou situací teď dělat?
Zajímavost: V domovské Francii navštívilo snímek přes šest milionů diváků.

Originální trailer filmu Oskar

Plakát filmu Hon na Šakala Hon na Šakala (The Assignment) (neděle 15. 7., Nova, 22.25 - 00.55)
Překvapivě povedený a neprávem opomíjený thriller z devadesátých let zaujme hlavně svým napětím a v rámci žánru také chytrým scénářem. Režírující Christian Duguay sice někdy za sebe naskládá poněkud nesourodé scény, což ale vyvažuje solidním tempem a zajímavou zápletkou. Zamrzí také nepříliš podařené efekty. Herecká stránka, které vládnou Aidan Quinn, Donald Sutherland a Ben Kingsley, je ovšem precizní. Hlavně se nenechte zmást nešťastným českým názvem, který evokuje něco trošku jiného, než ve výsledku dostanete.
Synopse: Známý terorista Carlos (Aidan Quinn) páchá jeden atentát za druhým a postarší agent CIA Henry Fields (Donald Sutherland), jenž je jím posedlý, už si pomalu neví rady, jak ho dostat. Když je v Jeruzálemě zatčen fotografující turista, z něhož se vyklube americký námořní kapitán Annibal Ramirez (Aidan Quinn), který je Carlosovi neuvěřitelně podobný, svitne mu naděje. Nejprve ale musí Annibala přesvědčit, aby mu pomohl. A s přemlouváním mu je nápomocen i zkušený agent Amos (Ben Kingsley).
Zajímavost: Ben Kingsley sice hraje agenta Mossadu, jehož tým domnělého Carlose zatkne v Jeruzálemě, ve skutečnosti ale Mossad na území Izraele neoperuje.

Originální trailer filmu Hon na Šakala

Plakát filmu Jako malé děti Jako malé děti (Little Children) (pondělí 16. 7., Nova Cinema, 22.10 - 00.55 / úterý 17. 7., 01.55 - 08.00)
Naprosto fantasticky odehraný příběh (dvě oscarové nominace pro Kate Winslet a Jackieho Earlea Haleyho, které doplňují Patrick Wilson a Jennifer Connelly) asi až moc spoléhá právě na casting. Jakkoli precizní scénář (ostatně také nominovaný na Oscara) totiž místy působí vykalkulovaně a příliš tuctově. Todd Field ovšem na druhou stranu vytvořil hutnou atmosféru a natočil poměrně realistické vztahové drama, které i přes své chyby dokáže diváka v mnohém překvapit.
Synopse: Brad (Patrick Wilson) žije ve spokojeném, ale po mnoha letech už stereotypním manželství s Kathy (Jennifer Connelly). Když se setká se Sarah (Kate Winslet), náhle ucítí novou sexuální potřebu a znovu poznává pocit oblouznění ženou, který mu tolik chybí. Ona navíc není proti. Jenže i tady platí, že tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne.
Zajímavost: Jackie Earle Haley se tímto snímkem vrátil na plátna kin po dlouhých třinácti letech.

Originální trailer filmu Jako malé děti

Plakát filmu Stará puška Stará puška (Le vieux fusil) (pondělí 16. 7., Barrandov, 22.20 - 00.10)
Výborné a oceňované francouzské válečné drama sice nepřináší vůbec nic nového, se stávajícími postupy ale pracuje na výbornou. Režírující Robert Enrico dokázal přenést na diváka tísnivou a depresivní atmosféru, hlavně se mu ale povedlo obsazení hlavní role vynikajícím Philippem Noiretem, který mnohým vyrazil dech tím, že si tu střihl regulérního akčního hrdinu. Nezapomněl ani na řemeslo a servíruje skvělou kameru, přesný střih a atmosférickou hudbu. Jediné, kde tak výrazněji selhal, je práce s flashbacky, které zajímavý děj zásadně zdržují.
Synopse: S blížícím se koncem války opouštějí Němci okupovaná území na jihu Francie. Svou frustraci si ale někteří z nich vybíjejí na nevinných obyvatelích. V rámci ochrany rodiny tak doktor Julien Dandieu (Philippe Noiret) posílá svou ženu (Romy Schneider) a dceru na venkov na odlehlý zámeček. Jenomže zuřící fašistická vojska si je najdou i tady. Dosud mírumilovný lékař se rozhodne krutě pomstít.
Zajímavost: Jedním ze zvažovaných představitelů lékaře byl i Lino Ventura, který se ji ale vzdal, neboť se domníval, že jako pacifista u diváků neuspěje.

Originální trailer filmu Stará puška

Plakát filmu Spálené životy Spálené životy (The Burning Plain) (úterý 17. 7., ČT2, 22.10 - 23.55)
Režijní debut jinak zejména scenáristy Guillerma Arriagy je opět slepencem několika příběhů. Talentovaný Mexičan si dějovou stránku pochopitelně pohlídal a znovu diváka zaujme umným propojením několika osudů. Jako režisér ovšem selhává hlavně v tempu, které poměrně drhne a v nepřehledném přeskakování v čase. Ve slabších chvílích ho ale drží excelentní herci, mezi nimiž vynikají Kim Basinger a Charlize Theron, malebná kamera a už tradičně povedená hudba Hanse Zimmera. Poměrně zajímavá záležitost.
Synopse: Mariana (Jennifer Lawrence) se snaží dát dohromady své rozhádané rodiče. Sylvia (Charlize Theron) je citově vyprahlá, přesto prožívá jen povrchní sexuální vztahy. Vdaná Gina (Kim Basinger) se zase musí vyrovnat se vztahem k ženatému Nickovi (Joaquim de Almeida). Maria (Tessa Ia) se snaží pomoci svým rodičům najít odpuštění. Co mají všechny ženy společného?
Zajímavost: Film byl natočen za pouhých dvacet milionů dolarů.

Originální trailer filmu Spálené životy

Plakát filmu Volný pád Volný pád (Falling Down) (středa 18. 7., Nova, 23.20 - 01.35)
Asi nejlepší počin svérázného Joela Schumachera je hereckým koncertem excelentního Michaela Douglase. V druhém plánu jde o černohumornou a vtipnou satiru na soudobou lidskou společnost, která se neustále za něčím žene. Výsledek rozhodně donutí k zamyšlení a dá se chápat také jako psychologická sonda do duše člověka, který už má všeho po krk. Škoda jen, že poslední třetina trošku zvolní a vykresluje hlavního hrdinu zbytečně jako psychopata. Jinak ale výtečný kousek.
Synopse: Ve zdánlivě obyčejném horkém odpoledni uvízne William Foster (Michael Douglas) v dopravní zácpě. Psychicky zdeptaný muž se vzbouří, vystoupí z auta a je mu úplně jedno, co se bude dít. Pak už jen stačí, aby mu arogantní prodavač nerozměnil na telefon a cesta domů se mění v cestu, z níž není návratu. Po jeho stopách se vydává policista Prendergast (Robert Duvall) a tuší, že ještě před odchodem do důchodu zažije pořádnou fušku.
Zajímavost: Kromě baseballové pálky nepoužije Foster žádnou zbraň dvakrát.

Originální trailer filmu Volný pád

Na co se z našich tipů těšíte nejvíce? Nebo jsme zapomněli zmínit váš oblíbený film a chcete na něj upozornit ostatní čtenáře? Napište svůj názor do diskuze pod článkem!


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY