Festivalové ozvěny: 27. týden

Vydáno: 03.07.2012 20:45 - Jana Bébarová | foto: Letní filmová škola

V pátek zahájený mnichovský festival připomíná dílo německého režiséra Rainera Wernera Fassbindera. Souběžně se konající Paris Cinema hostí domácí režiséry Oliviera Assayase a Léose Caraxe. Na blížící se LFŠ zavítá Carlos Saura.
<#obrazky "13099,15210,13096,22437">
MNICHOV FILM FESTIVAL

Jubilejní 30. ročník Mezinárodního filmového fesivalu v Mnichově byl zahájen o uplynulém víkendu. Festival letos mimo jiné připomíná dílo velikána německého filmuRainera Wernera Fassbindera, od jehož tragické smrti letos v červnu uplynulo třicet let.

Jednou z filmových osobností, které Fassbinderovi v Mnichově skládá poctu, je americký režisér Todd Haynes, kterého Fassbinderův přístup k melodramatickému žánru zásadně ovlivnil. Haynesovy filmy jsou ostatně uváděny v rámci jedné z festivalových retrospektiv (psali jsme zde).

Váženým hostem festivalu je rovněž herecUdo Kier, který se objevil v řaděFassbinderových filmů a v rámci jeho pocty v Mnichově uvede režisérovy snímkyThe Third Generation aLola a svůj vlastní krátký snímekThe Last Trip to Harrisburg.

Fassbinderova bývalá žena, šansoniérka Ingrid Caven naopak uvede Fassbinderovy snímky Cesta matky Küsterové do nebe (1975) aV roce se třinácti úplňky a filmovou adaptaciFassbinderovy hrySchatten der Engel režírovanouDanielem Schmidem.

Mnichovský festival rovněž složí poctu dánskému filmaři Nicolasovi Windinge Refnovi. V rámci jemu věnované retrospektivy bude do programu zařazen jeho anglickojazyčný debut Fear X, trilogii Pusher a jeho veleúspěšný, v Cannes cenou za režii oceněný Drive. Součástí Refnovy retrospektivy bude i dokument Gambler z roku 2006, v němž dánská režisérka Phie Ambo reflektovala Refnův úspěch se zmiňovanou trilogií Pusher.

Mezinárodní filmový festival v Mnichově poběží až do 7. července. Více informací o programu a uváděných filmech najdete zde.


PARIS CINEMA

V pátek 29. června byl rovněž zahájen filmový festival Paris Cinema, které francouzské hlavní město hostí již po desáté v řadě. Mezi ctěnými filmovými hosty letošního ročníku je domácí ikona artového filmu, režisérOlivier Assayas. Paris Cinema uvádí kompletní retrospektivu jeho díla aAssayas, znalec asijské kinematografie, na níž se letošní ročník festivalu zaměřuje, zde povede svoji master class.

Vedle filmů Oliviera Assayase Paris Cinema rovněž uvádí kompletní dílo jeho kolegyLéose Caraxe, včetně jeho nejnovějšího snímkuHoly Motors, a to za za jeho osobní účasti. Festival rovněž skládá poctu nedávno zesnulému chilskému režisérovi působícímu od počátku 70. let ve FranciiRaoulovi Ruizovi a klíčové osobnosti hongkongké kinematografieJohnniemu To.

Paris Cinema vyvrcholí v úterý 10. července. Více informací o programu najdete zde.


LFŠ

Jeden z nejvýznamnějších španělských režisérůCarlos Saura bude jedním z hostů blížící se Letní filmové školy, která ve svém programu uvede jeho výpravný historicko-dobrodružný snímekEl Dorado či dramataPeppermint Frappé aDoupě sGeraldine Chaplin, tehdejšíSaurovou manželkou v hlavních rolích. Osmdesátiletý španělský režisér si v Uherském Hradišti převezme Výroční cenu AČFK.

V pořadí 38. Letní filmová škola se bude konat od 21. do 28. července. Více informací o programu a hostech najdete zde.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY