Téma: Kdo je kdo v Gotham City

Vydáno: 11.07.2012 22:49 - Vratislav Šálek | foto: Warner Bros.

Gotham City - temné město, v němž zločin jen bují a těžko se zastavuje. Naštěstí je tu Batman, který zdejší obyvatele inspiruje ke šlechetným činům a nějaké aktivitě. Náš další tematický článek souvisí právě s jeho místem narození.
Premiéra nejnovějšího Batmana už se nezadržitelně blíží, a proto neuškodí si trošku udělat pořádek v tom, kdo vlastně v Gothamu působí a žije. Důležitých osob je tu více než dost, proto jsme se zaměřili jen na ty nejzásadnější a nejzákladnější a soustředili jsme se pouze na filmová zpracování. Pokud jste neviděli předchozího Temného rytíře, musíme vás varovat - článek obsahuje poměrně dost spoilerů.
Plakát filmu Temný rytíř povstal Jméno: Bruce Wayne
Druhá identita: Batman
V přestrojení: Christian Bale, George Clooney, Val Kilmer, Michael Keaton
Charakteristika: Samozvaný ochránce zákona v Gothamu. Milionář, který po násilné smrti svých rodičů zdědil rodinné sídlo Wayneů, a je tím pádem za vodou, investuje majetek do výbavy a tvrdého tréninku. Své rodné město má natolik rád, že se rozhodl stát Batmanem, maskovaným mstitelem, který po nocích potírá v ulicích města Gotham City zločin. Že mu to trochu přerůstá přes hlavu a sám na to nestačí, je už věc jiná. Ve filmech už vystřídal mnoho tváří, aktuální podobu mu pochopitelně propůjčuje Christian Bale, který se v něm poměrně našel.

Plakát filmu Temný rytíř povstal Jméno: Alfred Thaddeus Crane Pennyworth
Aliasy: Thaddeus Crane, Thaddeus Middleton, The Eagle, The Outsider
V přestrojení: Michael Gough, Michael Caine
Charakteristika: Věrný sluha a v podstatě správce Wayne Enterprises se po Bruceově osiření stal jeho druhým otcem. Snaží se ho vychovávat a pomáhat mu při řešení běžných životních problémů, což se mu se střídavou úspěšností daří. Jako jeden z mála ví o temném tajemství svého pána, a ač se mu moc nelíbí, dobře ví, že v tomto případě nemůže nic dělat, takže raději moudře mlčí. Jak je ale vidno i z trailerů na dalšího Temného rytíře, možná o sobě začne chudák Alfred pochybovat a vyčítat si některé věci. Zatímco v prvních čtyřech filmech ho ztvárňoval britský herec Michael Gough, jehož úloha nebyla zase až tak výrazná, Christopher Nolan plně pochopil jeho roli ve Waynově životě a dopřál mu mnohem větší prostor. Obsadil ho skvělým Michaelem Cainem a rozhodně neprohloupil.

Plakát filmu Temný rytíř povstal Jméno: Lucius Fox
Druhá identita: -
V přestrojení: Morgan Freeman
Charakteristika: Výkonný ředitel Wayne Enterprises a kamarád Waynea seniora je v Nolanových filmech tím, kdo Bruceovi Wayneovi mladšímu pomáhá vytvořit kompletní batmanovský vzhled a vybavení. Díky svým konexím dokáže vždy levně sehnat vysloužilý vojenský materiál a ten posléze upravit tak, aby účinně sloužil v nekonenčném boji proti zločinu ve městě. Je tak logické, že design batmobilu, batpodu a kostýmu, který už dokáže otáčet hlavou, je čistě jeho práce. Na konci Temného rytíře sice podal z morálních důvodů rezignaci na svou funkci a vypadalo to, že se s ním už v dalším filmu nesetkáme, v očekávané pecce letošního roku by se však přesto měl objevit zase. A s ním pochopitelně i jeho představitel Morgan Freeman.

Plakát filmu Temný rytíř povstal Jméno: James Gordon
Druhá identita: -
V přestrojení: Pat Hingle, Gary Oldman
Charakteristika: Jediný poctivý gothamský policista to má více než složité. Nebere úplatky, s mafií se nebratříčkuje a naopak se ji snaží hnát před soud. Proto vítá Batmanovu existenci a brzy s ním naváže úzkou spolupráci, protože pochopí, že bojují za stejnou věc. O tom, kdo se pod jeho maskou skrývá, ale zatím netuší vůbec nic. Pod vedením Tima Burtona a Joela Schumachera měl prostoru minimum (a hrál ho Pat Hingle), to ale Christopher Nolan změnil a tomuto sympaťákovi, už s tváří Garyho Oldmana, dal pořádně vyniknout. Ani komisař James Gordon samozřejmě nebude v chystaném snímku Temný rytíř povstal chybět.

Plakát filmu Temný rytíř Jméno: Harvey Dent
Druhá identita: Two-Face
V přestrojení: Billy Dee Williams, Tommy Lee Jones, Aaron Eckhart
Charakteristika: Jako blesk z čistého nebe se v Gotham City objevil mladý, ambiciózní a hlavně seriózní státní návladní, jehož klíčovým zájmem bylo jednou pro vždy skoncovat s místní mafií. Za pomoci jeho asistentky a zároveň snoubenky Rachel Dawes a upířího muže Batmana (v jednu chvíli vzal dokonce jeho identitu na sebe) se mu to skoro podařilo, když rozpoutal nevídaný soudní proces se stovkami obviněných. Jeho mise bohužel skončila poté, co se z něho stal Two-Face a přešel na špatnou stranu. Batman ho s pomocí Gordona nakonec ve filmu Temný rytíř zlikvidoval, musel ale převzít zodpovědnost za jeho zločiny, aby zachoval jeho poctivou tvář, a tím pádem se stal společenským vyvrhelem. Jeho konec mrzel o to víc, že ho hrál sympatický Aaron Eckhart. O tom, že se objevil jako jeden ze dvou záporáků v Batmanovi navždy, kde vypadal spíš jako cirkusový klaun a ztvárnil ho Tommy Lee Jones, by bylo lepší pomlčet.

Fotografie z filmu Temný rytíř Jméno: Rachel Dawes
Druhá identita: -
V přestrojení: Katie Holmes, Maggie Gyllenhaal
Charakteristika: Kamarádka z dětství Bruce Waynea je zároveň i jeho tajnou láskou, což jejich vztah notně komplikuje. V tom, aby spolu oficiálně randili, jim totiž brání existence Batmana, jehož identitu Rachel zná. Sama dobře ví, že Bruce se ho vzdát nedokáže, proto zaslíbí své srdce Harveymu Dentovi. Bruce to moc bolí, ale v zájmu spravedlnosti to akceptuje a přece jen doufá, že Rachel se nakonec rozhodne pro něj. Všemu ale udělá přítrž až partyzánská akce zlotřilého Jokera, který dá Batmanovi na výběr - buď zachrání Rachel, nebo Herveyho Denta. Nakonec bohužel není spasen ani jeden. Ve filmu Batman začíná měla Rachel tvář Katie Holmes, v Temném rytíři ji nahradila Maggie Gyllenhaal. V završení trilogie se s ní vzhledem k jejímu osudu takřka s jistotou nesetkáme.

Plakát filmu Temný rytíř Jméno: Jack Napier
Druhá identita: Joker
V přestrojení: Jack Nicholson, Heath Ledger
Charakteristika: Absolutní psychopat, jehož motivace je nejasná. Páchá své zločiny pro peníze? Má z nich radost? Co jimi vlastně sleduje? Vysoce inteligentní chlapík přichystal Gothamu takovou spoušť a přinesl do něho tolik zla, až z toho běhal mráz po zádech. Batman s ním měl plno starostí, sice ho nakonec (nejspíš) porazil, jeho stopa se do temného města ovšem zapsala víc, než by bylo zdrávo. Jeho řádění odnesli jak zdejší mafiáni a policisté, tak hlavně Harvey Dent a jeho snoubenka Rachel. V Burtonově filmu byl zodpovědný za smrt Wayneových rodičů a zahrál si ho Jack Nicholson, v Nolanově podání ho geniálně a oscarově zpodobnil Heath Ledger, kterého role bohužel stála život. Zásadní otázka teď je, zda o něm v Temný rytíř povstal padne nějaká zmínka. Sám režisér říká, že ne, ale kdoví......

Plakát filmu Temný rytíř povstal Jméno: Antonio Diego
Druhá identita: Bane
V přestrojení: Robert Swenson, Tom Hardy
Charakteristika: Bude "zúčtování Gothamu", jak sám sebe v traileru nazývá - nemyslící hrouda svalů, nebo další inteligentní zločinec? V Schumacherově otřesném filmu Batman & Robin byl Bane tím prvním a hrál ho Robert Swenson, dá se ale očekávat, že Christopher Nolan s ním naloží o několik tříd lépe. Strach z něj jde už jen ze zmiňovaného traileru a je jasné, že Batman toto asi jen tak neustojí. Maska na obličeji, mnohdy nesrozumitelná mluva, osm let spřádané plány a tvář Toma Hardyho - to vše je příslib toho, že bychom se ve filmu Temný rytíř povstal mohli dočkat záporáka, který nám v hlavách zůstane ještě dlouhou dobu po závěrečných titulcích.

Plakát filmu Temný rytíř povstal Jméno: Selina Kyle
Druhá identita: Catwoman
V přestrojení: Michelle Pfeiffer, Halle Berry, Anne Hathaway
Charakteristika: Kočičí žena měla v batmanovském universu vždy zvláštní postavení. Nebyla nikdy jednoznačně kladná, ani záporná a člověk nevěděl, co od ní očekávat. To ostatně dokázala už nesmírně sexy Michelle Pfeiffer v Burtonově snímku Batman se vrací, ve kterém s netopýřím mužem otevřeně flirtovala, ale neměla problém se s ním utkat také v ostrém souboji. Něco podobného zřejmě uvidíme také v podání Anne Hathaway ve filmu Temný rytíř povstal - její Selina je "přizpůsobivá" a spekuluje se o jejím spojenectví s Banem. Tak uvidíme.

Plakát filmu Temný rytíř povstal Jméno: Henri Ducard
Druhá identita: Ra's al Ghul
V přestrojení: Liam Neeson
Charakteristika: Hlava tzv. Ligy stínů sice tiše podporuje vrchní mafiány města Gothamu, právě on ale mladého Bruce Waynea naučil bojovým uměním a byl také chvíli jeho mentorem. Ve skutečnosti se však chystal ovládnout celý Gotham a tajně doufal, že Bruce Waynea stáhne na svou stranu. To se ale nakonec nezdařilo a v závěrečném souboji odešel poražen. Ač se zdálo, že už řekl ve snímku Batman začíná své poslední slovo, ve filmu Temný rytíř povstal by se měl přece jen alespoň na chvilku znovu objevit. A s ním tím pádem dorazí na plátna kin také Liam Neeson, což je jen a jen dobře.

Plakát filmu Temný rytíř povstal Jméno: Dr. Jonathan Crane
Druhá identita: Scarecrow
V přestrojení: Cillian Murphy
Charakteristika: Mladý psychiatr Jonathan Crane vyvíjí zvláštní plyn, pomocí něhož si chce podmanit ulice a obyvatele Gothamu. Testuje ho na svých pacientech a čelí také obvinění z korupce, což se mu pranic nelíbí. Proto se stává Scarecrowem, nasazuje masku a chce převzít vládu nad celým městem. Batman je ale samozřejmě proti a učiní jeho plánům přítrž. V civilu Scarecrow vypadá jako Cillian Murphy a objevil se hlavně ve filmu Batman začíná. V Temném rytíři se pouze mihl na několik vteřinek na začátku. V epickém závěru ho tedy nejspíš neuvidíme.

Eric Roberts ve filmu Temný rytíř Jméno: Carmine Falcone a Sal Maroni
Přezdívky: The Roman a The Boss
V přestrojení: Tom Wilkinson a Eric Roberts
Charakteristika: První jmenovaný je hlavou gothamské mafie a společně s Ra´s al Ghulem a Scarecrowem plánoval ovládnout Gotham a jeho obyvatele podrobit poslušnosti. To ale nevyšlo a byl umístěn do vězení v Arkhamu. Zahrál si ho Tom Wilkinson. Maroni po něm převzal úlohu bosse a konečně se těšil, že svou práci bude dělat jinak a lépe. Plány mu ale překazil Joker, který nerespektoval nikoho a Maroniho pouze využil k naplnění svých zájmů. Když to Maroni zjistil, dokonce se spojil s Batmanem. To mu ale nebylo nic platné a nakonec se nejspíš stal další obětí zešílivšího Harveyho Denta. Jeho další osud není znám. Tvář mu propůjčil Eric Roberts.
To je výčet základních charakterů, které se v Gothamu objevily nebo ještě objeví. Nejsou to zdaleka všechny a někomu může chybět třeba takový Riddler. Ten se ale v Nolanových snímcích neobjevuje, proto jsme ho z už tak dlouhého seznamu vyškrtli. Pokud někoho postrádáte, neváhejte a napište nám to do diskuze.


Otiginální trailer filmu Temný rytíř povstal


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY